• ΥΓΕΙΑ

    Covid-19: Γιατί πεθαίνουν νέοι και υγιείς άνθρωποι

    • NewsRoom


    Σε ένα αναπάντητο μέχρι στιγμής ερώτημα, το λόγο για τον οποίο ορισμένοι νέοι και υγιείς άνθρωποι παρουσιάζουν βαριά λοίμωξη Covid-19 ή και καταλήγουν, αναφέρθηκε ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολόγος, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για το θέμα, Σωτήρης Τσιόδρας, κατά την τακτική ενημέρωση της Δευτέρας (6/4/2020).

    Όπως τόνισε ο καθηγητής, είναι πολύ δύσκολο να εξηγηθούν οι σπάνιοι θάνατοι σε αυτές τις ομάδες των ασθενών, ωστόσο αυτή τη στιγμή, οι ανά τον κόσμο επιστήμονες διερευνούν το φαινόμενο.

    Οι ερευνητές εξετάζουν διάφορες πιθανότητες, μεταξύ των οποίων και της ύπαρξης ειδικών γονιδίων που καθορίζουν την έκβαση της νόσου, όπως το γονίδιο του υποδοχέα που χρησιμοποιεί ο ιός για να επιτεθεί στον οργανισμό.

    «Πρόκειται για την πόρτα του οργανισμού μας. Η πόρτα αυτή βρίσκεται στην εξωτερική επιφάνεια των κυττάρων του πνεύμονα και της καρδιάς. Παραλλαγές στο γονίδιο αυτό θα μπορούσαν να κάνουν την πόρτα λίγο πιο ανοιχτή ή λίγο πιο κλειστή, έτσι ώστε να διευκολύνεται ή να δυσκολεύεται ο ιός να μπει στα κύτταρα των πνευμόνων», ανέφερε ο κος Τσιόδρας.

    Μία άλλη εκτίμηση είναι ότι το φαινόμενο αυτό μπορεί να οφείλεται σε μία συγκεκριμένη ουσία του πνεύμονα, απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του, η οποία για κάποιο λόγο εξαντλείται πολύ γρήγορα σε αυτούς τους ασθενείς και επηρεάζει την έκβαση της νόσου.

    «Υπάρχει μία ουσία που βοηθά τον πνεύμονά μας να εκπτύσσεται και να συσπάται. Φανταστείτε τον σαν ένα σφουγγάρι. Μέσα στον πνεύμονα υπάρχει μία ουσία που δρα σαν απορρυπαντικό στο σφουγγάρι και το κάνει πιο μαλακό και εύκαμπτο για να μπορούμε να το χρησιμοποιούμε.Αυτό το συστατικό ονομάζεται επιφανειακός δραστικός παράγοντας και μπορεί πολύ γρήγορα να εξαντλείται σε αυτούς τους ασθενείς που μολύνονται με τον κορονοϊό και δεν πάνε τόσο καλά ακόμα και όταν είναι στον αναπνευστήρα», εξήγησε ο καθηγητής.

    Παράλληλα, αναφέρθηκε στο ρόλο του ανοσοποιητικού συστήματος στην δραματική έκβαση των ασθενών αυτών, σημειώνοντας ότι το πρόβλημα δεν οφείλεται στην εξασθενισμένη άμυνα του οργανισμού, αλλά στην αντίδραση ενός ανοσοποιητικού συστήματος το οποίο λειτουργεί πολύ καλά.

    «Σε μερικούς, ευτυχώς, λίγους νέους και υγιείς κατά τα άλλα ανθρώπους ένα πολύ αντιδραστικό ανοσοποιητικό σύστημα θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια μαζική καταιγίδα φλεγμονής που κατακλύζει τον πνεύμονα και τα άλλα όργανα. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν είναι ένα ηλικιωμένο ή εξασθενισμένο ανοσοποιητικό σύστημα το πρόβλημα, είναι αυτό που λειτουργεί πολύ καλά», σημείωσε.

    Τέλος, τόνισε ότι το φαινόμενο της βαριάς νόσησης και των θανάτων στις πιο νέες ηλικίες ενδέχεται να οφείλεται και στο γεγονός ότι οι νέοι άνθρωποι, επειδή φοβούνται λιγότερο δεν λαμβάνουν τα μέτρα προφύλαξης και εκτίθενται σε υψηλότερες ποσότητες του ιού στο περιβάλλον τους.

     

     

     

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ