• ΥΓΕΙΑ

    Κίνδυνος ατυχήματος από τα κοκτέιλ με ενεργειακά ποτά

    ακοόλ


    Συνταγή «ατυχημάτων» ενδέχεται να αποτελεί αλκοολούχο κοκτέιλ, που επιλέγουν συχνά οι νέοι στις εξόδους τους. Σύμφωνα με νέα έρευνα, όταν τα αλκοολούχα ποτά αναμιγνύονται με ενεργειακά ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη μπορεί να αυξάνεται η πιθανότητα σοβαρού τραυματισμού.

    Η εν λόγω έρευνα βασίστηκε σε 13 παλαιότερες, οι περισσότερες από τις οποίες βρήκαν αυξημένο ποσοστό τραυματισμών όταν ποτά, όπως η βότκα, αναμιγνύονταν με ενεργειακά ροφήματα, συγκριτικά με το ποσοστό που ίσχυε για τους νέους που έπιναν σκέτο αλκοόλ.

    Στα πιθανά ατυχήματα συμπεριλαμβάνονται από πτώσεις και τροχαία δυστυχήματα έως σκόπιμοι τραυματισμοί και απόπειρες αυτοκτονίας, γράφουν στο περιοδικό Journal of Studies on Alcohol and Drugs οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Βικτόρια, στη Βρετανική Κολομβία του Καναδά.

    Όπως εξήγησε η κύρια ερευνήτρια Audra Roemer, όταν τα αλκοολούχα ποτά συνδυάζονται με τα ενεργειακά ροφήματα, η διεγερτική καφεΐνη των ροφημάτων ανταγωνίζεται την ηρεμιστική δράση του αλκοόλ, αλλά όχι και τη δράση του στα τμήματα του εγκεφάλου που ρυθμίζουν την ριψοκίνδυνη συμπεριφορά και τις παρορμήσεις. Αυτό έχει ως συνέπεια «να υποτιμά ο πότης το επίπεδο της μέθης του και να εκτίθεται σε κινδύνους που κανονικά θα απέφευγε», πρόσθεσε.

    Η ανάμιξη του αλκοόλ με τα ενεργειακά ροφήματα έγινε της μόδας πριν από σχεδόν μία δεκαετία. Υπολογίζεται ότι ένας στους τέσσερις νέους καταναλώνουν αυτά τα κοκτέιλ επειδή – όπως λένε – τους αρέσει η γεύση τους, η ενεργητικότητα που νιώθουν μετά την κατανάλωση και το γεγονός πως έχουν την αίσθηση ότι μπορούν να πίνουν χωρίς να μεθάνε.

    Ωστόσο, σύμφωνα με τους ερευνητές, μπορεί οι νέοι να νομίζουν ότι έχουν πλήρη πνευματική διαύγεια, αλλά στην πραγματικότητα κάποιες λειτουργίες του εγκεφάλου τους είναι κατασταλμένες και άλλες διεγερμένες.

    Από τις έρευνες που εξέτασαν οι Καναδοί επιστήμονες, οι δέκα έδειξαν ότι η κατανάλωση των κοκτέιλ συνδέεται με αυξημένα ποσοστά τραυματισμών. Υπήρξαν επίσης ενδείξεις ότι οι συνδυασμοί μπορεί να αυξήσουν τα προβλήματα με τον ύπνο και να αυξήσουν τον καρδιακό παλμό, αλλά οι ερευνητές λένε ότι αυτές οι επιδράσεις πρέπει να μελετηθούν σε πρόσθετες μελέτες για να βγουν οριστικά συμπεράσματα.

    Η περιεκτικότητα των ενεργειακών ροφημάτων σε καφεΐνη μπορεί να είναι πολύ υψηλή αφού, ανάλογα με τη μάρκα, μπορεί να περιέχουν από 80-160 mg καφεΐνη, όταν ένα αναψυκτικό τύπου κόλα έχει 32 mg και ένα φλιτζάνι στιγμιαίος καφές ή καφές φίλτρου 100-150 mg.

    «Με άλλα λόγια, όποιος πίνει αλκοόλ μαζί με ενεργειακά ροφήματα είναι σαν να πίνει ταυτοχρόνως καφέ με βότκα», καταλήγουν οι επιστήμονες.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Luke Perry: Η εξέταση που με γλίτωσε από τον καρκίνο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ψωρίαση: Καθαρό δέρμα μετά από επανέναρξη της θεραπείας με σεκουκινουμάμπη

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: «Ελεύθερη» από καρδιαγγειακά φυλή του Αμαζονίου – Δείτε ποιο είναι το μυστικό



    ΣΧΟΛΙΑ