• Οικονομία & Επιχειρήσεις

    Ακόμα μια προειδοποίηση: Μετά την Citi και την Barclays και η HSBC «χαμηλώνει τον πήχη» για την Ελλάδα

    HSBC

    HSBC


    Καθώς η συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των Θεσμών μοιάζει για μια ακόμα φορά να απομακρύνεται χρονικά, ακόμα μια μεγάλη διεθνής τράπεζα, η HSBC, ακολουθεί τις εκτιμήσεις της Citigroup και της Barclays, υποβαθμίζοντας τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2017.

    Όπως εκτιμούν οι αναλυτές της βρετανικής τράπεζας, έπειτα από τα απογοητευτικά αποτελέσματα το δ΄τρίμηνο του 2016, η ανάπτυξη το 2017 θα αγγίξει μόλις το 0,5%, ενώ στο α’ τρίμηνο θα είναι μηδενική. Υπενθυμίζεται πως η HSBC εκτιμούσε μέχρι πρόσφατα πως η Ελλάδα θα καταφέρει να σημειώσει ανάπτυξη 1,7% στο 2017 και 2,4% το 2018. Πλέον και η πρόβλεψη για το 2018 υποβαθμίστηκε, στο 2%.

    Όπως παρατηρούν οι αναλυτές της HSBC, η Ελλάδα χρειάζεται άμεσα μια τόνωση ρευστότητας, σημειώνοντας πως η κατάσταση θυμίζει αρκετά το καλοκαίρι του 2015. Μάλιστα η πτώση κατά 1,2% στο ΑΕΠ στο τελευταίο τρίμηνο του 2016 είναι παρόμοια με την πτώση που σημειώθηκε μετά την επιβολή των capital controls, το γ’ τρίμηνο του 2015.

    Οι αναλυτές της HSBC είναι ξεκάθαροι πως μια από τις σημαντικότερες αιτίες της εικόνας που παρουσιάζουν τα νούμερα είναι η καθυστέρηση στο κλείσιμο της β΄αξιολόγησης.

    Όπως προειδοποιεί η HSBC η χαμηλότερη ανάπτυξη που θα σημειωθεί το 2017 θα  έχει δημοσιονομικές επιπτώσεις. Άλλωστε ήδη, στους δύο πρώτους μήνες του 2017, το πρωτογενές πλεόνασμα είναι μικρότερο κατά 0,9 δισ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι.  Μάλιστα η βρετανική τράπεζα προειδοποιεί πως ο στόχος του 2018 για πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ, είναι πιθανό να απαιτήσει περαιτέρω μέτρα λιτότητας.

    Τέλος, η HSBC εκτιμά ότι η αξιολόγηση είναι πιο πιθανό να κλείσει τον Μάιο και όχι τον Απρίλιο, ωστόσο ο κίνδυνος περαιτέρω καθυστερήσεων είναι υπαρκτός και μπορεί να μας φέρει κοντά στην επικίνδυνη ημερομηνία του Ιουλίου όπου η Ελλάδα έχει να πληρώσει 7 δισ. στην ΕΚΤ και στους ιδιώτες επενδυτές, προκαλώντας αναταραχή στις αγορές.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: «Καμπανάκι» από τους Αμερικανούς: Χαμηλώνουν τις εκτιμήσεις τους για την ανάπτυξη της Ελλάδας

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τιτανικός το χρηματιστήριο. Αυξάνονται οι πιέσεις. Φόβοι για μεγάλη παράταση της αξιολόγησης

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Σφοδρή επίθεση από τον Πόουλ Τόμσεν: Σε 20 χρόνια θα επανέλθει το ελληνικό ΑΕΠ στα επίπεδα προ κρίσης



    ΣΧΟΛΙΑ