• ΥΓΕΙΑ

    Δ. Σαρηγιάννης: Πάνω από 1.000 κρούσματα τον Σεπτέμβριο

    • NewsRoom
    Πρόβλεψη «βόμβα» από Σαρηγιάννη: Στα 18.000 κρούσματα ημερησίως το Σεπτέμβρη

    Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητή της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης


    Τις δικές του εκτιμήσεις για την πορεία της πανδημίας Covid-19 και τα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα, μετά και την εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα, έδωσε μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

    Σύμφωνα με τον καθηγητή Σαρηγιάννη, τα επικαιροποιημένα μοντέλα δείχνουν πως η μετάλλαξη Δέλτα θα επικρατήσει λογικά μέχρι το τέλος Αυγούστου.

    Πάνω από 1000 κρούσματα μέχρι τον Σεπτέμβριο

    Παράλληλα, σύμφωνα με τον ίδιο, μέχρι τον Σεπτέβριο, δεν είναι απίθανο να δούμε τα ημερήσια κρούσματα να ξεπερνούν τα 1000.

    Επισήμανε ωστόσο πως το ζήτημα είναι εάν θα έχουμε μια επιθετική έξαρση του ιού, δεδομένου ότι η δυναμική της εν λόγω μετάλλαξης είναι ορμητική, ή αν θα καταφέρουμε να την τιθασσεύσουμε νωρίτερα.

    «Το παιχνίδι θα παιχτεί στους 2 μήνες του καλοκαιριού» τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης, επισημαίνοντας την σημασία του εμβολιασμού του πληθυσμού σε αυτή την φάση της μάχης μας με την πανδημία.

    «Όπλο στη φαρέτρα» ο εμβολιασμός

    Ο καθηγητής υπογράμμισε την αναγκαιότητα εντατικοποίησης των εμβολιασμών, δηλώνοντας επιπροσθέτως ότι υπολογίστηκε πως ο εμβολιασμός του 70% των ενηλίκων μέχρι τέλος Ιουλίου, εφόσον υπάρξει, θα αποτελέσει σημαντικό «όπλο στη φαρέτρα», εντούτοις δεν θα αρκέσει καθώς για να δούμε κάτι τέτοιο θα πρέπει να φτάσουμε σε επίπεδα 80-83% των εμβολιασμένων ενηλίκων μέχρι τέλος Αυγούστου.

    Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε πως θα δούμε ημερήσια κρούσματα να αγγίζουν τον αριθμό 1000, αλλά και πάλι το σημαντικό είναι να αποφύγουμε τα χειρότερα.

    Να σημειωθεί ότι σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε νέα πολιτική πρωτοβουλία για την ενίσχυση των εμβολιασμών, ειδικά στους νέους.

    Ανακοίνωσε συγκεκριμένα ότι οι νέοι από 18 ως 25 ετών με την πρώτη δόση του εμβολίου θα παίρνουν μια προπληρωμένη κάρτα 150 ευρώ, για χρήση σε ταξίδια και πολιτιστικά δρώμενα. Το μέτρο θα αφορά σε 940.000 νέους, γεννημένους από το 1996 έως το 2003.

    «Αφορά όλους όσοι έχουν ήδη εμβολιαστεί, αλλά και αυτούς που θα εμβολιαστούν από εδώ και στο εξής», τόνισε ο πρωθυπουργός.

    Και συμπλήρωσε: «Αξιοποιώντας αυτό το νέο ψηφιακό πορτοφόλι οι νέοι μας θα κάνουν πιο εύκολα διακοπές. Πρόκειται για μία οφειλή προς τη νεολαία, ένα ευχαριστώ για την επιμονή τους και την υπομονή τους. Αποτελεί και ένα κίνητρο να εμβολιαστούν για τους νέους που συμβάλλουν περισσότερο στην κινητικότητα. Το εν λόγω κίνητρο αφορά και στην καταπολέμηση της μετάλλαξης τύπου Δέλτα. Eίναι οι νέοι λοιπόν που έχουν την δυνατότητα να βάλουν φρένο στον ιό, πατώντας γκάζι προκειμένου να φτάσουμε στο 70, γιατί όχι και στο 80% του τείχους ανοσίας. Είναι μία ενέργεια που έχει πολλούς ευνοημένους».

    Τέλος, όπως είπε, «κρατάμε τη μάσκα, όταν είμαστε πολλοί. Σύντομα οι εμβολιασμένοι θα κινούνται πιο άνετα στους κλειστούς χώρους. Καλώ τα κορίτσια μας και τα αγόρια μας να τσιμπήσουν την ευκαιρία και να τσιμπηθούν με ένα εμβόλιο. Η κάρτα θα ονομάζεται freedom pass».

    Διαβάστε επίσης:

    Γιατί υπάρχει τόσο μεγάλη ανησυχία για τη μετάλλαξη Δέλτα



    ΣΧΟΛΙΑ