• ΥΓΕΙΑ

    Γώγος: Μεγάλη η πιθανότητα για 5.000 κρούσματα

    Γώγος: Μεγάλη η πιθανότητα για 5.000 κρούσματα

    Χαράλαμπος Γώγος


    Πρόβλεψη ότι θα αυξηθούν τα κρούσματα, με αποτέλεσμα να απειληθεί η αποτελεσματικότητα των δομών υγείας έκανε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος.

    Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γώγος, «βλέπετε πως καθημερινά υπάρχει μεγάλη αύξηση. Τα 2.000 και 3.000 κρούσματα σημαίνει πως εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη διασπορά και αυτά φυσικά μεταδίδουν στους άλλους. Η πιθανότητα να έχουμε μεγάλους αριθμούς κρουσμάτων και τις προσεχείς εβδομάδες, αλλά και μέσα στον Αύγουστο είναι υψηλές».

    «Όταν βλέπουμε από τη μία μέρα στην άλλη να έχουμε από 2.000, 3.000 κρούσματα και να υπάρχει αυτή η διασπορά στην κοινότητα, η πιθανότητα να έχουμε και 4.000 και 5.000 κρούσματα είναι μεγάλη», συμπλήρωσε, σημειώνοντας παράλληλα ότι οι ειδικοί προσπαθούν να πείσουν όλο και περισσότερο κόσμο να εμβολιαστεί.

    Ο ίδιος, μάλιστα, εξέφρασε την άποψη ότι οι κρίσιμες ηλικίες είναι άνω των 50, αλλά είναι σαφές ότι λόγω της μεγάλης διασποράς κινδυνεύουν και οι νέοι.

    Αν τα κρούσματα πολλαπλασιαστούν, η πιθανότητα να έχουμε νοσηλείες αυξάνεται, συνέχισε ο κ. Γώγος, τονίζοντας ότι η πίεση στα νοσοκομεία είναι διαφορετική όταν τα κρούσματα είναι 2.000 από όταν είναι 10.000.

    Κυρίαρχος στόχος, όπως επεσήμανε ο καθηγητής, είναι να εμβολιαστούν άμεσα αυτές οι ηλικίες, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να εμφανιστεί η πίεση στα νοσοκομεία. Ιδιαίτερα, τόνισε πως θα πρέπει να προσαρμοζόμαστε στο νοσοκομειακό χώρο για την ανάπτυξη των κλινών, ανεξάρτητα από το ρόλο του εμβολιασμού και των μέτρων προστασίας.

    «Αυτά που έχουμε ζήσει κατά τη διάρκεια των 3 επιδημικών κυμάτων είδαμε τα νοσοκομεία να γεμίζουν και να έχουμε εντατικές θεραπείες που να δημιουργούνται τελευταία στιγμή, κλινικές covid που να καταλαμβάνουν τα μισά νοσοκομεία και ολόκληρα μερικές φορές και να μην εξυπηρετούνται οι κανονικές δραστηριότητες στο νοσοκομείο. Ο εμβολιασμός καλύπτει πάνω από 90% ή και 95% από τη βαριά νόσο. Και φυσικά αυτό σε ηλικίες άνω των 50 πολλαπλασιάζεται. Είναι εξαιρετικά μικρή η πιθανότητα να νοσήσει ένας εμβολιασμένος σε αυτή την ηλικία. Και στα παιδιά η πιθανότητα είναι πάρα πολύ μικρότερη, αλλά αν έχουμε 15 φορές περισσότερα κρούσματα στα παιδιά, καταλαβαίνετε κι εκεί θα έχουμε κρούσματα, όπως είχαμε τον χειμώνα, και ιδιαίτερα δύσκολες περιπτώσεις», τόνισε.

    Τέλος, ο κ. Γώγος αναφέρθηκε στο μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού των υγειονομικών, χαρακτηρίζοντας «δυσάρεστο φαινόμενο» το γεγονός ότι δεν έχει ολοκληρωθεί στο 100% ο εμβολιασμός των υγειονομικών.

    «Ακόμα υπάρχουν κάποιες αμφιβολίες για την ασφάλεια των εμβολίων, αλλά είναι ελάχιστοι. Πρέπει να προστατεύσουμε τους ασθενείς μας», τόνισε.

    Διαβάστε ακόμη:

    Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Στο κάδρο οι εκπαιδευτικοί – Σκέψεις για αποκλεισμό ανεμβολίαστων φοιτητών

    Bonus και εμβολιασμός: Ποια στάση τηρούν οι εταιρείες – Το «αγκάθι» του κόστους

    Υπ. Ναυτιλίας: Νέα σύσκεψη την Τετάρτη για τα μέτρα στην ακτοπλοΐα

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ