ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Όλο και περισσότερα δεδομένα που αναδεικνύουν το σημαντικό ρόλο της βιταμίνης D στην άμυνα του οργανισμού έναντι των λοιμώξεων, και ειδικά έναντι της λοίμωξης COVID-19 του κορονοϊού, συγκεντρώνονται στην επιστημονική βιβλιογραφία.
Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Ιωάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ, https://mdimop.gr/covid19/) συνοψίζουν τα δεδομένα μιας νέας σχετικής μελέτης που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο έγκριτο περιοδικό Plos One (Z. Maghbooli et al. Vitamin D sufficiency, a serum 25-hydroxyvitamin D at least 30 ng/mL reduced risk for adverse clinical outcomes in patients with COVID-19 infection. 25 September 2020. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0239799).
Οι ερευνητές διερεύνησαν τη συσχέτιση μεταξύ των επιπέδων της 25-υδροξυ-βιταμίνης D και την επίδραση στην κλινική έκβαση των νοσηλευόμενων ασθενών με λοίμωξη COVID-19. Στη μελέτη συμπεριελήφθησαν συνολικά 235 νοσηλευόμενοι ασθενείς. Σύμφωνα με τα κριτήρια του Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), 74% των ασθενών είχαν σοβαρή λοίμωξη COVID-19, ενώ μόλις το 32.8% είχαν επάρκεια σε βιταμίνη D, δηλαδή επίπεδα 25-υδροξυβιταμίνης D στον ορό άνω των 30ng/mL.
Έχοντας λάβει υπόψη και άλλους γνωστούς προγνωστικούς παράγοντες, αναδείχθηκε μια σημαντική συσχέτιση μεταξύ της επάρκειας βιταμίνης D και της κλινικής βελτίωσης των ασθενών.
Επιπλέον, οι ασθενείς με επάρκεια βιταμίνης D εμφάνισαν μειωμένη θνητότητα, καθώς και μειωμένα επίπεδα C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP) και αύξηση στο ποσοστό των λεμφοκυττάρων στο αίμα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο το 9.7% των ασθενών με ηλικία άνω τα 40 έτη και επάρκεια βιταμίνης D κατέληξαν με λοίμωξη COVID-19. Αντίθετα, το 20 % των ασθενών με ανεπάρκεια βιταμίνης D, δηλαδή επίπεδα 25-υδροξυ-βιταμίνης D κάτω από 30ng/ml, κατέληξαν με λοίμωξη COVID-19.
Επιπλέον, η σημαντική μείωση στα επίπεδα της CRP του ορού, που είναι ένας φλεγμονώδης δείκτης, καθώς και η αύξηση του ποσοστού των λεμφοκυττάρων που παρατηρήθηκε σε ασθενείς με επαρκή επίπεδα βιταμίνης D μπορεί να ενισχύει την ανοσολογική απόκριση του οργανισμού. Σε αυτό το πλαίσιο, η επάρκεια βιταμίνης D μειώνει τον κίνδυνο για εμφάνιση του συνδρόμου «καταιγίδας κυτοκινών» σε ασθενείς με λοίμωξη COVID-19, που μπορεί να είναι δυνητικά θανατηφόρο.
Συμπερασματικά, οι συγγραφείς συστήνουν ότι η βελτίωση των επιπέδων βιταμίνης D τόσο στο γενικό πληθυσμό, όσο και στους νοσηλευόμενους ασθενείς με COVID-19, παρουσιάζει δυνητικό όφελος ως προς τη μείωση της νοσηρότητας και θνητότητας κατά τη λοίμωξη COVID-19. Αξίζει να σημειωθεί ότι η χορήγηση βιταμίνης D συμπεριλαμβάνεται στη θεραπευτική αγωγή που λαμβάνει ο Πρόεδρος Τραμπ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΣΤΑΣΥ: Σε λειτουργία τίθεται από τη Τετάρτη η στάση «Ακτή Ποσειδώνος» στον Πειραιά – νέος τερματικός σταθμός για τη Γραμμή 7
- Ευρωαγορές: Επιστροφή στα θετικά πρόσημα – Υποχώρησε στα 1,356 δολάρια η στερλίνα
- Κατεπείγουσα ΕΔΕ για τον θάνατο του Κώστα Κοσμίδη – Γεωργιάδης: «Το πρωτόκολλο δεν τηρήθηκε, δεν κλήθηκε το ΕΚΑΒ» (Βίντεο)
- Cenergy: Η Hellenic Cables θα προμηθεύσει inter-array καλώδια για το υπεράκτιο αιολικό έργο BC-Wind στην Πολωνία
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.