Μετά από 17 χρόνια αναμονής, η McLaren κατέκτησε ξανά τη νίκη στον εντός έδρας αγώνα της, και μάλιστα με Άγγλο οδηγό, όπως συνέβη και την προηγούμενη φορά: το 2008, ο Λιούις Χάμιλτον ήταν ο πρώτος που πέρασε την καρό σημαία, ενώ σήμερα ήταν η σειρά του Λάντο Νόρις.

Το κερασάκι στην τούρτα για την ομάδα ήταν η δεύτερη θέση του Όσκαρ Πιάστρι. Ήταν η 54η φορά που τα μονοθέσια της ομάδας έκαναν το 1-2 και η 5η φετινή. Η σημερινή νίκη ήταν η όγδοη του Νόρις στην Formula 1. Στο 239ο του Grand Prix, ο Νίκο Χούλκενμπεργκ τερμάτισε τρίτος, ανεβαίνοντας επιτέλους για πρώτη φορά στο βάθρο.

1

Πρόκειται για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα που έχει χρειαστεί ποτέ ένας οδηγός για να ανέβει στο βάθρο. Αυτό ήταν το 11ο βάθρο της Sauber στο άθλημα, εξαιρουμένης της περιόδου που ήταν σε συνεργασία με την BMW. Η προηγούμενη φορά που οδηγός της Sauber ανέβηκε στο βάθρο χρονολογείται από το Ιαπωνικό Grand Prix του 2012, τότε ήταν στο 3ο σκαλί ο Καμούι Κομπαγιάσι.

Το σβήσιμο των κόκκινων φώτων βρήκε ομάδες και οδηγούς να προβληματίζονται ανάμεσα σε ενδιάμεσα και σλικ ελαστικά. Στη Βρετανία είθισται να λένε «αν δεν σου αρέσει ο καιρός, περίμενε δέκα λεπτά». Σήμερα, ο καιρός στο Σίλβερστον μας θύμισε αυτό το κλισέ, προσφέροντας ψιχάλες, ελαφριά βροχή, συννεφιασμένο ουρανό, ηλιοφάνεια, έντονη βροχόπτωση και μεταβαλλόμενες θερμοκρασίες. Η εξέλιξη του σημερινού Grand Prix καθορίστηκε σε μεγάλο βαθμό από τον «αγγλικό καιρό», με τις εναλλασσόμενες υγρές και ξηρές συνθήκες να δημιουργούν σενάρια όπου χρησιμοποιήθηκαν τέσσερις από τους πέντε τύπους ελαστικών Pirelli, με μόνη εξαίρεση τα βρόχινα ελαστικά.

Όλοι οι οδηγοί ξεκίνησαν τον γύρο σχηματισμού με ενδιάμεσα ελαστικά. Ωστόσο, πριν την εκκίνηση, πέντε οδηγοί – ο Λεκλέρ, ο Ράσελ, ο Μπέρμαν, ο Χάτζαρ και ο Μπορτολέτο – αποφάσισαν να μπουν στα πιτ για σλικ ελαστικά. Ο Μονεγάσκος, ο Γάλλος και ο Βραζιλιάνος επέλεξαν μέση γόμα, ενώ οι δύο Άγγλοι οδηγοί προτίμησαν τη σκληρή γόμα. Ο Κολαπίντο επρόκειτο επίσης να ξεκινήσει από το pit lane με την πιο σκληρή γόμα, αλλά αναγκάστηκε να αποσυρθεί αμέσως λόγω προβλήματος στον κινητήρα.

Ενώ αναμενόταν βροχή σύντομα, η πίστα στέγνωνε, οπότε οι Στρολ (μαλακή), Αντονέλι (σκληρή) και Μπορτολέτο (μέση) άλλαξαν επίσης σε σλικ. Ωστόσο, η βροχή επανήλθε νωρίτερα έτσι όσοι είχαν επιλέξει να παραμείνουν με τα ενδιάμεσα είχαν πλεονέκτημα. Εξαίρεση αποτέλεσε ο Καναδός οδηγός της Aston Martin, ο οποίος εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο την πρόσφυση της πιο μαλακής γόμας, αν και μόνο για τέσσερις γύρους.

Τα ενδιάμεσα ελαστικά δούλεψαν πλήρως στο μεσαίο τμήμα του αγώνα. Ο ρυθμός τους ήταν καλός, ακόμα και όταν η πίστα άρχισε να στεγνώνει, τουλάχιστον στην αγωνιστική γραμμή. Προς το τέλος, οι συνθήκες ήταν κατάλληλες για σλικ, με τη μέση και τη μαλακή γόμα να αποδίδουν καλύτερα.

Δύσκολα θα μπορούσε να φανταστεί κανείς καλύτερο τρόπο για να γιορτάσει η F1 την 75η επέτειο της. To μισό εκατομμύριο άνθρωποι που βρέθηκαν στο Σίλβερστον αυτές τις τέσσερις ημέρες πέρασαν υπέροχα, παρόλο που η βροχή δεν έκανε εύκολη τη ζωή  για τους θεατές! Οι κατατακτήριες δοκιμές ήταν απρόβλεπτες και το ίδιο συνέβη και στον σημερινό αγώνα. Οι McLaren ήταν ταχύτερες, ο Πιάστρι πέρασε στα ίσα το Φερστάπεν που έκανε λάθη και έχασε θέσεις. Ο Ολλανδός σε μια προσπάθεια να κάνει τη διαφορά ρίσκαρε ποντάροντας στο στεγνό. Από το Σάββατο είχε επιλέξει μικρότερη κλίση στην πίσω αεροτομή, με αποτέλεσμα να υστερεί σε κάθετη δύναμη και εν τέλει σε πρόσφυση, που είναι το ζητούμενο σ’ αυτές τις συνθήκες.

Ο Πιάστρι πήρε ποινή 10 sec γιατί φρέναρε έντονα στην επανεκκίνηση πίσω από το αυτοκίνητο ασφαλείας και παραλίγο να τον χτυπήσει ο Φερστάπεν. Έτσι ο Νόρις που δεν έκανε λάθος, δεν απείλησε και δεν απειλήθηκε από κανέναν κατά τη διάρκεια του αγώνα κέρδισε την 4η φετινή του νίκη.

Μετά το τέλος του αγώνα ο Βρετανός εκστασιασμένος τόνισε: «Στους τελευταίους γύρους απλά κοιτούσα το πλήθος. Ζούσα τη στιγμή, το απολάμβανα, γιατί μπορεί να μην ξανασυμβεί ποτέ. Ελπίζω να συμβεί, αλλά αυτές είναι αναμνήσεις που θα κρατήσω για πάντα – ένα απίστευτο επίτευγμα. Όσον αφορά το άγχος ενός αγώνα, αυτός ήταν όσο αγχωτικός γίνεται. Πρέπει να δώσω τα εύσημα στον Όσκαρ, ήταν γρήγορος καθ’ όλη τη διάρκεια. Οπότε, ναι, ένα χειροκρότημα για τον Όσκαρ.

Έδωσε μια καλή μάχη και απολαμβάνω αυτές τις στιγμές μαζί, όταν είμαστε στην πίστα. Όχι τόσο όταν είναι μπροστά μου όσο όταν είναι πίσω μου, αλλά έτσι είναι η ζωή. Τα εύσημα σε αυτόν και φυσικά στη McLaren. Το να κερδίζεις στην έδρα σου μπροστά σε όλους τους φίλους και την οικογένεια που έχουμε εδώ είναι αρκετά εκπληκτικό, οπότε ένα μεγάλο ευχαριστώ σε αυτούς». Από την πλευρά του ο Πιάστρι ήταν κακόκεφος και λιγομίλητος καθώς δεν του άρεσε η ποινή των 10 sec. Εξήρε την απόδοση του Χούλκενμπεργκ συγχαίροντας τον.

Ο Γερμανός που βρέθηκε για πρώτη φορά στο βάθρο δήλωσε: «Ήταν κάτι που αργούσε να έρθει, έτσι δεν είναι; Πάντα ήξερα ότι το είχαμε μέσα μας, κι εγώ το είχα κάπου μέσα μου. Ξεκινώντας κυριολεκτικά τελευταίος και επαναλαμβάνοντας το σκηνικό του περασμένου Σαββατοκύριακου, ήταν αρκετά σουρεαλιστικό για να είμαι ειλικρινής. Δεν είμαι σίγουρος πώς συνέβησαν όλα, αλλά προφανώς επικρατούσαν τρελές, μικτές συνθήκες – ήταν ένας αγώνας επιβίωσης για μεγάλο μέρος του. Νομίζω ότι ήμασταν απλά πολύ συγκεντρωμένοι – οι σωστές αποφάσεις, τα σωστά ελαστικά τη σωστή στιγμή. Δεν κάναμε λάθη και είναι πραγματικά απίστευτο.

Αρνιόμουν να το πιστέψω μέχρι το τελευταίο pit stop. Τότε, όταν άκουσα ότι είχαμε ανοίξει αρκετή διαφορά από τον Λιούις με τον έναν επιπλέον γύρο, σκέφτηκα, Εντάξει, αυτό είναι καλό! Αυτό είναι κάποιο περιθώριο αναπνοής. Αλλά μετά μας έφτανε αρκετά γρήγορα. Η πίεση ήταν εκεί, ήταν ένας έντονος αγώνας, αλλά δεν λυγίσαμε. Δεν κάναμε κανένα λάθος και προφανώς είμαι πραγματικά, πραγματικά χαρούμενος με αυτό. Προφανώς σκεφτόμουν ότι ο Λιούις θα τα έδινε όλα μπροστά στο κοινό της πατρίδας του και σκέφτηκα, ‘συγγνώμη παιδιά – είναι και η δική μου μέρα θα το ρισκάρω».

Η τελική κατάταξη ήταν:

Η βαθμολογία των οδηγών διαμορφώθηκε ως εξής
Η βαθμολογία των κατασκευαστών διαμορφώθηκε ως εξής:
Επόμενος αγώνας στις 27/7 το Βελγικό GP.

Διαβάστε επίσης:

F1 Βρετανία: Στην pole o Φερστάπεν

F1 Βρετανία, ελεύθερα: Βρετανική υπόθεση

F1 Βρετανία: Όλα ανοιχτά