• ΥΓΕΙΑ

    Καρδιαγγειακά: Προσοχή, «θερίζουν» κατά την περίοδο των Χριστουγέννων – Νέα μελέτη

    anakopi-kardias


    Τις ημέρες των χριστουγεννιάτικων γιορτών αυξάνουν τα καρδιαγγειακά συμβάματα, λόγω της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ, της αυξημένης πρόσληψης λίπους, των υψηλών επιπέδων στρες, αλλά και της καθυστερημένης πρόσβασης στα νοσοκομεία, σύμφωνα με νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης.

    Προγενέστερη μελέτη από την Αμερική, με παρόμοια αποτελέσματα, είχε αποδώσει την αύξηση αυτή στην εποχή, καθώς τον χειμώνα η θνησιμότητα αυξάνεται γενικότερα. Στη νέα μελέτη, χρησιμοποιώντας τα δεδομένα από μια χώρα όπου τα Χριστούγεννα είναι καλοκαίρι, οι ερευνητές κατάφεραν να διαχωρίσουν το «φαινόμενο των εορτών»  από το «φαινόμενο του χειμώνα».

    Για να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους, οι επιστήμονες ανέλυσαν τα στοιχεία θανάτων από ανακοπή, κατά το διάστημα μεταξύ των Χριστουγέννων και της πρώτης εβδομάδας του χρόνου, σε βάθος 25ετίας, διαπιστώνοντας μία αύξηση κατά 4,2% των θανάτων εκτός νοσοκομείου, κατά την περίοδο αυτή και μάλιστα σε μικρότερες ηλικίες  (76,2 ετών έναντι 77,1 ετών τις υπόλοιπες εποχές του χρόνου).

    Σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή Josh Knight, από το Κέντρο Πολιτικής Υγείας του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης,  πρέπει να γίνει κατανοητό αν η περιορισμένη πρόσβαση στις υποδομές υγείας, σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως το αυξημένο άγχος, οι αλλαγές στη διατροφή και η κατανάλωση αλκοόλ, οδηγούν σε αυτό το αποτέλεσμα.

    Όπως ο ίδιος εξηγεί, τις ημέρες των Χριστουγέννων οι άνθρωποι ταξιδεύουν σε μέρη απομακρυσμένα, μακριά από βασικές ιατρικές εγκαταστάσεις, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε καθυστερήσεις στην αναζήτηση θεραπείας σε επείγουσες καταστάσεις.

    Μια άλλη εξήγηση, ωστόσο, σχετίζεται με το γεγονός ότι οι βαριά άρρωστοι άνθρωποι πεθαίνουν σε ημερομηνίες που είναι σημαντικές γι’ αυτούς.

    «Η ικανότητα των ατόμων να τροποποιούν την ημερομηνία του θανάτου τους, με βάση σημαντικές ημερομηνίες, έχει επιβεβαιωθεί αλλά και αντικρουστεί από τις μελέτες, ωστόσο, παραμένει μια πιθανή εξήγηση για αυτό το φαινόμενο»,  κατέληξε ο Knight.

     Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Journal of the American Heart Association.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Δυσπεψία: Το απόλυτο φυσικό φάρμακο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: HPV: Ο ιός που διασπείρει τον καρκίνο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Συναισθηματικό hangover: Επιστήμονες το «διάβασαν» στον εγκέφαλο και μέτρησαν τη διάρκειά του



    ΣΧΟΛΙΑ