• Οικονομία & Επιχειρήσεις

    Φωκίων Καραβίας: Ολοκληρώνει την αναδιάρθρωση της Eurobank στο εξωτερικό

    Φωκίων Καραβίας Eurobank

    Φωκίων Καραβίας. Διευθύνων Σύμβουλος Eurobank


    Ένα βήμα από την ολοκλήρωση του σχεδίου αναδιάρθρωσης είναι η Eurobank, διατηρώντας μια στιβαρή, και κερδοφόρο, διεθνή παρουσία με έμφαση σε Κύπρο και Βουλγαρία. Υπό τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο Σταύρο Ιωάννου, το κομμάτι της διεθνούς παρουσίας αναδιαρθρώθηκε από το 2014 ώστε πέρασε σε κέρδη το 2015 και συνεισέφερε το 50% των κερδών του Ομίλου το 2016.

    Επόμενο μεγάλο βήμα είναι η πώληση, μέχρι το τέλος του έτους, της θυγατρικής του Oμίλου Eurobank στη Ρουμανία, Bancpost, με την οποία ολοκληρώνεται το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης των δραστηριοτήτων του ομίλου στο εξωτερικό.

    Η Eurobank έχει ισχυρή παρουσία σε Βουλγαρία, Κύπρο, Σερβία, Λουξεμβούργο, με συνολικό ενεργητικό 10,2 δισ. ευρώ, χορηγήσεις ύψους 4,4 δισ. ευρώ, καταθέσεις 7,9 εκατ. ευρώ, και δίκτυο 235 καταστημάτων. Στη Ρουμανία, η Bancpost διαθέτει ενεργητικό 3,4 δισ. ευρώ και 174 καταστήματα και έχει δρομολογηθεί η πώλησή της, συγκεντρώνοντας σημαντικό ενδιαφέρον ενώ πιθανόν η Eurobank να διατηρήσει ποσοστό 10% με 15%.

    Βουλγαρία και Κύπρος είναι η αιχμή του δόρατος των διεθνών δραστηριοτήτων και σε κάθε χώρα η θυγατρική περιλαμβάνεται στις δέκα μεγαλύτερες τράπεζες. Η Eurobank είναι η μόνη ελληνική τράπεζα πλέον στην Βουλγαρία και ίδρυσε επιπλέον International Greek Desk για να καλύπτει τις ανάγκες των επιχειρήσεων ενώ στην Κύπρο, έχει δίκτυο οκτώ καταστημάτων και δραστηριοποιείται κυρίως στον τομέα των επιχειρήσεων καθώς και στη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων μεγάλων ιδιωτών.

    Η Eurobank πραγματοποίησε την αναγκαία αναδιάρθρωση των διεθνών εργασιών ήδη από το 2014, με λήψη υψηλών προβλέψεων για τα προβληματικά δάνεια, μείωση του αριθμού καταστημάτων και ενίσχυση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών, μείωση του προσωπικού μέσω προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου και γενική περιστολή δαπανών σε όλα τα επίπεδα. Στο πλαίσιο αυτό, το 2015, οι διεθνείς δραστηριότητες συνέβαλαν με 68 εκατ. ευρώ στην κερδοφορία του ομίλου ενώ το επόμενο έτος προχώρησε στην πώληση της θυγατρικής Universal Bank στην Ουκρανία και στην περαιτέρω ενίσχυση της παρουσίας του ομίλου στη Βουλγαρία.

    Το 2016 η Eurobank επανήλθε σε κερδοφορία για πρώτη φορά μετά το 2011 και είναι ενδεικτικό ότι οι διεθνείς δραστηριότητες απέδωσαν τα μισά περίπου από τα συνολικά κέρδη της προηγούμενης χρονιάς.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Εξωδικαστικός συμβιβασμός: Σε 120 δόσεις η ρύθμιση χρεών έως 50.000 ευρώ -Τα κριτήρια

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: HSBC Ελλάδας: Aλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αlpha Bank: Ανάγκη για ποιοτικές θέσεις απασχόλησης

     



    ΣΧΟΛΙΑ