Οικονομία & Επιχειρήσεις

Τον επόμενο μήνα οι αποζημιώσεις στους ιδιοκτήτες για τα ενοίκια Ιανουαρίου

  • Βασίλης Τσεκούρας
Χρήστος Σταϊκούρας

Χρήστος Σταϊκούρας


Με μεγάλες καθυστερήσεις καταβάλλονται οι κρατικές αποζημιώσεις στους ιδιοκτήτες ακινήτων, δημιουργώντας τους έναν ακόμα «πονοκέφαλο» εν μέσω πανδημίας.

Σύμφωνα με τον Χρήστο Σταϊκούρα, σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση, οι αποζημιώσεις για το 50% του μισθώματος που δεν εισέπραξαν το μήνα Νοέμβριο θα πιστωθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των ιδιοκτητών, την ερχόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου, οι απώλειες του μηνός Δεκεμβρίου θα καλυφθούν με τη μορφή αποζημίωσης, μέσα στον Ιανουάριο ή στις αρχές Φεβρουαρίου. Όπως τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών, οι αιτήσεις για τη μείωση ενοικίου κατά 100% το μήνα Ιανουάριο σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις, εξετάζονται ήδη από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, μια διαδικασία που θα κρατήσει λίγες εβδομάδες ακόμα. Άφησε να εννοηθεί δε, ότι η πίστωση των ποσών στους λογαριασμούς των δικαιούχων θα πραγματοποιηθεί μέσα στον Φεβρουάριο.

Υπενθυμίζεται πως για τον Ιανουάριο, οι επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή έως τις 11/1/2021, απαλλάσσονται από την καταβολή ενοικίου. Το μέτρο αφορά τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο λιανεμπόριο, την εστίαση, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τα γυμναστήρια, τον τουρισμό, τις μεταφορές, τα κομμωτήρια, τα κέντρα αισθητικής, τα βιβλιοπωλεία.

Συμπεριλαμβάνονται όλες οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον, οι επιχειρήσεις της εστίασης, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με διανομή προϊόντων ή/και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα. Η επιχείρηση που μισθώνει το ακίνητο δεν θα πληρώσει ενοίκιο τον Ιανουάριο, ενώ το 80% του μηνιαίου συμφωνημένου μισθώματος, και όχι επί της απώλειας, θα αποζημιωθεί στους ιδιοκτήτες – φυσικά πρόσωπα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα στις παραπάνω επιχειρήσεις, θα αποζημιωθούν με το 60% του μηνιαίου μισθώματος.

Το Υπουργείο Οικονομικών έχει ανακοινώσει ότι θα υπάρξει παρέμβαση και για τα ενοίκια που πρέπει να καταβληθούν τον Φεβρουάριο, με «κούρεμα» 80%. Το μέτρο θα αφορά τις επιχειρήσεις που παρέμειναν κλειστές με κρατική εντολή κατά την περίοδο των εορτών, όπως και οι επιχειρήσεις που θα είναι κλειστές με κρατική εντολή και αυτή την εβδομάδα. Έκπτωση ενοικίου κατά 80% θα έχουν και οι επιχειρήσεις των κλάδων του τουρισμού και των μεταφορών. Επί της ουσίας η επιχείρηση που μισθώνει θα πληρώσει μόνο το 20% του ενοικίου.

Το 60% του μηνιαίου συμφωνημένου μισθώματος, και όχι επί της απώλειας, θα δοθεί ως αφορολόγητη χρηματική αποζημίωσης στους ιδιοκτήτες – φυσικά πρόσωπα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα στις παραπάνω επιχειρήσεις, θα αποζημιωθούν με το 40% του μηνιαίου μισθώματος.

Διαβάστε επίσης:

Χρήστος Σταικούρας: Οι δυσκολίες λίγο πριν την επιστροφή των θεσμών

Συνεχίζονται αναστολές συμβάσεων, τηλεργασία και πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ

Eurobank: Προοπτικές ανάπτυξης της διεθνούς οικονομίας το 2021


ΣΧΟΛΙΑ