• ΥΓΕΙΑ

    Νέες οδηγίες για τη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης στο σπίτι


    Νέες κατευθυντήριες οδηγίες για την υπέρταση ανακοινώθηκαν στο πρόσφατο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρίας (AHA). Οι οδηγίες καθορίζουν, μεταξύ άλλων, τα νέα μειωμένα φυσιολογικά επίπεδα της αρτηριακής πίεσης και περιγράφουν λεπτομερώς την σωστή διαδικασία μέτρησης της πίεσης στο σπίτι.

    Η AHA προτείνει την παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης στο σπίτι σε όλα τα άτομα με υπέρταση, προκειμένου να βοηθήσει το γιατρό να καθορίσει εάν οι θεραπείες λειτουργούν ή όχι. Εντούτοις, η παρακολούθηση από το σπίτι δεν υποκαθιστά τις τακτικές επισκέψεις στον γιατρό. Εάν σας έχει συνταγογραφηθεί αντιυπερτασικό φάρμακο, μην σταματήσετε να το λαμβάνετε χωρίς να συμβουλευτείτε το γιατρό σας, ακόμα και αν οι μετρήσεις σας βρίσκονται στο φυσιολογικό εύρος.

    Οδηγίες για μέτρηση στο σπίτι

    Μείνετε ακίνητοι.

    Μην καπνίζετε, πίνετε καφεϊνούχα ροφήματα ή ασκείστε 30 λεπτά πριν μετρήσετε την αρτηριακή σας πίεση. Ουρήστε και εξασφαλίστε τουλάχιστον 5 λεπτά ηρεμίας πριν από τις μετρήσεις.

    Καθίστε σωστά.

    Καθίστε σε καρέκλα με την πλάτη σας ίσια και τα πόδια σας στο πάτωμα (όχι σταυροπόδι). Το χέρι σας πρέπει να στηρίζεται σε μια επίπεδη επιφάνεια (π.χ.  τραπέζι) με το βραχίονα να βρίσκεται στο ύψος της καρδιάς. Βεβαιωθείτε ότι η περιχειρίδα  του πιεσόμετρου (το πανί που τυλίγει το χέρι) είναι τοποθετημένη ακριβώς πάνω από την κάμψη του αγκώνα.

    Μετρήστε την ίδια ώρα κάθε μέρα.

    Είναι σημαντικό να μετράτε την πίεσή σας την ίδια ώρα κάθε μέρα, όπως το πρωί και το βράδυ. Είναι καλύτερα να λαμβάνετε τις μετρήσεις καθημερινά, εντούτοις, ιδανικά ξεκινώντας 2 εβδομάδες μετά από μια αλλαγή στη θεραπεία σας και κατά τη διάρκεια της εβδομάδας πριν από το επόμενο ραντεβού σας.

    Επαναλάβετε τις μετρήσεις και καταγράψτε τα αποτελέσματα.

    Κατά τον έλεγχο της πίεσής σας, μετρήστε δύο ή τρεις φορές με απόσταση ενός λεπτού και καταγράψτε τα αποτελέσματα. Αν η οθόνη σας έχει ενσωματωμένη μνήμη και αποθηκεύει τις μετρήσεις σας, πάρτε την μαζί σας στα ραντεβού με το γιατρό σας. Ορισμένες οθόνες δίνουν τη δυνατότητα να αναρτήσετε τις μετρήσεις σας σε έναν ασφαλή ιστότοπο, αφού πρώτα καταχωρίσετε το προφίλ σας.

    Μην μετράτε την πίεσή σας βάζοντας το πιεσόμετρο πάνω από το μανίκι.

    Τι δείχνουν οι μετρήσεις σας                                   

    Κατηγορία αρτηριακής πίεσης Συστολική mm Hg

    (μεγάλη)

    Διαστολική mm Hg

    (μικρή)

    Φυσιολογική Κάτω από 120 και Κάτω από 80
    Αυξημένη 120-129 Και Κάτω από 80
    Υπέρταση σταδίου Ι 130-139 Ή 80-89
    Υπέρταση σταδίου ΙΙ 140 και πάνω Ή 90 και πάνω
    Υπερτασική κρίση

    (επείγουσα ιατρική κατάσταση)

    Πάνω από 180 ή/και Πάνω από 120

    Εάν οι τιμές είναι υψηλές

    Σε περίπτωση που οι μετρήσεις σας είναι ελαφρώς ή μέτρια υψηλότερες από τις φυσιολογικές, μετρήστε μερικές ακόμη φορές και συμβουλευτείτε γιατρό σας.

    Εάν ξαφνικά υπερβαίνουν τα 180/120 mm Hg, περιμένετε πέντε λεπτά και δοκιμάστε ξανά. Εάν είναι ακόμη υψηλές, επικοινωνήστε αμέσως με το γιατρό σας, καθώς ενδέχεται να αντιμετωπίζετε μια υπερτασική κρίση.

    Εάν η αρτηριακή σας πίεση είναι υψηλότερη από 180/120 mm Hg και παρουσιάζετε συμπτώματα, όπως πόνο στο στήθος, δύσπνοια, πόνο στην πλάτη, μούδιασμα / αδυναμία, αλλαγές στην όραση, δυσκολία στην ομιλία, μην περιμένετε να δείτε εάν η πίεση σας θα πέσει από μόνη της. Καλέστε τις πρώτες βοήθειες.

    Το κατάλληλο πιεσόμετρο

    Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρία συνιστά πιεσόμετρα με αυτόματη οθόνη και περιβραχιόνιο. Οι συσκευές δακτύλων και καρπού δεν συνιστώνται επειδή θεωρούνται λιγότερο αξιόπιστες.

    Βασική προϋπόθεση είναι το πιεσόμετρο να είναι εγκεκριμένο από τις αρμόδιες αρχές. Εάν δεν είστε σίγουροι, ζητήστε τη συμβουλή του γιατρού ή του φαρμακοποιού σας.

    Όταν η συσκευή προορίζεται για ηλικιωμένους, έγκυες ή παιδιά, βεβαιωθείτε ότι έχει εγκριθεί  για αυτές τις συνθήκες.

    Τέλος βεβαιωθείτε ότι το περιβραχιόνιο εφαρμόζει σωστά.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Αρτηριακή πίεση: Ποια είναι τα νέα φυσιολογικά όρια

     

     

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Η «καρδιοπάθεια» δεν αρρωσταίνει μόνο την καρδιά

     

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Έρευνα σοκ: Χιλιάδες υπερτασικοί με φυσιολογικές τιμές πίεσης



    ΣΧΟΛΙΑ