• ΥΓΕΙΑ

    Φόβοι μετά την ανακάλυψη νέων ειδών του φονικού ιού

    • NewsRoom
    Κύπρος


    Εντοπίστηκαν σε νυχτερίδες στη Μιανμάρ και την Ινδία

    Νέα ανησυχία προκαλεί ο εντοπισμός νέων ειδών του φονικού ιού, που εντοπίστηκαν σε νυχτερίδες στη Μιανμάρ και την Ινδία, την ώρα που η ανθρωπότητα βιώνει ακόμη πολύ έντονα τον εφιάλτη της πανδημίας.

    Τα 6 νέα είδη του ιού που εντοπίστηκαν στη Μιανμάρ ανήκουν στην ίδια οικογένεια με τον SARS-CoV-2, δεν συνδέονται, ωστόσο, στενά, από γενετική άποψη, με την τρέχουσα πανδημία, που έχει προκαλέσει μέχρι στιγμή τον θάνατο άνω των 134.000 ανθρώπων σ’ ολόκληρο τον πλανήτη.

    Ερευνητές εντόπισαν τα νέα είδη του ιού σε τρία διαφορετικά είδη νυχτερίδων στη Μιανμάρ. Από τον Μάιο του 2016 μέχρι τον Αύγουστο του 2018, οι επιστήμονες συνέλεξαν περισσότερα από 750 δείγματα από σάλια και περιττώματα νυχτερίδων, τα ανέλυσαν και τα συνέκριναν με τα δείγματα των γνωστών ειδών του ιού.

    Έτσι, ταυτοποίησαν για πρώτη φορά 6 νέους, καθώς και έναν που είχε βρεθεί σε άλλες περιοχές της νοτιοανατολικής Ασίας, αλλά ποτέ μέχρι τώρα στη Μιανμάρ.

    Όπως ανέφεραν οι ερευνητές του αμερικανικού National Zoo and Conservation Biology Institute του Smithsonian, θα χρειαστούν κι άλλες μελέτες για να προσδιοριστεί αν οι ιοί αυτοί «έχουν δυναμικό μετάδοσης μεταξύ διαφόρων ειδών».

    Τα ευρήματα της έρευνας, που δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση PLOS ONE, θα βοηθήσουν στην κατανόηση της ποικιλίας των ιών αυτής της κατηγορίας σε νυχτερίδες και στις παγκόσμιες προσπάθειες ανίχνευσης, πρόληψης και αντίδρασης σε μολυσματικές ασθένειες, που μπορεί να απειλήσουν τη δημόσια υγεία.

    «Οι ιογενείς πανδημίες μας υπενθυμίζουν πόσο στενά συνδέεται η ανθρώπινη υγεία με την υγεία της άγριας πανίδας και του περιβάλλοντος», τόνισε ο Μαρκ Βαλιτούτο, επικεφαλής συντάκτης της μελέτης.

    Νέοι τύποι παθογόνων ιών και σε νυχτερίδες στην Ινδία

    Ακόμη μία δυσάρεστη ανακάλυψη έγινε στην Ινδία, όπου ερευνητές εντόπισαν παθογόνους ιούς της ίδιας κατηγορίας σε δύο είδη νυχτερίδων. Μελέτη του Ινδικού Συμβουλίου Ιατρικής Έρευνας (ICMR) βρήκαν στελέχη του ιού, διαφορετικών από τον Sars-CoV-2 στα είδη Rousettus και Pteropus – γνωστά κοινώς ως φρουτονυχτερίδες -.

    Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι ιοί αυτοί μπορούν να μεταδοθούν σε ανθρώπους.

    Η μελέτη του ICMR, που διεξήχθη σε συνεργασία με ομάδα εμπειρογνωμόνων του Εθνικού Ινστιτούτου Ιολογίας της Ινδίας, βασίζεται σε δείγματα που ελήφθησαν από νυχτερίδες σε δάση των νότιων πολιτειών της χώρας, καθώς και σε πολιτεία στα δυτικά Ιμαλάια μεταξύ του 2018 και του 2019.



    ΣΧΟΛΙΑ