• ΥΓΕΙΑ

    Νέα μελέτη: Καθυστερημένη η ανάπτυξη των παιδιών των παχύσαρκων

    παχύσαρκοι -γονείς


    Καθυστέρηση στην ανάπτυξη τους ενδέχεται να παρουσιάσουν τα παιδιά των παχύσαρκων γονέων, σύμφωνα με μελέτη ερευνητών από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού και Ανάπτυξης του Ανθρώπου,  των ΗΠΑ (NICHD).

    Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα παιδιά των παχύσαρκων μητέρων ήταν πιο πιθανό να παρουσιάσουν προβλήματα στις λεπτές κινητικές δεξιότητες – την ικανότητα, δηλαδή, να ελέγχουν την κίνηση των μικρών μυών, όπως αυτών που βρίσκονται στα δάχτυλα και στα χέρια. Τα παιδιά των παχύσαρκων πατέρων, από την άλλη πλευρά, ήταν πιο πιθανό να έχουν προβλήματα κοινωνικής επάρκειας, ενώ εκείνα που είχαν γεννηθεί από εξαιρετικά παχύσαρκα ζευγάρια ήταν πιο πιθανό να υστερούν στην ικανότητα επίλυσης προβλημάτων.

    Σύμφωνα με την κύρια συγγραφέα της μελέτης, Edwina Yeung, Ph.D., οι προηγούμενες μελέτες των ΗΠΑ στον τομέα αυτό είχαν επικεντρωθεί στο πριν και μετά την εγκυμοσύνη βάρος των μητέρων. Η νέα είναι μία από τις λίγες που περιλαμβάνουν και πληροφορίες σχετικά με τους πατέρες και τα αποτελέσματα δείχνουν ότι και αυτών το βάρος έχει σημαντική επίδραση στην ανάπτυξη του παιδιού.

    Για να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους, οι συγγραφείς αξιολόγησαν τα δεδομένα που συλλέχθηκαν από μία μελέτη (Upstate KIDS), η οποία αρχικά σχεδιάστηκε για να προσδιορίσει εάν οι θεραπείες γονιμότητας θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ανάπτυξη του παιδιού, από τη γέννηση μέχρι την ηλικία των 3 ετών.

    Μεταξύ των ετών 2008 και 2010,  περισσότερες από 5.000 γυναίκες συμμετείχαν στη μελέτη, περίπου 4 μήνες μετά τον τοκετό, στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης (με εξαίρεση την πόλη της Νέας Υόρκης). Για την αξιολόγηση της ανάπτυξης των παιδιών, οι γονείς κλήθηκαν να συμπληρώσουν ειδικό ερωτηματολόγιο (Ages and Stages Questionnaire), αφού πρώτα είχαν εκτελέσει  μια σειρά δραστηριοτήτων με τα παιδιά τους. Το τεστ αυτό δεν χρησιμοποιείται για τη διάγνωση συγκεκριμένων αναπηριών, αλλά μπορεί να εντοπίσει πιθανά προβλήματα, έτσι ώστε τα παιδιά να παραπεμφθούν για περαιτέρω έλεγχο.

    Τα παιδιά στη μελέτη εξετάστηκαν στην ηλικία των 4 μηνών και επανεξετάστηκαν 6 φορές μέχρι την ηλικία των 3 ετών. Κατά την εγγραφή τους, οι μητέρες παρείχαν, επίσης, πληροφορίες σχετικά με την υγεία και το βάρος τους – πριν και μετά την εγκυμοσύνη – καθώς και για το βάρος των συντρόφων τους.

    Σε σύγκριση με τα παιδιά των γυναικών με κανονικό βάρος, τα παιδιά των παχύσαρκων μητέρων είχαν σχεδόν 70% περισσότερες πιθανότητες να αποτύχουν στα τεστ του δείκτη λεπτών κινητικών δεξιοτήτων, μέχρι την ηλικία των 3 ετών. Κατά τις ίδιες ηλικίες, τα παιδιά των παχύσαρκων πατέρων είχαν 75 %  περισσότερες πιθανότητες να αποτύχουν στο τεστ προσωπικού-κοινωνικού τομέα- έναν δείκτη του πόσο καλά είναι σε θέση να σχετίζονται και να αλληλεπιδρούν με τους άλλους, ενώ τα  παιδιά με δύο παχύσαρκους γονείς είχαν σχεδόν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να αποτύχουν στο  τεστ επίλυσης προβλημάτων.

    Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν το λόγο για τον οποίον η γονική παχυσαρκία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο των παιδιών να παρουσιάσουν καθυστέρηση στην ανάπτυξή τους. Ωστόσο, σημειώνουν ότι οι μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι η παχυσαρκία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προάγει τη φλεγμονή, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει τον εγκέφαλο του εμβρύου. Όσον αφορά στις αντίστοιχες πιθανές επιπτώσεις της πατρικής παχυσαρκίας, οι διαθέσιμες πληροφορίες είναι λιγότερες, ωστόσο, μελέτες έχουν δείξει ότι η παχυσαρκία μπορεί να επηρεάσει την έκφραση γονιδίων στο σπέρμα.

    Εάν επιβεβαιωθεί η σχέση μεταξύ της παχυσαρκίας των γονέων και της καθυστέρησης στην ανάπτυξη των παιδιών, οι γιατροί μπορεί να χρειαστεί να λαμβάνουν υπόψη τους το βάρος τους κατά την εξέταση των μικρών παιδιών για καθυστερήσεις και πρώιμες παρεμβατικές υπηρεσίες“, γράφουν οι συγγραφείς.

    Η  μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Pediatrics.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Σύνδρομο Ραγισμένης Καρδιάς: Όταν η καρδιά ραγίζει στ’ αλήθεια

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ξεκινά η επέλαση της γρίπης- Σε συναγερμό οι υγειονομικές αρχές της χώρας

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τα “βρήκαν” οι φαρμακοποιοί με τον ΕΟΠΥΥ – Χωρίς προπληρωμή η χορήγηση ιατροτεχνολογικών προϊόντων



    ΣΧΟΛΙΑ