• ΥΓΕΙΑ

    Επιλόχειος κατάθλιψη: Επιπτώσεις στη συμπεριφορά των παιδιών δείχνει νέα έρευνα


    Η επιλόχειος κατάθλιψη δεν επηρεάζει μόνο την ποιότητα ζωής του ζευγαριού. Όταν διαρκεί για αρκετούς μήνες μετά τον τοκετό, οι γυναίκες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο χρόνιας κατάθλιψης, η οποία μπορεί να επηρεάσει τα παιδιά τους, προκαλώντας προβλήματα συμπεριφοράς στην παιδική ηλικία και αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης στα εφηβικά τους χρόνια, σύμφωνα με νέα μελέτη από το Ηνωμένο Βασίλειο.

    Στην έρευνα συμμετείχαν σχεδόν 10.000 μητέρες η πλειονότητα των οποίων δεν παρουσίασε κατάθλιψη μετά τον τοκετό. Όμως, σε σύγκριση με αυτές τις γυναίκες, οι μητέρες που υπέφεραν από επίμονη καταθλιπτική διαταραχή ήταν σχεδόν δύο φορές πιο πιθανό να έχουν παιδιά με προβλήματα συμπεριφοράς.

    Οι γυναίκες με σοβαρή, επίμονη κατάθλιψη, είχαν σχεδόν πενταπλάσιες πιθανότητες να έχουν παιδιά με προβλήματα συμπεριφοράς έως την ηλικία των 3,5 ετών, σχεδόν τριπλάσιες πιθανότητες να έχουν παιδιά με κακή βαθμολογία στις μαθητικές εξετάσεις στην ηλικία των 16 ετών και πάνω από επταπλάσιες πιθανότητες να έχουν παιδιά διαγνωσμένα κατάθλιψη κατά την ηλικία των 18 ετών.

    Ωστόσο, τα πιο σύντομα  και λιγότερο καταθλιπτικά επεισόδια ενδεχομένως να μην επηρεάζουν την ανάπτυξη των παιδιών, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

     

    Για τη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία που αφορούσαν σε 9.848 μητέρες που εντάχθηκαν στη μελέτη όταν ήταν έγκυες, στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

    Οι συμμετέχουσες ήταν 29 ετών κατά μέσο όρο όταν γέννησαν και αξιολογήθηκαν για συμπτώματα κατάθλιψης όταν τα παιδιά τους ήταν 2, 8, 21 και 33 μηνών καθώς και στην ηλικία των 11 ετών.

    Σε όλες τις αξιολογήσεις, περίπου 9 στις 10 γυναίκες δεν είχαν συμπτώματα κατάθλιψης, αναφέρουν ερευνητές στην JAMA Psychiatry. Λιγότερο από το 1% των γυναικών είχαν σοβαρή, επίμονη κατάθλιψη.

    Όταν τα συμπτώματα της κατάθλιψης ήταν ακόμη παρόντα σε δύο και οκτώ μήνες μετά την μετά τον τοκετό, ανεξάρτητα από τη σοβαρότητά τους, ήταν πιθανότερο να συνεχίσουν να παραμένουν στην 11ετή αξιολόγηση, σύμφωνα με τη μελέτη.

    Οι πιθανότητες προβλημάτων συμπεριφοράς στα μικρότερα παιδιά, καθώς και η κακή σχολική επίδοση ή η κατάθλιψη για τους εφήβους αυξάνονταν ανάλογα με τη σοβαρότητα και την επιμονή των συμπτωμάτων κατάθλιψης που βίωναν οι μητέρες.

    Για παράδειγμα, οι γυναίκες που είχαν σοβαρή αλλά όχι επίμονη κατάθλιψη ήταν περίπου δύο φορές πιο πιθανό να έχουν παιδιά με προβλήματα συμπεριφοράς, σε σχέση με τις γυναίκες χωρίς καταθλιπτικά συμπτώματα, σύμφωνα με τη μελέτη.

    Επίσης, παρουσίαζαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν εφήβους με κακή σχολική βαθμολογία ή κατάθλιψη μέχρι την ηλικία των 18 ετών, αλλά αυτές οι διαφορές ήταν πολύ μικρές για να αποκλειστεί η πιθανότητα να  οφείλονται στην τύχη.

    «Η μελέτη δεν ήταν ελεγχόμενο πείραμα με σκοπό να αποδειχθεί εάν ή πώς η σοβαρότητα ή η διάρκεια της κατάθλιψης μετά τον τοκετό μπορεί να έχει άμεσες επιπτώσεις στη συμπεριφορά ή στη σχολική επίδοση των παιδιών.

    Ένας άλλος περιορισμός της μελέτης είναι ότι σχετικά λίγες γυναίκες είχαν σοβαρή, επίμονη κατάθλιψη και είναι πιθανό τα αποτελέσματα να διαφέρουν σε μια μεγαλύτερη ομάδα.

    Παρόλα αυτά, τα ευρήματα προσφέρουν νέα στοιχεία για την ανάγκη διάγνωσης και θεραπείας των γυναικών με κατάθλιψη μετά τον τοκετό, ειδικά εφόσον υπάρχει μια σειρά φαρμάκων και ψυχοθεραπευτικών επιλογών που μπορούν να ελαφρύνουν τα συμπτώματα», τονίζουν οι ερευνητές.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Νέες θεραπείες γονιμότητας : Δημιουργήθηκαν τα πρώτα ανθρώπινα ωάρια

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το Πανεπιστήμιο Κρήτης ανακαλύπτει πιθανή θεραπεία κατά του καρκίνου

     

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Το 70% των νοσοκομειακών λοιμώξεων σε παιδιά με καρκίνο μπορούν να προληφθούν



    ΣΧΟΛΙΑ