ΥΓΕΙΑ

ΕΟΔΥ: 110 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα – Πού εντοπίζονται

  • NewsRoom


Νέα «έκρηξη» κρουσμάτων παρατηρείται το τελευταίο 24ωρο στην Ελλάδα, καθώς ανακοινώθηκαν συνολικά 110 νέα κρούσματα κορονοϊού από τον ΕΟΔΥ.

Όπως αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση, βρέθηκαν 110 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Τα 60 κρούσματα εντοπίζονται στη Βόρεια Ελλάδα, κυρίως από δύο εστίες: Τα 24 από το εργοστάσιο κρεάτων στην Καβάλα και τα 36 στη Θεσσαλονίκη. Από τα κρούσματα της Θεσσαλονίκης, τα 14 προέρχονται από γάμους και τα 6 από ελέγχους που έγιναν σε συνεργεία αυτοκινήτων.

Στην Αττική έχουν καταγραφεί 19 κρούσματα.

Αναλυτικότερα:

– εννέα (9) κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
– τρία (3) εισαγόμενα κρούσματα, που προσήλθαν αυτοβούλως,
δεκαεννέα (19) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,
τριάντα επτά (37) κρούσματα από την περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης, δέκα (10) εκ των οποίων σχετίζονται με έναν γάμο στους Αμπελόκηπους Θεσ/νίκης.
είκοσι τρία (23) κρούσματα από την περιφερειακή ενότητα Καβάλας, σχετιζόμενα με ιχνηλάτηση σε εταιρεία επεξεργασίας και εμπορίας κρεάτων.
– Έξι (6) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας, τα πέντε (5) εκ των οποίων σχετίζονται με μπαρ στο Βόλο.
– Τρία (3) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Κέρκυρας.
Τρία (3) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής.
– Δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Πιερίας.
– Ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Κορινθίας.
– Ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Λάρισας.
– Ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Πέλλας.
– Ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Αχαΐας.
– Ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Βοιωτίας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4.587, εκ των οποίων το 54.8% αφορά άνδρες.

1.280 (27.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.252 (49.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

10 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 58 ετών. 2 (20.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 60.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 128 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 206 θανάτους συνολικά στη χώρα. 66 (32.0%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 96.1% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Συναγερμός στην Καβάλα

Πέρα από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, το ενδιαφέρον των επιστημόνων και των Αρχών εστιάζεται στην Καβάλα όπου τα τελευταία 24ωρα καταγράφεται ανησυχητικός αριθμός κρουσμάτων κορονοϊού.

Η τελευταία περίπτωση αφορά ένα εργοστάσιο επεξεργασίας κρέατος όπου εντοπίστηκαν 24 κρούσματα κορονοϊού, με συνέπεια να ξεκινήσει μια μεγάλη επιχείρηση ιχνηλάτησης.

Για την Καβάλα σήμανε «καμπανάκι» και ο Ιατρικός Σύλλογος της πόλης, θέτοντας επιτακτικά την ανάγκη για αυστηρή τήρηση όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων και την εφαρμογή των προβλεπόμενων μέτρων προστασίας προκειμένου να αποφευχθεί ένα τοπικό lockdown.

Ηδη τρία κλιμάκια του ΕΟΔΥ βρίσκονται στην περιοχή με στόχο να πραγματοποιήσουν, σε πρώτη φάση, 140 τεστ.

Ελεγχοι παντού για μάσκες και αποστάσεις
Την ίδια στιγμή, ο κρατικός μηχανισμός παραμένει σε πλήρη επιφυλακή, με τις αρμόδιες Αρχές να πραγματοποιούν ελέγχους για τις μάσκες και αποστάσεις, ύστερα από τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν.

Οι έλεγχοι επικεντρώνονται τόσο σε νησιά όπως η Μύκονος, η Πάρος και η Σαντορίνη, αλλά και στα λιμάνια. Οι εικόνες, ωστόσο, που καταγράφονται σχεδόν καθημερινά εντείνουν την αγωνία για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση του πάρτι – συναυλίας που έγινε στα Νέα Στύρα της Εύβοιας, σε κλαμπ της περιοχής, όπου επικράτησε το αδιαχώρητο.


ΣΧΟΛΙΑ