• ΥΓΕΙΑ

    Δεν αλλάζει ο στόχος για το παιδιατρικό νοσοκομείο, τόνισαν Α. Σκέρτσος και Μ. Γκάγκα

    • NewsRoom
    γιατροί


    Τη διαβεβαίωση ότι δεν αλλάζει ο στόχος και την πεποίθηση ότι θα γίνει επαναπροκήρυξη για το νέο Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, καθώς ο σχετικός διαγωνισμός του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» απέβη άγονος – όπως και για τα άλλα δύο σε Κομοτηνή και Σπάρτη – εξέφρασαν, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, στη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Επικρατείας ‘Ακης Σκέρτσος και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.

    «Σήμερα πληροφορηθήκαμε από το ίδρυμα ότι υπάρχει μια προσωρινή ακύρωση, ήταν υπέρογκες οι προσφορές, ακούγεται πολύ εύλογη η απόφαση αυτή, θα επαναπροκηρυχθεί από όσο γνωρίζω ο διαγωνισμός», δήλωσε ο κ. Σκέρτσος και συνέχισε: «Είναι μια μικρή καθυστέρηση, θα πάει λίγο πίσω το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, αλλά σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει κάποια αλλαγή ως προς το στόχο της δημιουργίας του παιδιατρικού νοσοκομείου».

    «Βγήκε άγονος ο διαγωνισμός, οι προσφορές ήταν πάρα πολύ υψηλές. Πιστεύω ότι θα βγει ξανά ο διαγωνισμός από το ίδρυμα “Σταύρος Νιάρχος” και θα έχουμε πιο κανονικές τιμές, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε το νοσοκομείο, που είναι θέληση όλων μας», δήλωσε η κ. Γκάγκα.

    Ο υπουργός και η αναπληρώτρια υπουργός μαζί με άλλα μέλη της κυβέρνησης επισκέφθηκαν το μεσημέρι και το πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου για τη χωροθέτηση του νέου ογκολογικού νοσοκομείου και, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκαν και στις ενέργειες που γίνονται για την προώθηση του έργου.

    «Ο χώρος του στρατοπέδου -περίπου 650 στρέμματα- ανήκει στο υπουργείο ‘Αμυνας κι έχουμε συμφωνήσει ένα μέρος αυτού του μεγάλου χώρου, πάνω και αριστερά, να διατεθεί για να φιλοξενήσει το νέο ογκολογικό νοσοκομείο της πόλης», δήλωσε ο κ. Σκέρτσος και πρόσθεσε:

    «Θα μεταφερθεί το Θεαγένειο εκεί. Οπότε έχουμε ξεκινήσει διαδικασίες για τους όρους δόμησης και χρήσης, για την κοστολόγηση, έχει γίνει ήδη συνεννόηση με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για να υπάρξουν πόροι από τον τακτικό προϋπολογισμό για τη χρηματοδότηση του πιο σύγχρονου ογκολογικού νοσοκομείου της χώρας».

    «Μας ενδιαφέρει να έχουμε ένα σύγχρονο νοσοκομείο, που να εξυπηρετεί όλες τις ανάγκες των ασθενών, από τη διάγνωση, την κατάλληλη θεραπεία, την υποστήριξη σε κάθε στάδιο της ζωής τους», είπε η κ. Γκαγκα και συνέχισε:

    «Είμαστε στο στάδιο της οικονομοτεχνικής μελέτης, θέλουμε ένα νοσοκομείο που να έχει τα πάντα, ένα τμήμα για ερευνητικό κέντρο και για κλινικές μελέτες, ένα τμήμα υποστηρικτικής θεραπείας και ό,τι άλλο χρειαστεί ένας ασθενής, από την υποψία του καρκίνου, ως τη θεραπεία και την παρακολούθηση σε όλη τη διάρκεια της ζωής του».

    Την ίδια ώρα o κ. Α. Ξάνθος, τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δήλωσε:

    «Η σημερινή ανακοίνωση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για την ακύρωση του διαγωνισμού κατασκευής 3 νέων νοσοκομείων στη χώρα (Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής, Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης και Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης), έχει προκαλέσει τεράστια ανησυχία στην κοινή γνώμη για την τύχη αυτής της πολύ σημαντικής δωρεάς και για τη δυνατότητα αναβάθμισης των υποδομών του ΕΣΥ.

    Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν αυτό το αδιέξοδο ήταν σε γνώση της κυβέρνησης και αν σκοπεύει, έστω και εκ των υστέρων, να αναλάβει πρωτοβουλία για την διασφάλιση της υλοποίησης της σύμβασης του ΙΣΝ με το Ελληνικό Δημόσιο στον ευαίσθητο τομέα της Υγείας. Φαίνεται ότι το μόνο που ενδιέφερε την κυβέρνηση Μητσοτάκη ήταν να αλλάξει το νομικό καθεστώς των νέων νοσοκομείων (από ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ) και να «εργαλειοποιήσει» τη δωρεά του ΙΣΝ για να προωθήσει τη στρατηγική των ΣΔΙΤ στην Υγεία αλλά και για λόγους μικροπολιτικής εκμετάλλευσης στις τοπικές κοινωνίες.

    Για την πορεία των έργων, την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων, τα προβλήματα στις διαγωνιστικές διαδικασίες, κουβέντα. Ακόμα και τώρα, η κοινωνία ενημερώθηκε ότι ο διαγωνισμός απέβη άκαρπος όχι από την ελληνική κυβέρνηση αλλά από το ΙΣΝ! Μετά το “ναυάγιο” της δωρεάς, περιμένουμε επίσημη ενημέρωση από την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας και κυρίως πολιτική δέσμευση ότι θα προχωρήσουν στο σύνολο τους τα εμβληματικά αυτά έργα».

    Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

    Διαβάστε επίσης:

    Οι 4 σύμμαχοι κάθε γυναίκας εναντίον του καρκίνου του μαστού



    ΣΧΟΛΙΑ