• ΥΓΕΙΑ

    Εμβόλιο Pfizer/BioNTech: Τι αναφέρουν οι οδηγίες που δημοσίευσε ο EMA για την αραίωση με φυσιολογικό ορό

    • NewsRoom

    Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech κατά του Covid-19 (ΑΠΕ)


    Μια ανόητη παραφιλολογία κυκλοφόρησε με την έναρξη του εμβολιασμού κατά της Covid-19 με το νέο εμβόλιο των Pfizer/BioNTech (Comirnaty).

    Σύμφωνα με τους συνωμοσιολόγους, τα πρόσωπα που εμβολιάστηκαν συμβολικά την πρώτη ημέρα της έναρξης της επιχείρησης «Ελευθερία» – και ειδικότερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης –  δεν έλαβαν την πρώτη δόση του εμβολίου, αλλά φυσιολογικό ορό.

    Απάντηση στο τι ισχύει έσπευσαν να δώσουν άτομα που έχουν γνώση του τρόπου εμβολιασμών. Μάλιστα η ανάρτηση της νοσηλεύτριας Ελένη Πέτρακα, αντιπρόεδρου της Ομοσπονδίας Νοσηλευτικού Προσωπικού (ΠαΣΟΝοΠ) και μέλος του Ινστιτούτου Υγείας (ΙΝΕΠΥ) ξεδιάλυνε τις απορίες και κατέρριψε τους παράλογους ισχυρισμούς.

    Ο φυσιολογικός ορός (διάλυμα χλωριούχου νατρίου (NaCl – αλάτι) 0,9%) χρησιμοποιείται για την αραίωση του εμβολίου. Μάλιστα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων  (EMA) έδωσε στη δημοσιότητα πριν από λίγες ημέρες, μεταξύ άλλων, και τις αναλυτικές οδηγίες για την διαδικασία αραίωσης.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με τον EMA: 

    Το Comirnaty πρέπει να προετοιμάζεται από επαγγελματία υγείας με χρήση άσηπτης τεχνικής για τη διασφάλιση της στειρότητας της προετοιμασμένης διασποράς

    -Το φιαλίδιο πολλαπλών δόσεων φυλάσσεται κατεψυγμένο και πρέπει να αποψυχθεί πριν από την αραίωση. Τα κατεψυγμένα φιαλίδια πρέπει να μεταφέρονται σε περιβάλλον με θερμοκρασία 2°C έως 8°C για να αποψυχθούν, μια συσκευασία 195 φιαλιδίων μπορεί να χρειαστεί 3 ώρες για να αποψυχθεί. Εναλλακτικά, τα κατεψυγμένα φιαλίδια μπορούν επίσης να αποψυχθούν για 30 λεπτά σε θερμοκρασίες έως 30°C για άμεση χρήση.

    -Αφήστε το αποψυγμένο φιαλίδιο να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και αναστρέψτε το ήπια 10 φορές πριν από την αραίωση. Μην αναταράσσετε.

    -Πριν από την αραίωση, η αποψυγμένη διασπορά μπορεί να περιέχει λευκά έως υπόλευκα αδιαφανή άμορφα σωματίδια.

    Αραίωση

    -Το αποψυγμένο εμβόλιο πρέπει να αραιωθεί στο αρχικό του φιαλίδιο με 1,8 ml ενέσιμου διαλύματος 9 mg/ml (0,9%) χλωριούχου νατρίου, χρησιμοποιώντας βελόνα 21 gauge ή μικρότερης διαμέτρου και ασηπτικές τεχνικές.

    -Εξισορροπήστε την πίεση του φιαλιδίου πριν αφαιρέσετε τη βελόνα από το πώμα εισχώρησης του φιαλιδίου, αναρροφώντας 1,8 ml αέρα μέσα στην κενή σύριγγα αραιωτικού.

    -Αναστρέψτε ήπια την αραιωμένη διασπορά 10 φορές. Μην αναταράσσετε.

    -Το αραιωμένο εμβόλιο θα πρέπει να παρουσιάζεται ως υπόλευκη διασπορά χωρίς ορατή σωματιδιακή ύλη. Απορρίψτε το αραιωμένο εμβόλιο σε περίπτωση παρουσίας σωματιδιακής ύλης ή αποχρωματισμού.

    -Τα αραιωμένα φιαλίδια θα πρέπει να επισημανθούν με την κατάλληλη ημερομηνία και ώρα.

    -Μην καταψύχετε ή αναταράσσετε την αραιωμένη διασπορά. Εάν έχει ψυχθεί, αφήστε την αραιωμένη διασπορά να έλθει σε θερμοκρασία δωματίου πριν τη χρήση.

    Προετοιμασία μεμονωμένων δόσεων 0,3 ml του Comirnaty

    -Μετά την αραίωση, το φιαλίδιο περιέχει 2,25 ml που αντιστοιχούν σε 5 δόσεις των 0,3 ml. Αναρροφήστε την απαιτούμενη δόση των 0,3 ml αραιωμένου εμβολίου χρησιμοποιώντας αποστειρωμένη βελόνα.

    – Απορρίψτε κάθε ποσότητα αχρησιμοποίητου εμβολίου εντός 6 ωρών μετά την αραίωση.

    Διαβάστε επίσης:

    Εμβόλιο ή φυσιολογικός ορός χορηγήθηκε στον πρωθυπουργό; Πώς μια νοσηλεύτρια καταρρίπτει τις θεωρίες συνομωσίας

    Οι αρνητές των εμβολίων πιστεύουν ότι ήρθε η στιγμή τους, αλλά θα διαψευστούν ξανά…

    Κορονοϊός: Επιπτώσεις και εμβόλια



    ΣΧΟΛΙΑ