• Οικονομία & Επιχειρήσεις

    Πώς ο Ευ. Τσακαλώτος υπολόγισε πως το αφορολόγητο θα πάει στα 6.250 ευρώ (και όχι στα 5.686 που λέει το μνημόνιο)

    Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπουργός Οικονομικών

    Ευκλείδης Τσακαλώτος. Υπουργός Οικονομικών


    Τα… μαθηματικά επιστρατεύει το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης προκειμένου να πείσει τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τα δύσκολα μέτρα που εμπεριέχονται στη συμφωνία με τους Θεσμούς. Έτσι, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, χρυσώνοντας το χάπι της μείωσης του αφορολόγητου από το 2019 (πολύ πιο κάτω από τις πάλαι ποτέ «κόκκινες γραμμές» που ο ίδιος είχε θέσει) κατάφερε να… αυξήσει το όριο στο οποίο θα διαμορφωθεί από το 2020 (ή ένα χρόνο νωρίτερα, αν κριθεί απαραίτητο) στα 6.250 ευρώ, και όχι στα 5.686 ευρώ, όπως προβλέπει η συμφωνία με τους δανειστές.

    Για να δικαιολογήσει την άποψή του, ο κ. Τσακαλώτος αφαιρεί από τα επιπλέον μέτρα λιτότητας 1% του ΑΕΠ (2 δισ. ευρώ) που φέρνει το πολυνομοσχέδιο για το αφορολόγητο, με τα «αντίμετρα» για ελαφρύνσεις φόρων, τα οποία όμως θα ενεργοποιηθούν μόνο αν έχει επιτευχθεί πλεόνασμα πάνω από τον στόχο του 3,5%.

    Με βάση την ενημέρωση του κ. Τσακαλώτου στους βουλευτές η Βουλή θα ψηφίσει μείωση της έκπτωσης φόρου για το 2020 κατά 650 ευρώ. Δηλαδή μειώνεται στα 1250 ευρώ αντί 1.900 ευρώ που ισχύει σήμερα για άγαμους μισθωτούς συνταξιούχος και αγρότες και φτάνει στα 1.450 ευρώ αντί 2.100 κατ’ ανώτατο όριο, εάν έχουν τουλάχιστον 3 προστατευόμενα τέκνα και άνω. Αυτό σημαίνει πως θα πληρώνουν φόρο όσοι βγάζουν από 5.686 ευρώ και άνω.

    Το νομοσχέδιο όμως θα προβλέπει και εναλλακτικά σενάρια, για την περίπτωση που το πλεόνασμα δεν είναι 3,5% του ΑΕΠ το 2019, όπως προβλέπει το «βασικό σενάριο» της συμφωνία. Αν όμως ξεπεραστεί το 3,5% του ΑΕΠ, οι θεσμοί συμφωνούν ότι μπορούν να ισχύσουν και τα αντίμετρα.

    Ο κύριος Τσακαλώτος θεωρεί δεδομένα πως η κυβέρνηση θα ξεπεράσει τον στόχο και το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί στο 4,5%. Έτσι θα μπορεί να επιστραφούν φόροι 1% του ΑΕΠ στους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

    Στο «ιδανικό» σενάριο αυτό, μαζί με τα αντίμετρα, ο χαμηλός συντελεστής φόρου 22% θα μειωθεί σε 20%. Επειδή η έκπτωση φόρου θα έχει μειωθεί ήδη κατά 650 ευρώ (στα 1.250-1.450 ευρώ δηλαδή από τα 1.900-2.100 που ισχύει) φόρος θα προκύπτει στα εισοδήματα από 6.250 ευρώ και άνω, για τον φορολογούμενο χωρίς παιδιά.

    Βέβαια στην περίπτωση που παρά τη μείωση στο αφορολόγητο δεν επιτυγχάνεται το 3,5% πλεόνασμα, τότε όχι μόνον δεν ισχύουν τα αντίμετρα και το αφορολόγητο μειώνεται στα 5.686 ευρώ, αλλά λαμβάνονται και άλλα μέτρα (ή «κόφτης).

    Πέρα από τον κ. Τσακαλώτο, η  Κατερίνα Παπανάτσιου ενημέρωσε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τη μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια, ενώ τη σκυτάλη πήρε η Έφη Αχτσιόγλου.

    Αναμένεται να ακολουθήσουν, ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου, Αντώνης Παπαδεράκης, αλλά και ο Παύλος Πολάκης για τα θέματα Υγείας.

    Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, νωρίτερα είχε ενημερώσει τους βουλευτές, ότι θα ψηφίσουν τα μέτρα χωρίς “ρήτρα χρέους”, καθώς όπως τόνισε στο νομοσχέδιο δεν θα υπάρχει η παραμικρή αναφορά που να συνδέει την ψήφιση με το χρέος.

    Παράλληλα, υποστήριξε πως βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις για το χρέος και πως αν δεν υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup της 22ης του Μαΐου οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και τον Ιούνιο.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Το ΔΝΤ ξεκαθαρίζει πως χωρίς διευθέτηση του χρέους δεν θα συμμετέχει σε δάνειο προς την Ελλάδα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Φ. Καραβίας: Θα επιτευχθούν οι στόχοι μείωσης των «κόκκινων» δανείων

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μητσοτάκης σε συνταξιούχους: Δεν θέλω να ταΐζετε εσείς τα παιδιά σας. Δεν είναι αυτό το όραμά μου για την Ελλάδα



    ΣΧΟΛΙΑ