• Οικονομία & Επιχειρήσεις

    Xαλάρωση capital controls: Αυτό είναι το τρικ που πρέπει να προσέξετε αν φέρετε νέο χρήμα στις τράπεζες

    • NewsRoom


    Από Δευτέρα θα είναι έτοιμες οι τράπεζες για την πλήρη εφαρμογή των μέτρων χαλάρωσης των capital controls. Μέχρι την 1η Αυγούστου θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαραίτητες προσαρμογές των μηχανογραφικών συστημάτων τους, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ενωση Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ) και παράλληλα, διευκρινίζει ότι υπάρχει αναδρομική ισχύ για τις τραπεζικές κινήσεις που μεσολάβησαν.

    Πιο αναλυτικά στη ανακοίνωση της ΕΕΤ αναφέρονται τα εξής:

    “Οι τράπεζες μέλη της ΕΕΤ θα ολοκληρώσουν έως την 1 Αυγούστου 2016 τις απαιτούμενες μηχανογραφικές προσαρμογές των συστημάτων τους, προκειμένου να ικανοποιήσουν, με αναδρομική ισχύ από 22 Ιουλίου 2016, όλες τις άρσεις των περιορισμών στις αναλήψεις μετρητών και στις μεταφορές κεφαλαίων που υιοθετήθηκαν με την απόφαση του υπουργού Οικονομικών Αριθ. Γ.Δ.Ο.Π. 0001080 ΕΞ 2016/Χ.Π. 1475 (ΦΕΚ Β΄ 2282/22.7.2016)”.

    Σημειώνεται τέλος ότι όλα τα συστήματα των τραπεζών μελών της ΕΕΤ έχουν ήδη προσαρμοστεί, από την Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016, προκειμένου μετρητά που δεν αναλήφθηκαν κάποια ημέρα ή ημέρες να μπορούν να αναληφθούν σωρευτικά έως του ποσού των 840 ευρώ ανά δύο εβδομάδες.

    Tι πρέπει να προσέξουν όσοι καταθέτουν νέο χρήμα

    Τα νέα μέτρα χαλάρωσης των capital controls υπόσχονται αναλήψεις χωρίς όριο σε όσους καταθέσουν νέο χρήμα στις τράπεζες. Στην ουσία όποιος καταθέσει νέα χρήματα τότε θα μπορεί να τα διακινεί ελεύθερα  χωρίς να υπόκεινται στον περιορισμό της εβδομαδιαίας ανάληψης των 420 ευρώ. Ο διαχωρισμός νέου και παλαιού χρήματος  θα γίνεται αυτόματα μέσω των μηχανογραφικών συστημάτων των τραπεζών, ενώ ο μόνος περιορισμός θα είναι ότι η ανάληψη δεν θα μπορεί να γίνεται από τα ΑΤΜ αλλά αποκλειστικά από το γκισέ των τραπεζών.

    Οι τράπεζες προσδοκούν ότι θα επιστρέψει στους λογαριασμούς καταθέσεων και στις προθεσμιακές, ποσό των 5 δισ ευρώ έως το τέλος του έτους. Κι ενώ όλοι περιμένουν να βγουν από μπαούλα και στρώματα εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε μετρητά, ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί πώς και αν θα γίνει έλεγχος για τα χρήματα αυτά: Πώς μπορεί δηλ. να αποδειχθεί αν πρόκειται για χρήματα που είχαν αποσύρει οι πολίτες πέρυσι από τις τραπεζικές τους καταθέσεις υπό το φόβο των εξελίξεων με το δημοψήφισμα ή για άλλα κεφάλαια η προέλευση των οποίων δεν μπορεί να δικαιολογηθεί.

    Διαβάστε ακόμη:

    http://www.mononews.gr/telos-kratos-apo-tin-ethniki-paretithike-ke-o-zois-pepes/64013

    http://www.mononews.gr/nei-kanones-provlimata-stis-katathesis-opios-ferni-neo-chrima-diakini-elefthera/62168



    ΣΧΟΛΙΑ