• ΥΓΕΙΑ

    6 διατροφικοί συνδυασμοί που δεν πρέπει να κάνετε

    humburger


    Γευστικά μπορεί να ταιριάζουν απόλυτα, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι οι διατροφικοί αυτοί συνδυασμοί λειτουργούν υπέρ σας. Κάποιες τροφές λειτουργούν καλά μαζί και κάποιες άλλες όχι, δεδομένου ότι η αλληλεπίδραση των χημικών ενώσεών τους μπορεί να έχει είτε θετικό είτε αρνητικό αποτέλεσμα.

    Παρακάτω θα βρείτε έξι συνδυασμούς που πρέπει να αποφεύγετε, αν θέλετε να επωφελείστε τα μέγιστα από τη διατροφή σας.

     

    Τσάι + γάλα

    Το τσάι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που δρουν κατά της φλεγμονής, η οποία είναι συνδεδεμένη με πολλές χρόνιες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων και του διαβήτη. Ωστόσο, ακόμη και μερικές σταγόνες γάλακτος (αγελαδινού ή σόγιας) στο φλιτζάνι σας μπλοκάρουν αυτά τα οφέλη, καθώς οι πρωτεΐνες του δεσμεύουν τα αντιοξειδωτικά του τσαγιού και εμποδίζουν την απορρόφησή τους.

    Επιπλέον, το γάλα, σε αυτή την περίπτωση δεν μπορεί να αυξήσει ούτε το ασβέστιο, καθώς η καφεΐνη του τσαγιού μπορεί να μειώσει την απορρόφησή του.

    Αν πραγματικά θέλετε να προσθέσετε κάτι ευεργετικό στο τσάι σας, ρίξτε μερικές σταγόνες λεμονιού. Έτσι, θα αυξηθεί η ποσότητα των αντιοξειδωτικών που ο οργανισμός σας μπορεί να απορροφήσει.

    Άσπρο ψωμί + μαρμελάδα

    Οι απλοί υδατάνθρακες αυξάνουν κατακόρυφα τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Κατά συνέπεια, ο συνδυασμός δύο ή περισσοτέρων -π.χ.  λευκό ψωμί και μαρμελάδα ή αναψυκτικά και τηγανιτές πατάτες- αποτελεί τη συνταγή της «καταστροφής». Το σάκχαρο στο αίμα αυξάνεται απότομα και ο οργανισμός πρέπει να εργαστεί πολύ σκληρά για να το μειώσει εκκρίνοντας ινσουλίνη από το πάγκρεας. Μόλις συμβεί αυτό, η ενέργεια και η διάθεσή σας θα πέσουν στο ναδίρ, αφήνοντας σας κουρασμένους και εκνευρισμένους. Μακροπρόθεσμα, η διαδικασία αυτή μπορεί τελικά να προκαλέσει αντίσταση στην ινσουλίνη και διαβήτη.

    Επιλέξτε αντί για επεξεργασμένους υδατάνθρακες, δημητριακά ολικής αλέσεως πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες επιβραδύνουν την πέψη και προστατεύουν από επικίνδυνες αυξομειώσεις του σακχάρου στο αίμα.

    Σαλάτα + dressing χωρίς λιπαρά

    Όταν αποφεύγετε τα λιπαρά στη σαλάτα σας, βάζετε ένα εμπόδιο στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition διαπίστωσε ότι τα καροτενοειδή, χρωστικές ουσίες των φυτών που συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου, καρδιαγγειακής νόσου και εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, απορροφώνται  πιο εύκολα όταν συνδυάζονται με πλήρες σε λιπαρά dressing, σε αντίθεση με το συνδυασμό με χαμηλές σε λιπαρά ή χωρίς λιπαρά σάλτσες. Αλλά δεν χρειάζεται να περιχύσετε την σαλάτα σας με μία βαριά σος για να επωφεληθείτε. Αρκεί λίγο ελαιόλαδο και λίγο ξύδι.

    Αλκοόλ + καφεΐνη

    Πίνετε το κρασί σας, αρχίζετε τα χασμουρητά και παραγγέλνετε έναν καπουτσίνο για να ξυπνήσετε. Αν και παγιωμένη πλέον, η ιδέα αυτή δεν είναι και τόσο καλή! Η ώθηση της ενέργειας που θα έχετε από την καφεΐνη μπορεί να συγκαλύψει την μέθη, με αποτέλεσμα να υποτιμούνται οι κίνδυνοι που συνεπάγεται. Το ίδιο ισχύει και με την άμεση ανάμειξη καφεΐνης + ποτών (π.χ. βότκα με ενεργειακά ποτά ή καφές με αλκοόλ). Έρευνα από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Wake Forest διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που συνδυάζουν καφεΐνη με αλκοόλ διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμπλακούν σε ατύχημα, σε σύγκριση με όσους μένουν μακριά από τον συγκεκριμένο συνδυασμό.

    Φακές + κόκκινο κρασί

    Τα κόκκινα κρασιά περιέχουν κάποιες ενώσεις που ονομάζονται τανίνες. Όταν οι τανίνες αναμιχθούν με φυτικές πηγές σιδήρου, όπως είναι οι φακές και η σόγια, παρεμποδίζουν την ικανότητα του οργανισμού να απορροφήσει το μέταλλο. Το θέμα αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους βέγκαν και τους βετζετέριαν, καθώς ο φυτικής προέλευσης σίδηρος είναι ήδη πιο δύσκολο να απορροφηθεί συγκριτικά με το σίδηρο του κρέατος. Συνδυάζοντας, λοιπόν, οποιαδήποτε φυτική πηγή σιδήρου με τανίνες, είναι πολύ πιο δύσκολο να πάρετε το σίδηρο που χρειάζεστε.

    Burger + μπύρα

    Και τα δύο επεξεργάζονται από το ήπαρ και ο οργανισμός φυσιολογικά δίνει προτεραιότητα στην διάσπαση του αλκοόλ, δεδομένου ότι το αναγνωρίζει ως μια τοξίνη.  Αυτό επιτρέπει στο λίπος να επιπλέει στην κυκλοφορία, όπου μπορεί στη συνέχεια να αποθηκευτεί σε λιπώδη ιστό. Επιπλέον, το λίπος επιβραδύνει την πέψη, γι’ αυτό και ένα υψηλό σε λιπαρά γεύμα μπορεί να προκαλέσει «φούσκωμα» για αρκετή ώρα μετά το φαγητό.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Σύνδρομο Ραγισμένης Καρδιάς: Όταν η καρδιά ραγίζει στ’ αλήθεια

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: HPV: Ο ιός που διασπείρει τον καρκίνο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Προσοχή. «Τσουνάμι» γαστρεντερίτιδας στην Ελλάδα – Τι λένε οι ειδικοί

     



    ΣΧΟΛΙΑ