• ΥΓΕΙΑ

    6 τροφές και ποτά που αλληλεπιδρούν με φάρμακα


    Είναι γνωστό στο ευρύ κοινό ότι  η λήψη ορισμένων φαρμάκων σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητά τους ή ακόμα και να προκαλέσει επικίνδυνες αλληλεπιδράσεις. Όχι, όμως, και το ότι μπορεί να συμβεί το ίδιο με  τροφές και ροφήματα που καταναλώνουμε καθημερινά.

    Γι’ αυτό είναι σημαντικό πριν πάρετε ένα φάρμακο για πρώτη φορά, να μιλήσετε με το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας, προκειμένου να ενημερωθείτε για το αν υπάρχει κάτι το οποίο πρέπει να αποκλείσετε από το διαιτολόγιό σας, κατά τη διάρκεια της θεραπείας σας.

    Σύμφωνα με τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA) μια αλληλεπίδραση τροφίμου-φαρμάκου μπορεί:

    ▪ να εμποδίσει το φάρμακο να δράσει όπως θα έπρεπε

    ▪ να βελτιώσει ή να επιδεινώσει μια παρενέργεια του φαρμάκου

    ▪ να προκαλέσει νέα παρενέργεια

    Ένα φάρμακο μπορεί, επίσης, να αλλάξει τον τρόπο  με τον οποίο ο οργανισμός χρησιμοποιεί ένα τρόφιμο. «Οποιαδήποτε από αυτές τις αλλαγές μπορεί να είναι επιβλαβής», επισημαίνει ο FDA.

    Οι συνήθεις ύποπτοι

    1. Γκρέιπφρουτ

    Αυτό το εσπεριδοειδές μπορεί να επηρεάσει τη δράση περισσότερων από 50 φαρμάκων, αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο ορισμένα κύτταρα στο έντερο λαμβάνουν και μετακινούν το εκάστοτε φάρμακο μέσα στον οργανισμό. Η κατανάλωσή του σε συνδυασμό με αυτές τις θεραπείες, μπορεί είτε να μειώσει τη δράση τους, όπως για παράδειγμα της φεξοφεναδίνης για τις αλλεργίες ή να τα κάνει πολύ ισχυρά, όπως την ατορβαστατίνη για τη μείωση της χοληστερόλης.

    1. Γάλα

    Το γάλα μπορεί να κάνει πιο δύσκολη για τον οργανισμό τη διαδικασία επεξεργασίας ορισμένων αντιβιοτικών. Βασικοί «ένοχοι» είναι τα μέταλλα που περιέχει, όπως το ασβέστιο και το μαγνήσιο αλλά και η πρωτεΐνη καζεΐνη. Εάν παίρνετε αντιβιοτικά, φροντίστε να μάθετε για τα τρόφιμα ή τα ποτά από τα οποία πρέπει να μείνετε μακριά.

    1. Γλυκόριζα

    Μερικοί άνθρωποι την  χρησιμοποιούν ως φυτικό φάρμακο για να βοηθήσουν την πέψη, ενώ άλλοι ως μυρωδικό στα φαγητά. Ωστόσο, η γλυκυρριζίνη, μια χημική ουσία που εμπεριέχεται στην γλυκόριζα, μπορεί να αποδυναμώσει την δράση ορισμένων φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένης της κυκλοσπορίνης, που χορηγείται σε μεταμοσχευμένους ασθενείς για να μην απορρίψουν τα νέα τους όργανα.

    1. Σοκολάτα

    Ειδικά η μαύρη σοκολάτα μπορεί να αποδυναμώσει τη δράση των φαρμάκων που έχουν στόχο να σας ηρεμήσουν ή να σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε, όπως την τρυγική ζολπιδέμη. Μπορεί, επίσης, να ενισχύσει τη δράση ορισμένων διεγερτικών φαρμάκων, όπως  η μεθυλοφαινιδάτη. Τέλος, αν λαμβάνετε αναστολείς της μονοαμινοξειδάσης (ΜΑΟ), που χορηγούνται για τη θεραπεία της κατάθλιψης, η κατανάλωση σοκολάτας μπορεί να ανεβάσει επικίνδυνα την αρτηριακή πίεσή σας.

    1. Καφεΐνη

    Υπάρχουν περισσότερα από 80 φάρμακα που αλληλεπιδρούν με την καφεΐνη.  Μελέτες δείχνουν ότι τα αντικαταθλιπτικά, τα φάρμακα για τον θυρεοειδή και για την οστεοπόρωση μπορεί να επηρεαστούν από την κατανάλωση καφέ. Η λήψη βρογχοδιασταλτικών σε συνδυασμό με τρόφιμα και ποτά που περιέχουν  καφεΐνη μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα ανεπιθύμητων ενεργειών, όπως διέγερση, νευρικότητα και ταχυκαρδία. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας σχετικά με την κατανάλωση καφεΐνης εάν λαμβάνετε εφεδρίνη (κατασταλτικό της όρεξης) ή αμφεταμίνες.

    1. Αλκοόλ

    Ιδιαίτερη προσοχή συνιστάται στην κατανάλωση αλκοόλ όταν λαμβάνονται φάρμακα, καθώς υπάρχει κίνδυνος σοβαρών αλληλεπιδράσεων και ανεπιθύμητων ενεργειών.  Η σύσταση αυτή αφορά σε έναν μεγάλο αριθμό φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων, των αντιισταμινικών, των ψυχοτρόπων, των ναρκωτικών αναλγητικών, των αντιφλεγμονωδών, των στατινών κ.ά. Σύμφωνα με τον FDA, η δράση του φαρμάκου μπορεί να επηρεαστεί όταν αυτό λαμβάνεται με αλκοόλ αντί για νερό, όταν λαμβάνεται μετά την κατανάλωση αλκοόλ ή όταν η κατανάλωση αλκοόλ ακολουθεί τη λήψη του φαρμάκου.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Δέρμα: Φάρμακα που αυξάνουν την ευαισθησία στον ήλιο
    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Διαβήτης: Ο τρόπος μαγειρέματος που προλαμβάνει τη νόσο
    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αυτά τα επαγγέλματα αυξάνουν τον κίνδυνο για ρευματοειδή αρθρίτιδα



    ΣΧΟΛΙΑ