• ΥΓΕΙΑ

    ΕΕ: Πιθανόν να αρνηθεί 100 εκατ. πρόσθετες δόσεις του Johnson & Johnson

    Το εμβόλιο κατά του κορονοϊού της Johnson & JohnsonΤο εμβόλιο κατά του κορονοϊού της Johnson & Johnson

    Το εμβόλιο κατά του κορονοϊού της Johnson & Johnson


     

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να αρνηθεί την επιλογή να κάνει πρόσθετη αγορά 100 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίου της Johnson & Johnson κατά του κορονοϊού. Επιπλέον εξετάζει το ενδεχόμενο να δωρίσει άλλες 100 εκατ. δόσεις- αν τις παραγγείλει τελικά – όπως αναφέρουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στο Reuters.

    Το γεγονός αυτό μαρτυρά ότι η ΕΕ δεν δείχνει εμπιστοσύνη στο μονοδοσικό εμβόλιο της αμερικανικής εταιρείας, το οποίο αρχικά θεωρήθηκε «κρίσιμο» για την επιτυχία της εκστρατείας εμβολιασμού στην Ευρώπη. Στην πορεία όμως τα προβλήματα στην ασφάλεια και τον εφοδιασμό του, το κατέστησαν ως μια εφεδρική επιλογή.

    Στα τέλη Μαρτίου η ΕΕ μπορούσε να αξιοποιήσει τον όρο να παραγγείλει 100 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις.

    Βάσει της σύμβασης που είχε υπογραφεί, παρήγγειλε 200 εκατομμύρια και είχε την επιλογή να αγοράσει ακόμα 200 εκατομμύρια, σε δύο ξεχωριστές παραγγελίες.

    Στο τέλος του μήνα, λήγει η προθεσμία για τις υπόλοιπες 100 εκατομμύρια δόσεις, όμως ακόμα δεν έχει καταλήξει σε μια απόφαση, ανέφεραν οι αξιωματούχοι.

    Αυτό που θα επηρεάσει την απόφαση της ΕΕ είναι το προβλήματα που προέκυψαν με τις παραδόσεις των εμβολίων, από πλευράς Johnson & Johnson, η οποία αρχικά δεσμεύτηκε να παραδώσει 55 εκατομμύρια δόσεις
    στην Ένωση μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Ωστόσο προς το παρόν έχει αποστείλει περίπου 12 εκατομμύρια, σύμφωνα με αξιωματούχο της Κομισιόν.

    Οι κυβερνήσεις της ΕΕ «έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους για τις τρέχουσες καθυστερήσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.

    Παρόλα αυτά, οι ίδιες πηγές αναφέρουν στο Reuters ότι η ΕΕ εξετάζει ακόμη το ενδεχόμενο να παραγγείλει τις επιπλέον δόσεις της Johnson & Johnson για να τις δωρίσει σε φτωχότερες χώρες, καθώς έχει δεσμευτεί, μέχρι στιγμής, να διανείμει δωρεάν τουλάχιστον 100 εκατομμύρια δόσεις έως το τέλος του 2021.

    Κάποιες από τις επιπλέον δόσεις- αν γίνει τελικά η παραγγελία- μπορεί να προσφερθούν στο πρόγραμμα COVAX, ένα πρόγραμμα εμβολίων, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το οποίο έχει ήδη προσφέρει περίπου 80 εκατομμύρια δόσεις σε σχεδόν 130 χώρες, καλύπτοντας πληθυσμό δισεκατομμυρίων.

    Διαβάστε ακόμα:

    Γιατί οι ηλικιωμένοι ανταποκρίνονται ασθενέστερα στο εμβόλιο του κορονοϊού

    Κικίλιας: Τέλος Ιουνίου ο εμβολιασμός των κατάκοιτων πολιτών με το εμβόλιο της J&J

    Κομισιόν: Σύντομα θα αυξηθούν οι δόσεις εμβολίων από την Johnson & Johnson

     

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ