• Οικονομία & Επιχειρήσεις

    ΟΟΣΑ: Η Ελλάδα πρωταθλήτρια στην αύξηση φόρων στις επιχειρήσεις

    φοροι


    Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει νέα, ειδική έρευνα του ΟΟΣΑ, σχετικά με το φορολογικό τοπίο στην Ελλάδα, που επιδεινώνει ολοένα και περισσότερο την κατάσταση στη χώρα, υπονομεύοντας την προοπτική και τις δυνατότητες ανάπτυξης.

    Η έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), με τίτλο «Tax Foundation» αποκαλύπτει ότι ειδικότερα οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα την περίοδο 2008-2018 εξοντώθηκαν φορολογικά.

    Συγκεκριμένα, ο πραγματικός φορολογικός συντελεστής αυξήθηκε κατά 5,8 εκατοστιαίες μονάδες, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ στις αυξήσεις φόρων για τις επιχειρήσεις.

    Σημειώνεται ότι, την ίδια περίοδο, με εξαίρεση την Κύπρο, στην οποία ο φορολογικός συντελεστής των επιχειρήσεων αυξήθηκε κατά 2,4%, σχεδόν παντού αλλού στην Ευρώπη οι φόροι των επιχειρήσεων μειώνονταν. Η Ελλάδα κατόρθωσε να καταταχθεί στην τελευταία θέση (31η) μεταξύ των κρατών – μελών του ΟΟΣΑ στη λίστα με τις επιδόσεις των επιχειρήσεων, καταγράφοντας την χειρότερη επίδοση των επιχειρήσεων.

    Σημειώνεται ότι η νέα κυβέρνηση έχει εξαγγείλει πως η μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή αποτελεί μία από τις πρώτες προτεραιότητές της, κάτι που οι ελληνικές επιχειρήσεις περιμένουν έντονα, προκειμένου να ελαφρυνθούν λίγο από τα φορολογικά βάρη, που έχουν αναγκαστεί να σηκώσουν την τελευταία δεκαετία.

    Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης, συγκεκριμένα, προβλέπει ότι ο εταιρικός φορολογικός συντελεστής, από 28% που είναι σήμερα, θα μειωθεί στο 20% και ο συντελεστής φορολόγησης των μερισμάτων θα μειωθεί από το 10% στο 5%. Η διαπίστωση του ΟΟΣΑ συσχετίζεται με τις επιτακτικές κινήσεις της κυβέρνησης να περιλάβουν στο φορολογικό νομοσχέδιο τη μείωση του φορολογικού συντελεστή τόσο άμεσα.

    Οι διεθνείς οργανισμοί, πάντως, έστειλαν μήνυμα ανησυχίας και προβληματισμού προς την Αθήνα, για τους κινδύνους που διατρέχει η ελληνική οικονομία, ειδικότερα κάτω από τις συνθήκες της ύφεσης που έχει ξεκινήσει στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία.

    Σημειώνεται, επίσης ότι, σε μια εποχή που τα διεθνή κεφάλαια αποσύρονται από παραγωγικές επενδύσεις και αναζητούν αμυντικές (ομόλογα, χρυσός), το ΔΝΤ στέλνει αρνητικά μηνύματα στις αγορές για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, αποτιμώντας αρνητικά την οπισθοχώρηση στις μεταρρυθμίσεις από την κυβέρνηση Τσίπρα στο α΄εξάμηνο του 2019.

    οοσα
    Οι αλλαγές στους πραγματικούς μέσους συντελεστές φορολογίας εισοδήματος εταιρειών στην Ευρώπη, όπως αποτυπώνονται τη δεκαετία 2008-2018

    Σύμφωνα με τα όσα επισημαίνει η έκθεση:

    «Οι χώρες με υψηλό δημόσιο χρέος (όπως η Ελλάδα και η Ιταλία) θα πρέπει να ακολουθήσουν μια συνετή πορεία σταδιακής δημοσιονομικής προσαρμογής, ακόμη και αν η ανάπτυξη έχει επιβραδυνθεί. Όσες διαθέτουν δημοσιονομικό χώρο (π.χ η Αθήνα το δαπάνησε ήδη πριν καν προκύψει φέτος για προεκλογικές παροχές), πρέπει να επωφεληθούν από το χαμηλό κόστος δανεισμού για επενδύσεις που ενισχύουν την Ανάπτυξη, μειώνοντας και τα μεγάλα υπερπλεονάσματα».

    Συγκεκριμένα για την χώρα μας συστήνεται επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων για τη μείωση του κόστους στο επιχειρηματικό περιβάλλον, την φορολογική πολιτική ή την χρηματοδότηση.

    Σημειώνεται ότι οι βασικές μεταρρυθμίσεις του 2011 στην αγορά εργασίας αντιστράφηκαν και ο κατώτατος νόμιμος μισθός αυξήθηκε κατά 10,9% (Φεβρουάριος 2019), ενώ ο υπο-κατώτατος μισθός των εργαζομένων καταργήθηκε. Αυτές οι αντιστροφές αυξάνουν τους κινδύνους για την ανάκαμψη της απασχόλησης και της ανταγωνιστικότητος, όπως τονίζει το Ταμείο.

    Το Ταμείο, τέλος, συστήνει και αλλαγές στην αγορά προϊόντων και υπηρεσιών που έχουν μείνει πίσω, ενώ άλλες χώρες προσπερνούν την Ελλάδα.



    ΣΧΟΛΙΑ