• ΥΓΕΙΑ

    ΕΟΦ: “Φρένο” στις παράλληλες εξαγωγές για 40 επιπλέον φάρμακα λόγω έλλειψης

    • Έφη Τσιβίκα
    ΕΟΦ

    Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων


    Την απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών και της ενδοκοινοτικής διακίνησης για επιπλέον 40 φαρμακευτικά προϊόντα, μεταξύ των οποίων και το Tamiflu που χορηγείται σε περιστατικά γρίπης, ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), τη Δευτέρα (27/01/ 2020), λόγω των αυξημένων ελλείψεων που παρουσιάζει η ελληνική αγορά.

    Με τη συγκεκριμένη απόφαση, ο ΕΟΦ, επιβάλλει τη διάθεση των εν λόγω φαρμάκων (δείτε τη λίστα εδώ) στους ασθενείς της χώρας από όλους τους συμμετέχοντες στην αλυσίδα διακίνησης (κάτοχοι άδειας κυκλοφορίας, φαρμακαποθήκες, φαρμακεία) κατά προτεραιότητα, σύμφωνα με τη ζήτηση και τη συνταγογράφησή τους.

    Η υποχρεωτική διάθεση αποκλειστικά εντός των συνόρων ισχύει για όλα τα φαρμακευτικά προϊόντα που εισέρχονται στην Ελλάδα μετά από έγκριση του Οργανισμού, για έκτακτη εισαγωγή ή κατ’ εξαίρεση κυκλοφορία με ξενόγλωσση επισήμανση.

    Η απόφαση του ΕΟΦ είναι άμεσα εφαρμοστέα, είναι προσωρινή και θα ισχύσει μέχρι να τροποποιηθεί ή να ανακληθεί με νεώτερη απόφασή του. Κατά τη διάρκεια της περιόδου ισχύος της απαγορεύεται, επίσης, κάθε αποθεματοποίηση των εν λόγω προϊόντων.

    Σε σχετική ανακοίνωσή του, ο Οργανισμός, σημειώνει ότι επιτηρεί την τήρηση των υποχρεώσεων επάρκειας των προϊόντων, ενώ τονίζει ότι η μη επαρκής κάλυψη των αναγκών των ασθενών επισύρει την επιβολή των κυρώσεων που προβλέπει ο νόμος.

    Υπενθυμίζεται ότι τις τελευταίες ημέρες έχει ξεσπάσει “κόντρα” μεταξύ ΕΟΦ και φαρμακοποιών, με τους μεν φαρμακοποιούς να μιλούν για τραγικές ελλείψεις και τον ΕΟΦ να αναφέρει ότι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, σε έλλειψη βρίσκονται μόνο 27 δραστικές ουσίες.

    Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) έχει ζητήσει σύσκεψη για το θέμα, η οποία αναμένεται να  πραγματοποιηθεί εντός της εβδομάδας στο Υπουργείο Υγείας.

    Κατά τη σύσκεψη, θα παρουσιάσει λίστα με τα ελλείποντα φάρμακα σε πανελλαδικό επίπεδο, την οποία έχει ήδη ζητήσει ο υπουργός και θα καταθέσει προτάσεις,  στις  οποίες είναι υποχρεωμένοι να συμβάλουν όλοι οι εμπλεκόμενοι στην διακίνηση  του φαρμάκου για την άμεση επίλυση του προβλήματος.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προτάσεις αυτές περιλαμβάνουν τη δημιουργία ειδικής εφαρμογής, μέσω της οποίας όλοι οι πρόεδροι των τοπικών φαρμακευτικών συλλόγων θα υποχρεούνται να δηλώνουν τα ελλείποντα φάρμακα καθώς και σύνταξη λίστας με τα φάρμακα που παρουσιάζουν έλλειψη, σε εβδομαδιαία βάση, ανά Νομό και όχι ανά φαρμακείο.

    Σημειώνεται, ότι με την ίδια απόφαση, ο ΕΟΦ, αίρει την προσωρινή απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών και ενδοκοινοτικής διακίνησης για τρία φαρμακευτικά προϊόντα μετά τη διαπίστωση της ομαλοποίησης της επάρκειας στην ελληνική επικράτεια. Αυτή τη στιγμή η απαγόρευση ισχύει για συνολικά 73 φάρμακα.

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ