• ΥΓΕΙΑ

    Δερμιτζάκης: Γιατί πρέπει να μειωθούν τα κρούσματα πριν αρχίσει ο εμβολιασμός

    • NewsRoom

    Μανώλης Δερμιτζάκης


    Την ανάγκη μείωσης των κρουσμάτων κορονοϊού πριν ξεκινήσει η διαδικασία εμβολιασμών, εξηγεί ο καθηγητής Μανώλης Δερμιτζάκης.

    Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, εξήγησε ότι «είναι πολύ σημαντικό να έχουμε πολύ χαμηλό αριθμό κυκλοφορίας του ιού, ενώ κάνουμε τον εμβολιασμό, για να μπορούμε να αποφύγουμε πιθανότητα να έχουμε κάποιο ανθεκτικό στέλεχος, το οποίο μετά θα επικρατήσει, που σημαίνει ότι θα πρέπει να ξαναρχίσουμε από την αρχή».

    Παράλληλα, ο κ. Δερμιτζάκης εξέφρασε την εκτίμηση ότι μέχρι τον Μάιο θα έχει εμβολιαστεί περίπου το 70% του πληθυσμού, κάτι που θα επιτρέψει τη χαλάρωση των μέτρων, καθώς θα έχει δημιουργηθεί η συλλογική ανοσία. «Τα εμβόλια θα πάρουν χρόνο, από τη μια να προστατεύσουν κάθε άτομο ξεχωριστά, διότι όταν είναι δύο δόσεις, θα πάρει τουλάχιστον 1-1,5 μήνα μέχρι να θεωρηθεί κάποιος ότι έχει την πλήρη αποτελεσματικότητα και φυσικά πολύ περισσότερους μήνες -κι ελπίζω μέχρι τον Μάιο να έχει ολοκληρωθεί αυτό- για να καλύψουμε την ανοσία της αγέλης, όπου το 60%-70% του πληθυσμού θα έχει εμβολιαστεί. Μέχρι τότε, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί», επισήμανε.

    Αναφορικά με τις αντιδράσεις για τα εμβόλια, ο καθηγητής τόνισε ότι αυτές έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι οι πολίτες βρίσκονται ακόμα στο στάδιο της ενημέρωσης και εκτίμησε ότι, όσο περνά ο καιρός, οι ενδοιασμοί θα είναι λιγότεροι και η συμμετοχή μεγαλύτερη.

    Ερωτηθείς για την άρση των μέτρων, ο καθηγητής τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος καταστημάτων λιανικής, καφέ κι εστιατορίων ταυτόχρονα, με αυστηρά όμως μέτρα.

    «Δε θα είναι καλό να τα ανοίξουμε αργά τα καφέ, τα εστιατόρια, τα λιανικά καταστήματα και ίσως και τα εμπορικά κέντρα. Πρέπει να ανοίξουν όλα μαζί, ώστε να διοχετευθεί η ένταση και η ενέργεια που έχει ο κόσμος. Αλλιώς, θα πηγαίνει να ψωνίζει και μετά θα παίρνει καφέ, θα κάθεται στα παγκάκια και θα δημιουργεί συνωστισμό», τόνισε.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ