• ΥΓΕΙΑ

    Επικεφαλής FDA: Ανασκευάζει τις δηλώσεις για τη θεραπεία μέσω πλάσματος

    • NewsRoom

    Donald Trump, Stephen Hahn


    Ενώ ο αριθμός των θανάτων των ΗΠΑ από την νόσο του κορονοϊού COVID-19 ξεπέρασαν τους  177.000 την Τρίτη, κυριαρχεί  σύγχυση μετά τις αντιφατικές δηλώσεις των ειδικών σχετικά με τη χρήση πλάσματος ως θεραπεία για νοσοκομειακούς ασθενείς με COVID-19. Κι αυτό γιατί ένας κορυφαίος κυβερνητικός αξιωματούχος, ενώ την Κυριακή μιλούσε για μείωση του κινδύνου κατά 35% χθες το βράδυ παραδέχτηκε ότι έκανε λάθος, στην προηγούμενη εκτίμησή του.

    Ειδικότερα, ο Επικεφαλής του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων, (FDA), Stephen Hahn σε ένα tweet που δημοσιεύτηκε αργά τη Δευτέρα, σημείωσε ότι… ήταν ανακριβές προηγούμενο σχόλιό του, στο οποίο ανέφερε ότι μια μελέτη έδειξε ότι το πλάσμα επιτυγχάνει βελτίωση κατά 35% στην επιβίωση. Μάλιστα ο  Stephen Hahn είχε αναφερθεί στη μελέτη αυτή συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ,  ανακοινώνοντας την  έκτακτης έγκριση για το πλάσμα.

    Μάλιστα είπε,”από τα 100 άτομα που είναι άρρωστα με το COVID-19, τα 35 θα είχαν σωθεί λόγω της χορήγησης πλάσματος”, δήλωσε ο Χαν στη συνέντευξη Τύπου του Λευκού Οίκου, όπου ο Τραμπ περιέγραψε πλάσμα ως «σημαντική ανακάλυψη».

    Επιστήμονες και εμπειρογνώμονες, συμπεριλαμβανομένης της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, δήλωσαν τη Δευτέρα ότι δεν ήταν σωστό και σημείωσε ότι απαιτείται περαιτέρω κλινική έρευνα. Ο επίτροπος της FDA συγχέει τον απόλυτο κίνδυνο και τον σχετικό κίνδυνο, σύμφωνα με τον Peter Lurie, πρώην ανώτατο αξιωματούχο της FDA που είναι πρόεδρος του Κέντρου Επιστημών για το Δημόσιο Συμφέρον, ανέφερε η Washington Post.

    «Έχω επικριθεί για παρατηρήσεις που έκανα την Κυριακή το βράδυ σχετικά με τα οφέλη του αναρρωμένου πλάσματος. Η κριτική είναι απολύτως δικαιολογημένη », έγραψε ο Χαν. “Αυτό που θα έπρεπε να πω,  είναι ότι τα δεδομένα δείχνουν σχετική μείωση κινδύνου και όχι απόλυτη μείωση κινδύνου.”



    ΣΧΟΛΙΑ