• Οικονομία & Επιχειρήσεις

    Συμφωνία-σταθμός της ΔΕΗ με την Αλουμίνιον της Ελλάδος. Ποιες επιχειρήσεις ευνοεί

    Ευάγγελος Μυτιληναίος ΜΕΤΚΑ Όμιλος Μυτιληναίου

    Ευάγγελος Μυτιληναίος. Επικεφαλής Μυτιληναίος


    Σε συμφωνία για την τιμολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας που προμηθεύει η ΔΕΗ την Αλουμίνιον της Ελλάδος, θυγατρικής του ομίλου Μυτιληναίος, προχώρησαν οι δύο πλευρές, δίνοντας τέλος σε μία αντιπαράθεση περίπου 10 ετών. Στελέχη της αγοράς χαρακτηρίζουν τη συμφωνία ιστορικής σημασίας, δεδομένου ότι ανοίγει το δρόμο για την επίτευξη καλύτερων τιμών και για τις άλλες ηλεκτροβόρες βιομηχανίες που έχουν αντίστοιχο καταναλωτικό προφίλ με την Αλουμίνιον.

    Συγκεκριμένα, μετά από τις σχετικές αποφάσεις που έλαβε σήμερα η έκτακτη γενική συνέλευση της ΔΕΗ, άνοιξε ο δρόμος προκειμένου η Αλουμίνιον της Ελλάδος (ΑτΕ), να προχωρήσει άμεσα  σε υπογραφή σύμβασης 7ετούς διάρκειας για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας από τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (2014 – 2020).

    Σε  ανακοίνωση του ο όμιλος Μυτιληναίος επισημαίνει ότι  η συμφωνία αυτή είναι αποτέλεσμα εντατικών αλλά και πολύμηνων διαπραγματεύσεων των δύο πλευρών, που διεξήχθησαν σε εποικοδομητικό και θετικό κλίμα, με γνώμονα το οικονομικό συμφέρον των δύο εταιρειών, τη συναινετική διευθέτηση προβλημάτων της ενεργειακής αγοράς και, βεβαίως, την ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής Βιομηχανίας.

    Παράλληλα ο Όμιλος εκφράζει την ικανοποίησή του για τη συγκεκριμένη συμφωνία η οποία αναγνωρίζει τα ειδικά καταναλωτικά χαρακτηριστικά της Αλουμίνιον της Ελλάδος, ενώ, ταυτόχρονα, ενισχύει τη ρευστότητα της ΔΕΗ σε μία δύσκολη συγκυρία.

    Η συμφωνία, μεταξύ άλλων, προβλέπει την άμεση καταβολή από την πλευρά του ομίλου Μυτιληναίος ποσού 100 εκατ. ευρώ, άτοκα,  στη ΔΕΗ. Παράλληλα, προβλέπει ότι στην αρχή κάθε συμβατικού  έτους, η Αλουμίνιον της Ελλάδος θα προκαταβάλλει, επίσης ατόκως, στη ΔΕΗ το 30% της ετήσιας αξίας του ρεύματος.

    Θετικός είναι για τη ΔΕΗ και ο όρος της συμφωνίας που αναφέρει ότι σε περίπτωση αύξησης των τιμών Αλουμινίου στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου, η ίδια θα λαμβάνει bonus στη τιμή της μεγαβατώρας. Σε περίπτωση όμως μείωσης της τιμής από τα τρέχοντα επίπεδα η ΔΕΗ δεν υφίσταται κανένα penalty.

    Η αμοιβαία επωφελής και λεπτομερώς δομημένη αυτή συμφωνία, σηματοδοτεί την αλλαγή σελίδας στις σχέσεις της ΔΕΗ –της μεγαλύτερης βιομηχανίας της χώρας –με το μεγαλύτερο πελάτη της. Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωση του ο όμιλος Μυτιληναίος,  η ανάκαμψη της οικονομίας και του νέου οικονομικού μοντέλου της χώρας προϋποθέτει μια διεθνώς ανταγωνιστική βιομηχανία και μια ισχυρή και υγιή οικονομικά και λειτουργικά ΔΕΗ.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι σημαντικά είναι τα οφέλη και για τη μεταλλουργική  εταιρία, καθώς η διασφάλιση ενός σταθερού τιμολογίου από τη ΔΕΗ της δίνει πλέον τη δυνατότητα να χαράξει τη μακροπρόθεσμη στρατηγική και το πλάνο της και να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα της ακόμη και σε περίπτωση που η αγορά αλουμινίου αντιμετωπίσει δυσκολίες. Άλλωστε η ηλεκτρική ενέργεια αποτελεί το μεγαλύτερο κόστος στην παραγωγή της, οπότε έχοντας επιτύχει να το διατηρεί σε σταθερά επίπεδα μπορεί πλέον να ισχυροποιήσει τη θέση της στο ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αινιγματική έκθεση ξένου οίκου για την Ελλάδα και τις μετοχές

     



    ΣΧΟΛΙΑ