• ΥΓΕΙΑ

    COVID-19: Συνταγογράφηση του μοριακού ελέγχου μέσω Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ζητούν οι ασθενείς 

    • NewsRoom
    covid-19


    Την αναγαιότητα θέσπισης της συνταγογράφησης του μοριακού ελέγχου για COVID-19 αναδεικνύει με ανακοίνωσή της η Ένωση Ασθενών Ελλάδος, τονίζοντας ότι, με βάση την επιδημιολογική εικόνα των τελευταίων ημερών, αποτελεί ένα προφανές και κατεπείγον μέτρο που η κυβέρνηση όφειλε ήδη να έχει εφαρμόσει.

    Παράλληλα, επισημαίνει ότι η συνταγογράφηση του μοριακού ελέγχου από το δίκτυο των συμβεβλημένων με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ιατρών σε όλη τη χώρα, θα αποσυμφορήσει την πίεση στις δημόσιες υγειονομικές δομές, θα επιτρέψει την έγκαιρη διάγνωση θετικών περιστατικών και θα απαλλάξει από ένα συχνά δυσβάσταχτο κόστος τον ήδη βεβαρυμμένο προϋπολογισμό των ελληνικών νοικοκυριών.

    Ολόκληρη η ανακοίνωση:

    H εθνική συνομοσπονδία των συλλόγων ασθενών έχει επανειλημμένα επισημάνει προς την Κυβέρνηση την ανάγκη θέσπισης της συνταγογράφησης για το μοριακό έλεγχο του νέου κορονοϊού. Με βάση την επιδημιολογική εικόνα των τελευταίων ημερών, πλέον δεν πρόκειται απλά για μία αναγκαιότητα, αλλά για ένα προφανές και κατεπείγον μέτρο που η κυβέρνηση όφειλε ήδη να έχει εφαρμόσει.

    Η Ελλάδα παραμένει μία από τις τελευταίες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση όπου η εξέταση για τη νόσο COVID-19 δεν συνταγογραφείται και δεν αποζημιώνεται από τον κεντρικό ασφαλιστικό φορέα, με το πρόσχημα ότι το τεστ διενεργείται δωρεάν στις δομές του δημόσιου συστήματος υγείας. Ωστόσο στην πράξη, χιλιάδες πολίτες υποχρεώνονται να επιβαρυνθούν με το κόστος και όχι μόνο μία φορά, καθώς είτε δεν διαθέτουν το χρόνο για την απαραίτητη αναμονή, είτε δικαιολογημένα φοβούνται να επισκεφθούν ένα νοσοκομείο ή κέντρο υγείας προκειμένου να μην εκτεθούν εκεί στη νόσο.

    Καθώς εισερχόμαστε σε μία ιδιαίτερα σφοδρή φάση της υγειονομικής κρίσης, η συνταγογράφηση του τεστ είναι το αυτονόητο μέτρο για την προστασία της υγείας των πολιτών και της δημόσιας υγείας. Το Ε.Σ.Υ. βρίσκεται ήδη στα όρια του με τη διαχείριση των περιστατικών COVID-19 και δεν μπορεί να ανταπεξέλθει έγκαιρα στις ολοένα πιο αυξημένες ανάγκες μοριακού ελέγχου για τη νόσο. Από την άλλη πλευρά, οι πολίτες λαμβάνουν διφορούμενα μηνύματα για το ρόλο τους στην αναχαίτιση της πανδημίας. Καλούνται να επιδείξουν ατομική ευθύνη, να αυτοπεριοριστούν και να κάνουν θυσίες σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο από ένα κρατικό μηχανισμό που δεν είναι σε θέση να διασφαλίσει το αυτονόητο, μία δωρεάν διαγνωστική εξέταση τη στιγμή της εμφάνισης ύποπτων συμπτωμάτων, χωρίς συνωστισμό, χωρίς ταλαιπωρία, χωρίς αναμονή και καθυστερήσεις.

    Ακριβώς για τους παραπάνω λόγους, η μάχη που συνεχίζουμε να δίνουμε η πολιτεία και οι πολίτες μαζί, απαιτεί τη συστράτευση όλων και κυρίως όλου του μηχανισμού του Ε.Σ.Υ. Η συνταγογράφηση του μοριακού ελέγχου από το δίκτυο των συμβεβλημένων με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ιατρών σε όλη τη χώρα, θα αποσυμφορήσει την πίεση στις δημόσιες υγειονομικές δομές, θα επιτρέψει την έγκαιρη διάγνωση θετικών περιστατικών και θα απαλλάξει από ένα συχνά δυσβάσταχτο κόστος τον ήδη βεβαρυμμένο προϋπολογισμό των ελληνικών νοικοκυριών.



    ΣΧΟΛΙΑ