• ΥΓΕΙΑ

    Δυσθεώρητο το κόστος των ψυχικών παθήσεων στην Ευρώπη – Στο 4,1% του ΑΕΠ

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    depression κατάθλιψη


    Δυσθεώρητο είναι το οικονομικό κόστος των ψυχικών παθήσεων στα συστήματα υγείας της Ευρώπης.

    Ειδικά η κατάθλιψη, που κυριολεκτικά «σαρώνει» σε όλον τον κόσμο – και στην Ελλάδα – έχει τεράστιο οικονομικό βάρος, που αποτυπώνεται σε όλους τους δείκτες, αποδεικνύοντας περίτρανα ότι όταν οι πολίτες μιας χώρας παλεύουν καθημερινά με το «τέρας» εντός τους, κανείς δεν μένει ανεπηρέαστος.

    Η Ελλάδα είναι στην πρώτη δεκάδα μεταξύ των χωρών με αυξημένη συχνότητα εμφάνισης κατάθλιψης. Η επιδημία της COVID-19, δε, αύξησε τα λεγόμενα καταθλιπτικά επεισόδια κατά 20% μεταξύ ανθρώπων παραγωγικής ηλικίας.

    Παγκοσμίως 450 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από κάποια μορφή ψυχικής διαταραχής και περίπου 700.000 άνθρωποι αυτοκτονούν κάθε χρόνο – σύμφωνα με τα στοιχεία κάθε 30 δευτερόλεπτα κάποιος αποπειράται να βάλει τέλος στη ζωή του…

    Τα σοκαριστικά στοιχεία παρουσιάστηκαν, μεταξύ άλλων, σε επιστημονική εκδήλωση ενημέρωσης για την κατάθλιψη, που διοργάνωσε η φαρμακευτική εταιρεία Janssen.

    «Σύμφωνα με τον OECD Health at a Glance: Europe 2018, το κόστος των ψυχικών παθήσεων έφτασε στο 4,1% του ΑΕΠ στην Ευρώπη για το 2015», ανέφερε η Θωμαΐς Κωνσταντοπούλου, Market Access Director της εταιρείας.

    «Πιο συγκεκριμένα μιλάμε για 600 δις, από τα οποία 190 δις κάλυψαν τα άμεσα κόστη, 240 δις τα έμμεσα κόστη (ανεργία, απώλεια παραγωγικότητας) και 170 δις, που δαπανήθηκαν για την κοινωνική ασφάλιση (επιδόματα αναπηρίας, ανεργίας, ασθενείας)».

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει προτείνει στις χώρες υψηλού εισοδήματος αύξηση των δαπανών για τις ψυχικές νόσους, ώστε να φθάσουν στο 10% του συνολικού προϋπολογισμού για την υγεία.

    Βαρύς ο «φόρος» των ψυχικών νοσημάτων

    Τα προβλήματα της ψυχικής υγείας αποτελούν το 8,1% των συνολικών προβλημάτων υγείας, που παρατηρούνται στον πλανήτη μας. Ένα στα τέσσερα άτομα θα παρουσιάσει κάποια ψυχική ή νευρολογική νόσο σε κάποια φάση της ζωής του.

    Όπως είπε ο αναπληρωτής καθηγητής Ψυχιατρικής του ΕΚΠΑ Ιωάννης Χατζημανώλης: «Οι βασικοί λόγοι, που σηματοδοτούν το μεγάλο ενδιαφέρον γύρω από την κατάθλιψη, είναι:

    • Η συχνή της παρουσία και οι εξ’ αυτής σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία μια χώρας
    • Το γεγονός ότι οι καταθλιπτικοί άρρωστοι σπάνια υποβάλλονται στη σωστή θεραπεία
    • Η δυσκολία πολλές φορές της έγκαιρης και σωστής διάγνωσης
    • Ο κίνδυνος της αυτοκτονίας.

    Μέσης βαρύτητας ή σοβαρά καταθλιπτικά επεισόδια υπολογίζεται ότι παρατηρούνται στο 3 – 4% του γενικού πληθυσμού και εξ’ αυτών μόνο το 20% θα λάβει θεραπεία, ενώ περίπου το 2% περίπου θα χρειαστεί νοσηλεία».

    Αξίζει να αναφέρουμε ότι πάνω από το 40% των καταθλιπτικών αρρώστων δεν λαμβάνει κάποια φαρμακευτική αγωγή. Το κατάλληλο φάρμακο στη σωστή του δόση και για χρονική περίοδο ανάλογη με το υπάρχον πρόβλημα, λαμβάνει μόνο το 22% των αρρώστων.

    Διαβάστε επίσης

    4 μύθοι για τα “ψυχοφάρμακα”



    ΣΧΟΛΙΑ