• ΥΓΕΙΑ

    Δερμιτζάκης: Εάν ήταν ανοιχτά μαγαζιά και εστίαση σε ανοιχτούς χώρους, θα υπήρχε μικρότερος συνωστισμός

    • NewsRoom


    Έντονη ανησυχία προκαλεί η απότομη αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα μας και ειδικότερα στην Αττική, που ξεκίνησε από την περασμένη εβδομάδα εξαιτίας της χαλάρωσης του κόσμου απέναντι στα μέτρα, σύμφωνα με τον καθηγητή Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλη Δερμιτζάκη.

    Μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA», ο κ. Δερμιτζάκης τόνισε ότι «πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η αύξηση κινητικότητας δεν μπορεί να συνδυαστεί με μηδενική αύξηση στα κρούσματα. Σκοπός είναι να διαχειριστούμε την αύξηση ώστε να μην πάμε σε μεγάλους αριθμούς απωλειών και νοσηλευόμενων και να αντέξει το σύστημα υγείας».

    Παράλληλα, αναφέρθηκε στη σημασία του αριθμού των τεστ COVID που διενεργούνται και στο κατά πόσο αυτά επηρεάζουν τη διαχείριση της πανδημίας.

    «Δεν σημαίνει ότι ο διπλάσιος αριθμός τεστ θα δείξει τον διπλάσιο αριθμό κρουσμάτων. Υπάρχει συνάρτηση της αύξησης των τεστ με την αύξηση των κρουσμάτων. Όσο ψάχνουμε βρίσκουμε αλλά με μικρότερο ρυθμό. Όσο περισσότερα τεστ κάνουμε βρίσκουμε περισσότερα κρούσματα αλλά το ποσοστό των θετικών μειώνεται. Η θετικότητα δεν είναι από μόνη της μια ένδειξη για το πόσο καλά πάμε», είπε.

    Και συνέχισε: «Το να κάνουμε 500.000 τεστ την ημέρα είναι δύσκολο, γιατί δεν έχουμε συγκεκριμένα σημεία εισόδου και εξόδου από συγκεκριμένο χώρο. Αυτό δουλεύει καλά με συγκεκριμένα σημεία εισόδου και εξόδου. Κάνουμε αρκετά τεστ για να έχουμε καλή εικόνα, αν είχαμε παραπάνω τεστ θα είχαμε καλύτερη εικόνα, όμως δεν φθάνει για τη διαχείριση».

    Ως «μεγάλη αδυναμία» στον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού χαρακτήρισε τον έλεγχο της κινητικότητας.

    «Στην ουσία δεν υπάρχει κανένας περιορισμός κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Στο πρώτο κύμα ο κόσμος είχε το φόβο για τον ιό. Αλλά είχε και την αίσθηση ότι το sms είναι ελεγχόμενο. Τώρα μπορεί κάποιος να στείλει 8 sms για να μετακινηθεί», δήλωσε.

    Επιπλέον, εκτίμησε ότι βάσει της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας δεν αποκλείεται να χρειαστούν νέα μέτρα. «Το ερώτημα είναι ποια μέτρα θα είναι αυτά. Μπορεί να δούμε κλειστά μαγαζιά. Ελπίζω να μη δούμε τα σχολεία κλειστά», τόνισε.

    Αναφορικά με τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού στα σχολεία, ο κ. Δερμιτζάκης δήλωσε ότι: «Δεν υπάρχει ένδειξη στην Ελλάδα ότι τα σχολεία συμμετέχουν δυσανάλογα περισσότερο στην μετάδοση».

    Και εξήγησε ότι: «Εάν ελέγχαμε την κινητικότητα θα μπορούσαν και τα μαγαζιά να μείνουν ανοιχτά, και τα σχολεία και κάποιες δραστηριότητες. Όμως, επειδή δεν μπορούμε να ελέγξουμε την κινητικότητα κλείνουμε πολύ περισσότερα από ότι χρειάζεται ώστε ο κόσμος να μη βγαίνει έξω».

    «Εάν τα μαγαζιά ήταν ανοιχτά σε συνδυασμό με την εστίαση να λειτουργούσε σε ανοιχτούς χώρους θα υπήρχε μικρότερος συνωστισμός, γιατί ο κόσμος θα είχε περισσότερες διόδους», παρατήρησε.

    Τέλος, ο κ. Δερμιτζάκης τάχθηκε υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού των υγειονομικών.

    «Όταν κάποιος αποφασίζει να δουλέψει στον υγειονομικό χώρο έχει και κάποιες υποχρεώσεις. Να είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός στους υγειονομικούς. Δεν θα έλεγα γενικά και για πάντα. Αλλά στη συγκεκριμένη συγκυρία δικαιολογείται απόλυτα. Στην Ελλάδα το θέμα των εμβολιασμών έμπλεξε με συνδικαλιστικά ενδιαφέροντα. Και αυτό είναι πολύ κακό και πρέπει να σταματήσει άμεσα».

    Διαβάστε επίσης:

    Μητσοτάκης: Επίσκεψη στις νέες ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Αττικής ΚΑΤ

    Κώδωνας του κινδύνου για την Αττική: Προ των πυλών νέα μέτρα για να περιοριστεί η μετάδοση του ιού

    ΕΚΠΑ: Εμβολιασμός και μάσκες έναντι του κορονοϊού αντί για lockdown;



    ΣΧΟΛΙΑ