• Οικονομία & Επιχειρήσεις

    Θ. Τρύφων (ΠΕΦ): Επενδύσεις 500 εκατ. από την φαρμακοβιομηχανία υπό προϋποθέσεις

    • NewsRoom

    Θεόδωρος Τρύφων, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας


    Με επενδύσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ μπορεί να στηρίξει την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας ο κλάδος της φαρμακοβιομηχανίας, υποστήριξε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), Θεόδωρος Τρύφων, μιλώντας στο πλαίσιο του 23ου συνέδριο του «Economist». Αυτό προϋποθέτει, ωστόσο, όπως τόνισε, ότι θα υπάρξει άμεση μείωση της υπερφορολόγησης που υφίσταται σήμερα ο κλάδος, ένα σταθερό και προβλέψιμο επιχειρηματικό περιβάλλον, καθώς και ένα τριετές πλαίσιο φαρμακευτικής πολιτικής.

    Ο πρόεδρος της ΠΕΦ τόνισε, επιπλέον, ότι προϋποθέσεις για την επίτευξη του επενδυτικού στόχου της φαρμακοβιομηχανίας είναι να υπάρξουν φορολογικά κίνητρα, συμψηφισμός των παραγωγικών επενδύσεων και των δαπανών έρευνας και ανάπτυξης της φαρμακοβιομηχανίας, με τις υποχρεωτικές επιστροφές (clawback) που της επιβάλλονται, οι οποίες υπονομεύουν την αναπτυξιακή δυναμική της και εισαγωγή του στοιχείου της συνυπευθυνότητας της φαρμακοβιομηχανίας και της Πολιτείας στην συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης.

    Ο κ. Τρύφων αναφέρθηκε στην δυναμική της φαρμακοβιομηχανίας, με δεδομένη την εγκατεστημένη βάση ανάπτυξης και παραγωγής φαρμάκων στην Ελλάδα και τον εξαγωγικό της προσανατολισμό. Ένα ευνοϊκό επιχειρηματικό κλίμα, είπε, θα ενθάρρυνε τις επενδύσεις από πολυεθνικές εταιρείες στις κλινικές μελέτες, την συμπαραγωγή φαρμάκων και τα logistics με δεδομένη και την γεωγραφική θέση της χώρας.

    «Ήρθε η ώρα της ανάπτυξης και δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος», τόνισε ο κ. Τρύφων, αναφέροντας το χαμηλό ποσοστό της συμβολής της βιομηχανίας στο ΑΕΠ της χώρας, που είναι μόλις 8%, όταν ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 14,3%.



    ΣΧΟΛΙΑ