• ΥΓΕΙΑ

    Ανεπαρκές το ΕΣΥ στην COVID-19 – Τι ζητάει γνωστός καθηγητής, μετρ της Στατιστικής

    Ανεπαρκές το ΕΣΥ στην COVID-19 – Τι ζητάει γνωστός καθηγητής, μετρ της Στατιστικής

    Βασίλης Τσαουσίδης, καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και διευθυντής στο Εργαστήριο Προγραμματισμού και Επεξεργασίας Πληροφοριών


    «Έχουμε θέμα με το ΕΣΥ, έχουμε σπάσει κάθε ρεκόρ θανάτων λόγω COVID-19». Ο καθηγητής και μετρ της Στατιστικής Βασίλης Τσαουσίδης λέει ότι το ΕΣΥ είναι ανεπαρκές και ζητάει να γίνουν «φύλλο και φτερό» όλα τα στοιχεία για τους θανάτους εντός και εκτός ΜΕΘ, προκειμένου να γίνει μία ποιοτική ανάλυση, που θα δώσει απαντήσεις στο φλέγον ερώτημα τι φταίει και εξακολουθούν να πεθαίνουν τόσοι άνθρωποι στη χώρα μας λόγω COVID-19.

    Ο καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και διευθυντής στο Εργαστήριο Προγραμματισμού και Επεξεργασίας Πληροφοριών παρακολουθεί τα στοιχεία της επιδημίας από την πρώτη στιγμή και αξιοποιεί τα στοιχεία κάνοντας υπολογισμούς, σε μια προσπάθεια να ερμηνεύσει τα σερί αρνητικών ρεκόρ.

    «Επειδή δεν υπάρχει πληρότητα στοιχείων στον ΕΟΔΥ, δεν καταγράφονται κάθε εβδομάδα οι εισαγωγές στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ούτε τα εξιτήρια, ούτε το πόσοι παραμένουν. Τα στοιχεία των εισαγωγών μας λείπουν, οπότε τα παίρνουμε από το ECDC. Μπορούμε να υπολογίσουμε πόσοι πέρασαν από τις ΜΕΘ, πόσοι βγήκαν και πόσοι είναι ακόμη μέσα», μας λέει ο κ. Τσαουσίδης.

    Το ΕΣΥ και τα ερωτήματα

    Ο έγκριτος καθηγητής μετράει τα λόγια του, αλλά δεν τα μασάει. Όπως αναφέρει, υπάρχει σοβαρή ένδειξη ότι έχουμε θέμα με το Εθνικό Σύστημα Υγείας, έχουμε σπάσει όλα τα ρεκόρ με τους θανάτους, αλλά δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε τι γίνεται.

    «Απορώ γιατί δεν έχει γίνει από μια ομάδα επιστημόνων έρευνα για όλους εκείνους, που πέθαναν εκτός ΜΕΘ, μιλάμε για περίπου 14.700 συνανθρώπους μας. Τι θα είχε γίνει, αν είχαν πρόσβαση σε ΜΕΘ. Αν μπορούσαν να πάνε, γιατί δεν πήγαν, αν καθυστέρησαν να πάνε, αν είχαν Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας ή όχι, αν υπήρχε ανειδίκευτο προσωπικό στο νοσοκομείο, αν τελικά πέθαναν από κάποια ενδονοσοκομειακή λοίμωξη και όχι από τις επιπλοκές της COVID-19. Να ελέγξουν κατά περίπτωση και με βάση την ηλικία, έχουμε πολλά περιστατικά πια.

    Αυτό έπρεπε να είναι το πρώτο, που θα γινόταν δειγματοληπτικά, σαν μπούσουλας, να έχει προληπτικό χαρακτήρα και όχι τόσο για να αποδοθούν ευθύνες. Να δούμε, επιτέλους, πού χωλαίνει το ΕΣΥ».

    Βασίλης Τσαουσίδης, καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και διευθυντής στο Εργαστήριο Προγραμματισμού και Επεξεργασίας Πληροφοριών

    Τα στοιχεία για τους θανάτους

    Τα όσα αποκαλύπτει ο καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και διευθυντής στο Εργαστήριο Προγραμματισμού και Επεξεργασίας Πληροφοριών δείχνουν με τον πιο σαφή τρόπο ότι πρέπει να μπει φρένο στη μόνιμη επωδό περί ατομικής ευθύνης, καθώς οι ευθύνες είναι ξεκάθαρα και πολιτικές.

    Σχετικά με τους θανάτους υπογραμμίζει: «Ο μέσος όρος της θνητότητας στις ΜΕΘ της χώρας από την αρχή της επιδημίας ως τα τέλη Ιανουαρίου του 2022 υπολογίζεται περίπου στο 68,5%. Περίπου το 62,5% των συνολικών θανάτων από COVID-19 συνέβη εκτός ΜΕΘ. Παράλληλα, από την ανάλυση των στατιστικών της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει πως και οι θάνατοι από άλλες αιτίες στη χώρα αυξήθηκαν κατά 5% το 2021 σε σχέση με το 2020.

    Αυτό, όμως, που αξίζει να τονιστεί, είναι ότι σε περιόδους μεγάλης πίεσης, όπως αυτή που βιώνει η χώρα από τον περασμένο Νοέμβριο έως σήμερα, αλλά και τον Νοέμβριο – Δεκέμβριο του 2020, τα ποσοστά θανάτων μπορεί να ξεπεράσουν το 75%».

    Από τα στοιχεία του ECDC προκύπτει ότι από την αρχή της επιδημίας μέχρι το τέλος Ιανουαρίου περίπου 13.400 ασθενείς εισήχθησαν στις ΜΕΘ της χώρας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ως την 31η Ιανουαρίου υπήρξαν 4.035 εξιτήρια από τις ΜΕΘ, ενώ την ημέρα εκείνη παρέμεναν διασωληνωμένοι 576 ασθενείς. Επομένως από τις 13.400 που εισήχθησαν (με βάση στοιχεία του ECDC) κατέληξαν 8.795, δηλαδή μια θνητότητα της τάξης του 68,5%, αν αφαιρεθούν οι 576 διασωληνωμένοι.

    «Σίγουρα κάποιοι από αυτούς θα είχαν επιβιώσει, αν είχαν πρόσβαση σε ΜΕΘ, τουλάχιστον εγκαίρως», λέει ο κ. Τσαουσίδης.

    Ο κ. Βασίλης Τσαουσίδης, που εξειδικεύεται στα προγνωστικά μοντέλα, αποφεύγει, πάντως, να κάνει συγκεκριμένη πρόγνωση για το αμέσως προσεχές διάστημα. Λέει, όμως, πως φαίνεται ότι υπάρχει σταθεροποίηση.

    «Ελπίζω ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν το επόμενο διάστημα. Δεν θα δούμε επιδείνωση γιατί είναι ήδη ανεξέλεγκτη η κατάσταση, νομίζω είμαστε στο peak, οπότε είναι η στιγμή να αρχίσουμε να βλέπουμε βελτίωση», καταλήγει ο καθηγητής.

    Διαβάστε επίσης:

    Μίνα Γκάγκα: Προχωρά η διαδικασία για τη διάθεση αντιικών χαπιών κατά της Covid-19 στους επιλέξιμους ασθενείς

    Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων: Όχι στη χαλάρωση μέτρων και τις αποκριάτικες εκδηλώσεις – Τι αλλάζει στην εστίαση



    ΣΧΟΛΙΑ