• ΥΓΕΙΑ

    Κυτταρική θεραπεία φαίνεται να αντιστρέφει τη γήρανση – Τι λένε οι επιστήμονες


    Ερευνητές από την Ολλανδία κατάφεραν να αντιστρέψουν τη γήρανση, χρησιμοποιώντας μία νέα κυτταρική θεραπεία. H δοκιμή έγινε σε ζώα και τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά, ενώ οι επιστήμονες ετοιμάζονται να την δοκιμάσουν και σε ανθρώπους.

    Η θεραπεία αποκατέστησε το τρίχωμα ομάδας γερασμένων ποντικιών, αύξησε την ενεργητικότητά τους και βελτίωσε τη νεφρική λειτουργία τους.

    Οι βελτιώσεις αυτές κάνουν τους ερευνητές να εκτιμούν ότι η πειραματική μέθοδός τους δεν επιβραδύνει μόνο τη γήρανση, αλλά την αντιστρέφει έως ένα βαθμό όταν έχει ήδη συμβεί.

    Η επιστημονική ομάδα από το Erasmus University Medical Center που πραγματοποίησε την όλη έρευνα, ετοιμάζεται να δοκιμάσει τη μέθοδο σε ασθενείς με επιθετικό καρκίνο του μαστού.

    «Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να κάνουμε τη διαφορά στη θεραπεία ασθενών με ανίατες μορφές της νόσου» δήλωσε ο κύριος ερευνητής Peter de Keizer.

    Όπως εξηγεί, η γήρανση εμφανίζεται όταν αρχίζουν να συσσωρεύονται στον οργανισμό μη-υγιή κύτταρα τα οποία επεμβαίνουν στην ικανότητά του να αυτοεπιδιορθώνεται και να αυτοανανεώνεται.

    Αυτά τα γηρασμένα κύτταρα, όπως αποκαλούνται, δεν λειτουργούν ομαλά και μπορεί να πλήξουν τα παρακείμενα, που κατά τα άλλα ήταν υγιή.

    Η νέα κυτταρική θεραπεία χρησιμοποιεί ένα πεπτίδιο, το οποίο ενεργοποιεί τη διαδικασία αυτοκαταστροφής των γηρασμένων κυττάρων. Τα πεπτίδια είναι βραχείες αλυσίδες αμινοξέων, που συμβάλλουν στη ρύθμιση της κυτταρικής δραστηριότητας.

    Όπως ανακοίνωσαν οι επιστήμονες, άρχισαν να χορηγούν το πεπτίδιο σε μία ομάδα ηλικιωμένων ποντικιών τα οποία γερνούσαν με γρήγορο ρυθμό και μέσα σε 10 ημέρες τα ζώα άρχισαν να ανακτούν το τρίχωμά τους, το οποίο είχαν χάσει σκόρπια σε διάφορα σημεία του σώματός τους.

    Έπειτα από τρεις εβδομάδες, άρχισαν να έχουν οφέλη στην φυσική τους κατάσταση, κατορθώνοντας να διανύουν τρέχοντας διπλάσια απόσταση απ’ ό,τι συνομήλικά τους ποντίκια τα οποία δε είχαν λάβει το πεπτίδιο.

    Ένα μήνα μετά τη θεραπεία, εξάλλου, τα ηλικιωμένα ποντίκια είχαν ανακτήσει και υγιή νεφρική λειτουργία.

    Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι οι αλλαγές που παρατήρησαν ήταν τόσο εντυπωσιακές ώστε αναγκάστηκαν να μειώσουν τις δόσεις του πεπτιδίου.

    Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στο περιοδικό Cell.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Εγκρίθηκε η πρώτη βιολογική θεραπεία για τη νόσο του Crohn

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Υπερβαίνουν τα όρια ασφαλείας τα 2/3 των μηχανημάτων σολάριουμ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Καρκίνος του ενδομητρίου: Το χαρακτηριστικό του σώματος που προστατεύει τις γυναίκες

     

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ