• ΥΓΕΙΑ

    EMA: Εξετάζει και το εμβόλιο της J&J για περιστατικά θρομβώσεων

    • NewsRoom
    Το εμβόλιο κατά του κορονοϊού της Johnson & JohnsonΤο εμβόλιο κατά του κορονοϊού της Johnson & Johnson

    Το εμβόλιο κατά του κορονοϊού της Johnson & Johnson


    Και το εμβόλιο της Johnson & Johnson για περιστατικά εμφάνισης θρομβώσεων εξετάζει πλέον ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA).

    Ο ΕΜΑ άρχισε έρευνα ασφαλείας για να αποφανθεί αν υπήρξαν περιπτώσεις ανάπτυξης θρόμβων σε ανθρώπους που έχουν λάβει το εμβόλιο της J&J.

    Τέσσερις σοβαρές περιπτώσεις ασυνήθιστης ανάπτυξης θρόμβων, σε συνδυασμό με χαμηλά αιμοπετάλια, μία εκ των οποίων οδήγησε και σε θάνατο, έχουν καταγραφεί μετά από εμβολιασμό με το σκεύασμα της J&J, σύμφωνα με τον EMA.

    Η μία περίπτωση, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, αφορά άτομο που έλαβε μέρος σε κλινική δοκιμή του εμβολίου, ωστόσο τότε η J&J σημείωσε ότι δεν υπήρχαν στοιχεία για σύνδεση του περιστατικού με το εμβόλιο. Στη συνέχεια, καταγράφηκαν τρία περιστατικά στις ΗΠΑ, όπου το εμβόλιο ήδη χορηγείται ευρέως.

    Μολονότι το εμβόλιο της J&J έχει εγκριθεί για χρήση στην ΕΕ, η χρήση του στο έδαφος των 27 αναμένεται να αρχίσει το δεύτερο 15ήμερο του Απριλίου. Η Ένωση “ποντάρει” στο συγκεκριμένο εμβόλιο για την επιτάχυνση της διαδικασίας του μαζικού εμβολιασμού, ενώ ο EMA έχει σημειώσει ότι δεν διαθέτει ακόμη τα απαραίτητα στοιχεία που να του επιτρέπουν να εγκρίνει το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V.

    Η J&J χρησιμοποιεί παραπλήσια τεχνολογία με εκείνη της AstraZeneca για τη δημιουργία του εμβολίου της, ενώ προς το παρόν αρνήθηκε να προβεί σε σχόλιο για το θέμα.

    Διαβάστε επίσης:

    Επιτροπή Εμβολιασμών: Τα ύποπτα συμπτώματα μετά το εμβόλιο που πρέπει να σας οδηγήσουν άμεσα σε ιατρική συμβουλή

    AstraZeneca: Να χορηγείται στους άνω των 30 αποφάσισε η επιτροπή

    ΠΟΥ: Ανεπαρκή τα δεδομένα για τη δυνατότητα εναλλαγής εμβολίων μεταξύ των δόσεων



    ΣΧΟΛΙΑ