• Οικονομία

    Το Eurogroup άνοιξε τον δρόμο για φοροελαφρύνσεις και το 2022

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    • Βασίλης Τσεκούρας

    Χρήστος Σταικούρας. Υπουργός Οικονομικών


    Επέκταση της δημοσιονομικής ευελιξίας και το 2022 αποφάσισε το σημερινό Eurogroup, δίνοντας εμμέσως το «πράσινο φως» στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε παράταση των φοροελαφρύνσεων που έχει ήδη εφαρμόσει λόγω της πανδημίας.

    Σύμφωνα με το σκεπτικό των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης η δημοσιονομική ευελιξία επεκτείνεται καθώς η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας στα προ-πανδημίας επίπεδα δεν αναμένεται νωρίτερα από το τέλος του επόμενου έτους.

    Αυτό σημαίνει πρακτικά, πως ανοίγει ο δρόμος και για νέες φοροελαφρύνσεις το τρέχον έτος, όπως είναι:

    – Η μείωση της προκαταβολής φόρου

    – Επιπλέον «ψαλίδι» 8% στον ΕΝΦΙΑ

    – Η σταδιακή μείωση του τέλους επιτηδεύματος

    Επίσης, το οικονομικό επιτελείο δεν έχει πλέον, δεμένα τα χέρια για έκτακτες μειώσεις φόρων και το 2022, όπως είναι:

    – Η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης που επιβάλλεται σε εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα (ισχύει εκτάκτως και φέτος), αλλά και για το δημόσιο τομέα και τους συνταξιούχους.

    – Η κατάργηση της προκαταβολής φόρου που καταβάλουν οι επιχειρήσεις,

    – Η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, και

    – Η περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

    – Τη δεύτερη δόση μείωσης φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις από το 24% στο 20%.

    – Την κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου για τον ΕΝΦΙΑ, όπως προβλέπει και η έκθεση της επιτροπής Πισσαρίδη.

    Τρεις προτεραιτότητες

    Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, το Eurogroup έθεσε τρεις βασικές προτεραιότητες, οι οποίες ευθυγραμμίζονται με τις θέσεις που έχει εκφράσει η Ελληνική Κυβέρνηση:

    Τη συνέχιση της δημοσιονομικής ευελιξίας και το 2022, αφού σύμφωνα με όλα τα στοιχεία, η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας στα προ πανδημίας επίπεδα δεν αναμένεται νωρίτερα από το τέλος του επόμενου έτους.

    Τη διατήρηση των μέτρων στήριξης μέχρι την ουσιαστική εδραίωση βιώσιμης ανάκαμψης, η οποία θα οδηγήσει σε δημοσιονομική ισορροπία. Πρέπει να διασφαλιστεί ότι η δημοσιονομική ισορροπία θα επιστρέψει μέσω της ανάπτυξης, και όχι με μέτρα λιτότητας.

    Την ταχεία εκταμίευση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

    Ολόκληρη η δήλωση του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα μετά την τηλεδιάσκεψη του Eurogroup:

    «Στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup επισφραγίστηκε η επιτυχής ολοκλήρωση της 9ης αξιολόγησης της Ελλάδας και επαναβεβαιώθηκε η συνέχιση των μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ωσότου ξεπεραστεί η υγειονομική κρίση και διασφαλιστεί η επίτευξη βιώσιμης ανάκαμψης των οικονομιών της Ευρωζώνης – θέση που έχει, εξαρχής, στηρίξει σθεναρά η χώρα μας.

    Αναλυτικά, αναφορικά με την 9η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας για την Ελλάδα, επικροτήθηκε, για ακόμα μία φορά, από όλους τους συμμετέχοντες, η ταχεία και αποτελεσματική αντίδραση της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των οικονομικών επιπτώσεών της.

    Αποτελεσματικότητα η οποία αντικατοπτρίζεται στα πρόσφατα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι, παρά τους ισχυρούς κλυδωνισμούς, η ελληνική οικονομία άντεξε το 2020 και οι θέσεις εργασίας και η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων προστατεύθηκαν, στον μέγιστο δυνατό βαθμό.

    Επιπλέον, επαινέθηκε η πρόοδος – παρά τις αντίξοες συνθήκες – σε σειρά μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών, και επισημάνθηκαν οι προοπτικές σημαντικής ανάκαμψης, μέσω της βέλτιστης αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, με βάση το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

    Παράλληλα, το Eurogroup έθεσε τρεις βασικές προτεραιότητες, οι οποίες ευθυγραμμίζονται με τις θέσεις που έχει εκφράσει η Ελληνική Κυβέρνηση:

    Τη συνέχιση της δημοσιονομικής ευελιξίας και το 2022, αφού σύμφωνα με όλα τα στοιχεία, η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας στα προ πανδημίας επίπεδα δεν αναμένεται νωρίτερα από το τέλος του επόμενου έτους.

    Τη διατήρηση των μέτρων στήριξης μέχρι την ουσιαστική εδραίωση βιώσιμης ανάκαμψης, η οποία θα οδηγήσει σε δημοσιονομική ισορροπία. Πρέπει να διασφαλιστεί ότι η δημοσιονομική ισορροπία θα επιστρέψει μέσω της ανάπτυξης, και όχι με μέτρα λιτότητας.

    Την ταχεία εκταμίευση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

    Η Κυβέρνηση με το οικονομικό επιτελείο της, αξιοποιώντας τις ευρωπαϊκές αποφάσεις – στη διαμόρφωση των οποίων συμβάλλει εποικοδομητικά – και την εμπιστοσύνη που δείχνουν εταίροι και αγορές, συνεχίζει και θα συνεχίσει, με σύνεση, υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα, την προσπάθεια για τη στήριξη της οικονομίας και της κοινωνίας, την ταχύτερη δυνατή ανάταξή τους και τη διαμόρφωση των συνθηκών που θα καταστήσουν την πατρίδα μας, ολόπλευρα, ακόμη πιο ισχυρή και την κοινωνία, στο σύνολό της, πιο ευημερούσα».

    Διαβάστε επίσης:

    Συντάξεις: Με νομοθετικές παρεμβάσεις και προσλήψεις η έκδοση 300.000 συντάξεων και εφάπαξ

    Από το «κόσκινο» του Eurogroup τα μέτρα στήριξης και το σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης

    Σταϊκούρας: Και οι κλειστές επιχειρήσεις λιανεμπορίου στην Επιστρεπτέα 7 – Για ποιες δεν θα χρειάζεται σύγκριση τζίρου (video)



    ΣΧΟΛΙΑ