• ΥΓΕΙΑ

    Διοικητές νοσοκομείων: Τι θα τους πει σήμερα ο Άδωνις Γεωργιάδης

    Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης

    Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης (ΑΠΕ-ΜΠΕ)


    Ενημερωτική ημερίδα διοργανώνει σήμερα το Υπουργείο Υγείας για όλους τους διοικητές των νοσοκομείων και των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) της χώρας.

    Η εκδήλωση θα γίνει στην Εθνική Πινακοθήκη και θα ξεκινήσει με ομιλίες της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου.

    Ο Άδωνις Γεωργιάδης και οι συνεργάτες του έχουν προετοιμάσει την ατζέντα, η οποία επισήμως αφορά στην κατάρτιση του προϋπολογισμού των νοσοκομείων και στα DRG’s, στις ληξιπρόθεσμες οφειλές, στον έλεγχο της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης, στον προγραμματισμό των προμηθειών, στη συνεργασία ΕΚΑΒ – Υγειονομικών Περιφερειών, στη διαχείριση κρίσεων και στην πυρασφάλεια των νοσοκομείων.

    Το βέβαιο, ωστόσο, είναι ότι δεν θα συζητηθούν μόνο αυτά. Πολύ, δε, περισσότερο που σε λίγες μέρες ξεκινά η έναρξη υποβολής των αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους για τις θέσεις των νέων διοικητών και υποδιοικητών στα νοσοκομεία και στις ΥΠΕ και πολλοί εξ’ αυτών, όπως είναι αναμενόμενο, είναι «στα καρφιά».

    Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή δημοσιεύθηκε η δεύτερη κατά σειρά σχετική προκήρυξη, με βάση νέο νόμο του Υπουργείου Εσωτερικών.

    Διοικητές ΥΠΕ και νοσοκομείων: Τι θα τους πει ο Υπουργός

    Το θέμα της αλλαγής των διοικήσεων σε νοσοκομεία και ΥΠΕ δεν εντάσσεται μόνο στο πλαίσιο ενός – απαραίτητου για πολλούς – εκσυγχρονισμού, αλλά αποτελεί και ένα ηχηρό μήνυμα ότι η κυβέρνηση δρα με γνώμονα αξιοκρατικά κριτήρια, μακριά από παλαιοκομματικές αντιλήψεις και «ρουσφέτια».

    Ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, ανέφερε σχετικά: «Είμαι εξαιρετικά υπερήφανος και ευτυχής, πως ως Υπουργός Υγείας είχα την ευκαιρία να ξεκινήσουμε τη διαδικασία επιλογής των Διοικητών Υγειονομικών Περιφερειών και Διοικητών Νοσοκομείων μέσω της νέας διαφανούς και αξιοκρατικής διαδικασίας, σύμφωνα με τον νέο Νόμο. Είμαι βέβαιος ότι η διαδικασία αυτή θα οδηγήσει στην επιλογή εξαιρετικά άξιων Διοικήσεων, που θα κάνουν περήφανους τους Έλληνες πολίτες για τα αποτελέσματά τους στη Δημόσια Υγεία».

    Ο Υπουργός αναμένεται να κάνει αυστηρή κριτική σε παθογένειες χρόνων, που μαστίζουν τα νοσηλευτικά ιδρύματα, αλλά και να αναδείξει τις προσπάθειες ορισμένων διοικήσεων για την εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων τους, αναγνωρίζοντας ότι πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα, με πολλές προκλήσεις.

    Έμφαση θα δώσει, λένε οι πληροφορίες, στην ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών στις υγειονομικές δομές, στη σημασία της σωστής διαχείρισης των οικονομικών – δεδομένου ότι έχουν εντοπιστεί κάποιες «ατασθαλίες» – και στην ανάδειξη των στελεχών, που πληρούν όλες τις προϋποθέσεις, που τίθενται στον σχετικό νόμο.

    Ανησυχία και απογοήτευση

    Το ζήτημα είναι, ωστόσο, ότι πολλοί από τους εν ενεργεία διοικητές και ΥΠΕάρχες δεν έχουν αυτά τα προσόντα, τα οποία απαιτούνται, ώστε να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για τις νέες θέσεις. Και όλο το τελευταίο διάστημα εκφράζουν την ανησυχία τους και την απογοήτευσή τους, που θα βγουν «στην απ’ έξω», έχοντας υπηρετήσει σε δύσκολους καιρούς τη δημόσια υγεία.

    Μάλιστα ακούγεται ότι κάποιοι έχουν ήδη «παραιτηθεί», αποφεύγοντας όσο μπορούν, να ασχοληθούν με σημαντικές εκκρεμότητες το τελευταίο διάστημα, αφού, όπως λένε χαρακτηριστικά, άλλοι θα πάρουν τη σκυτάλη…

    Εδώ έγκειται και η δυσκολία της σημερινής συνάντησης. Διότι ο Υπουργός Υγείας θα πρέπει να διαχειριστεί το θέμα με διπλωματία, ώστε να μην μπει «φρένο», μέχρι την ανάληψη καθηκόντων των νέων διοικητών και υποδιοικητών – διαδικασία που θα διαρκέσει κατά πάσα πιθανότητα αρκετούς μήνες και κατά την οποία θα πρέπει να εργάζονται οι «παλιοί», ενώ θα είναι «με το ένα πόδι απ’ έξω»…

    Διαβάστε επίσης:

    Γεωργιάδης: Συνάντηση εργασίας με το προεδρείο της ΕΙΝΑΠ – Δέκα θέματα στην ατζέντα

    Clawback: Μετά το «πράσινο φως» από τον πρωθυπουργό ξεκίνησε ο διάλογος

    Άδωνις Γεωργιάδης: Τέλος από τα περίπτερα τα ζελεδάκια κάνναβης – Επιβεβαίωση mononews



    ΣΧΟΛΙΑ