ΥΓΕΙΑ

Επικίνδυνο το αλκοόλ όταν κάνει κρύο

  • NewsRoom


Ένας Αμερικανός ειδικός, ο  Dr. Thomas Waters, από το Κέντρο Επείγουσας Ιατρικής της Cleveland Clinic στο Οχάιο, έρχεται να αναθεωρήσει τα όσα πιστεύαμε μέχρι σήμερα για τη σχέση κρύου και αλκοόλ.

Σύμφωνα με τον Waters, ο  συνδυασμός αλκοόλ και έκθεσης στο ψύχος είναι επικίνδυνος και αν κανείς θέλει να καταναλώνει οινοπνευματώδη ποτά όταν οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές, θα πρέπει γνωρίζει τι κινδύνους αντιμετωπίζει, διαφορετικά μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος σοβαρά προβλήματα.

Αίσθηση θερμότητας ενώ δεν υπάρχει

Όταν καταναλώνουμε αλκοόλ, διαστέλλονται τα αιμοφόρα αγγεία με αποτέλεσμα να αυξάνεται η παροχή αίματος στο δέρμα.

Η αυξημένη αιμάτωση δημιουργεί ένα αίσθημα ζεστασιάς όταν, στην πραγματικότητα, με την αγγειοδιαστολή αποβάλλει ο οργανισμός θερμότητα στο περιβάλλον.

«Είναι σαν να ανάβει κάποιος τον εσωτερικό θερμοσυσσωρευτή του για να ζεστάνει τον αέρα γύρω του», λέει ο Dr. Waters. «Ο θερμοσυσσωρευτής αρχικά είναι ζεστός, αλλά μόλις εξαντληθεί η θερμότητά του, παγώνει».

Επιπλέον, η εξώθηση του αίματος προς το δέρμα, σημαίνει ότι μειώνεται η αιμάτωση των εσωτερικών, ζωτικών οργάνων, όπως η καρδιά και ο εγκέφαλος. Έτσι, η εσωτερική θερμοκρασία μειώνεται – κάτι που είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνο για όσους αντιμετωπίζουν καρδιολογικά προβλήματα.

Κίνδυνος υποθερμίας

Μία από τις πρώτες επιδράσεις του αλκοόλ είναι ότι καταστέλλει τις αναστολές μας και μας καθιστά ριψοκίνδυνους.

Η επίδραση αυτή, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι παροδικά μας κάνει να νιώθουμε ζέστη, μπορεί εύκολα να μας οδηγήσει στο να βγάλουμε π.χ. το μπουφάν ή τα γάντια μας. Αν κάνουμε κάτι τέτοιο έξω στο κρύο ή, χειρότερα ακόμα, στα χιόνια, κινδυνεύουμε να πάθουμε υποθερμία.

Μπορεί επίσης να βραχούμε, οπότε θα χάνουμε θερμότητα 25 φορές ταχύτερα, κατά τον Dr. Waters. Επομένως, κινδυνεύουμε ακόμα περισσότερο.

Επιπλέον, το αλκοόλ ασκεί διουρητική δράση. Η αυξημένη διούρηση, όμως, «επιταχύνει την αφυδάτωση», τονίζει ο Dr. Waters. «Και η αφυδάτωση, με τη σειρά της, αυξάνει τον κίνδυνο υποθερμίας».

Προφυλακτικά μέτρα

Σύμφωνα με τα παραπάνω, η κατανάλωση αλκοόλ για να ζεσταθούμε δεν είναι «σοφή» επιλογή. Ωστόσο, θέλετε να πιείτε σε συνθήκες ψύχους, ο Dr. Waters συνιστά:

  • Να τρώτε κάτι πλούσιο σε λιπαρά ή/και υδατάνθρακες πριν πιείτε αλκοόλ. Καλή επιλογή, π.χ., είναι ένα γιαούρτι με πλήρη λιπαρά και μαύρο ψωμί ή, αν θέλετε κανονικό φαγητό, μία μπριζόλα με ζυμαρικά ολικής αλέσεως.
  • Μην πίνετε κρύα ποτά τον χειμώνα. Να αποφεύγετε κυρίως τα ποτά με πάγο.
  • Μην υπερβαίνετε τα 1-2 ποτά σε κάθε περίσταση. Και να πίνετε στο ενδιάμεσο άφθονα υγρά (κατά προτίμηση νερό).
  • Φροντίστε κάποιος από την παρέα σας να μην πιει καθόλου αλκοόλ, για να λαμβάνει σωστές αποφάσεις.
  • Φροντίστε ακόμα να είστε ντυμένοι σε στοιβάδες, ώστε αν μπορείτε να τις βάζετε και να τις βγάζετε εύκολα, δίχως να μείνετε ακάλυπτοι στο κρύο.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Απαντήσεις στις πιο συχνές απορίες για τη γρίπη

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Χιονίστρες: Τι είναι και γιατί θέλουν προσοχή

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Υπ. Παιδείας: Οδηγίες στα σχολεία για αποφυγή εξάπλωσης της γρίπης


ΣΧΟΛΙΑ