• ΥΓΕΙΑ

    Αναβάλλουν χημειοθεραπείες λόγω έλλειψης αντινεοπλασματιού φαρμάκου

    • NewsRoom


    Για τρίτη εβδομάδα αναβάλλονται  οι χημειοθεραπείες ασθενών με καρκίνο, λόγω της συνεχιζόμενης έλλειψης του αντινεοπλασματικού φαρμάκου ετοποζίδη, όπως καταγγέλλει η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ).

    Η ετοποζίδη χρησιμοποιείται στη χημειοθεραπεία για πολλές διαφορετικές μορφές καρκίνου. Περιλαμβάνεται στον κατάλογο Βασικών Φαρμάκων του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας, τα οποία πρέπει να είναι πάντα διαθέσιμα σε ικανοποιητικές ποσότητες και γενικά σε τιμές στις οποίες μπορούν να τα προμηθευθούν οι ασθενείς.

    Σε χθεσινή επικοινωνία της προέδρου της ΕΛΛΟΚ, Καίτης Αποστολίδου, με τον Α’ Αντιπρόεδρο του ΕΟΦ, Ιωάννη Μαλέμη, ο κος Μαλέμης ενημέρωσε ότι αφενός υπάρχει ποσότητα του φαρμάκου, αφετέρου τα νοσοκομεία που έχουν έλλειψη μπορούν ν’ απευθύνονται στον ΙΦΕΤ, ενώ διαβεβαίωσε ότι μετά τις 15 Αυγούστου 2018, αναμένεται να υπάρχει επάρκεια.

    Εντούτοις, οι ανωτέρω δηλώσεις δεν λύνουν το πρόβλημα των ασθενών, το οποίο έχει ανακύψει εδώ και τρεις μήνες. Οι ασθενείς καταγγέλλουν ότι ενώ ο ΕΟΦ γνώριζε ήδη από τις αρχές του χρόνου ότι από τον Μάρτιο έως τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους, θα υπάρχει έλλειψη ετοποζίδης καθώς και τα προβλήματα παραγωγής της, δεν είχε έγκαιρα φροντίσει για την κάλυψη των αναγκών, ενώ επιπλέον, σε συνέχεια της πρώτης ανακοίνωσης του, δεν εξέδωσε επόμενες ανακοινώσεις με τις οποίες θα ενημέρωνε όλους τους ενδιαφερομένους για την διαθεσιμότητα του φαρμάκου.

    Η ΕΛΛΟΚ, η οποία όπως αναφέρει λαμβάνει δεκάδες καταγγελίες καθημερινά, κάνει λόγο για ανεύθυνες συμπεριφορές, που καταλήγουν σε εμπαιγμό των ίδιων των ασθενών από επίσημους φορείς και καλεί τον ΕΟΦ και κάθε αρμόδιο φορέα να σταθούν μπροστά στις ευθύνες τους, να αποκαταστήσουν άμεσα την ομαλότητα και να προβούν σε κάθε απαραίτητη ενέργεια προκειμένου να καταστεί δυνατή η απρόσκοπτη συνέχιση των θεραπειών των ασθενών. Θεωρεί, επίσης, απαράδεκτη την έλλειψη επίσημης ενημέρωσης προς την επιστημονική κοινότητα και τους ασθενείς και απαιτεί άμεση επανόρθωση το ταχύτερο δυνατό.



    ΣΧΟΛΙΑ