• ΥΓΕΙΑ

    FDA: Αναμένεται να εγκρίνει τα χάπια Pfizer και Merck αυτή την εβδομάδα

    • NewsRoom
    FDA: Αναμένεται να εγκρίνει τα χάπια Pfizer και Merck αυτή την εβδομάδα


    Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ ετοιμάζεται να δώσει έγκριση για τη χρήση των χαπιών κατά του κορονοϊού της Pfizer και της Merck ακόμη και εντός της εβδομάδας, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Bloomberg, επικαλούμενο τρεις πηγές με γνώση του θέματος.

    Όπως επισημαίνουν, η ανακοίνωση θα μπορούσε να γίνει ακόμη και την Τετάρτη, ωστόσο αυτό θα μπορούσε να αλλάξει.

    Το χάπι Paxlovid της Pfizer και το χάπι Molnupiravir της Merck προορίζονται για άτομα υψηλού κινδύνου που είναι θετικά στον κορονοϊό. Οι θεραπείες, στις οποίες οι ασθενείς παίρνουν την αγωγή με τα χάπια στο σπίτι, θα μπορούσαν να μειώσουν την επιβάρυνση των νοσοκομείων, την στιγμή που οι λοιμώξεις αναμένεται να εκτιναχθούν στα ύψη κατά τη διάρκεια του χειμώνα στις ΗΠΑ, εν όψει και της απειλής της παραλλαγής Όμικρον.

    Οι εκπρόσωποι του Λευκού Οίκου και του FDA αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

    «Είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα που συμβαίνει στην πανδημία μετά τα εμβόλια», δήλωσε ο Έρικ Τοπόλ, διευθυντής του Μεταφραστικού Ινστιτούτου Έρευνας Scripps.

    Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει ήδη παραγγείλει 100 εκατ. δόσεις θεραπείας του χαπιού της Pfizer και περίπου 3 εκατ. δόσεις θεραπείας του χαπιού της Merck, ωστόσο δεν αναμένεται να γίνουν άμεσα ευρέως διαθέσιμα.

    Ωστόσο, όπως τονίζει το Bloomberg, η έγκριση των δύο χαπιών από τον FDA μπορεί να συνοδεύεται από περιορισμούς όσον αφορά τις κατηγορίες νοσούντων στους οποίους μπορούν να χορηγηθούν τα χάπια. Η συμβουλευτική επιτροπή του FDA συνέστησε το χάπι της Merck τον προηγούμενο μήνα, ενώ ορισμένα μέλη της επιτροπής εξέφρασαν ανησυχίες για την ασφάλειά του, ανάμεσά τους και έγκυες.

    Σε μια κλινική δοκιμή, το χάπι της Pfizer έδειξε ότι μειώνει κατά 89% τις νοσηλείες ασθενών που έλαβαν το φάρμακο εντός τριών ημερών από την εμφάνιση των συμπτωμάτων, σε σύγκριση με ασθενείς που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Την ίδια στιγμή, κανένας από τους ασθενείς που έλαβε την θεραπεία με το φάρμακο δεν πέθανε.

    Το χάπι της Merck σύμφωνα με τις κλινικές μελέτες είναι λιγότερο αποτελεσματικό, ενώ ενέχει και ορισμένους κινδύνους.

    Διαβάστε επίσης:

    ΠΟΥ: Προειδοποιεί τις χώρες να προετοιμαστούν για σημαντική αύξηση των κρουσμάτων της Covid-19

    ΕΟΔΥ: Έσπασαν το όριο των 20.000 οι θάνατοι στην Ελλάδα – 6.424 νέα κρούσματα, 661 διασωληνωμένοι – Η γεωγραφική κατανομή



    ΣΧΟΛΙΑ