• Οικονομία & Επιχειρήσεις

    ΕΛΠΕ: Άθλος Στεργιούλη -Τσοτσορού υπό αντίξοες συνθήκες-Βλέψεις για μέρισμα 5%-7%

    • NewsRoom
    Γρηγόρης Στεργιούλης (Διευθύνων Σύμβουλος ΕΛΠΕ) , Ευστάθιος Τσοτσορός (πρόεδρος ΕΛΠΕ)

    Γρηγόρης Στεργιούλης (Διευθύνων Σύμβουλος ΕΛΠΕ) , Ευστάθιος Τσοτσορός (πρόεδρος ΕΛΠΕ)


    Ξεπέρασαν κάθε προσδοκία τα αποτελέσματα και οι επιδόσεις του ομίλου των ΕΛΠΕ στο τρίτο τρίμηνο του έτους, με τα αφεντικά του ομίλου Γρηγόρη Στεργιούλη και Στάθη Τσοτσορό να υποστηρίζουν ότι το 2017 θα είναι ένα έτος σταθμός και ότι ο όμιλος υπό την ηγεσία τους θα καταγράψει ρεκόρ κερδών όλων των εποχών. Μάλιστα η διοίκηση των ΕΛΠΕ υποσχέθηκε την επιστροφή στα παλιά μερίσματα που αντιστοιχούν σε μερισματικές αποδόσεις 5% με 7%.

    Μια πρόγευση των κερδών του ομίλου για ολόκληρο το 2017 έδωσαν τα αποτελέσματα του 9 μήνου. Tα Συγκρίσιμα Κέρδη EBITDA ήταν ιδιαίτερα θετικά για άλλο ένα τρίμηνο και ανήλθαν στα €206 εκατ., αυξημένα κατά 8% και σε επίπεδο εννεαμήνου σε €663 εκατ. ευρώ (+28%), ενώ τα Συγκρίσιμα Καθαρά Κέρδη διαμορφώθηκαν στα €89 εκατ. (+19%) και σε επίπεδο εννεάμηνου σε €313 εκατ. (+71%).

    Κύριοι λόγοι για τα ισχυρά αποτελέσματα ήταν οι πολύ καλές επιδόσεις των διυλιστηρίων Ασπροπύργου και Θεσσαλονίκης, αντισταθμίζοντας μερικώς την μειωμένη παραγωγή στο διυλιστήριο Ελευσίνας, λόγω συντήρησης, τα υψηλά διεθνή περιθώρια διύλισης, το χαμηλότερο κόστος στο μείγμα αργών καθώς και οι αυξημένες πωλήσεις στην εσωτερική αγορά. Οι πωλήσεις εσωτερικής αγοράς και ναυτιλιακών και αεροπορικών καυσίμων σημείωσαν νέα αύξηση, κατά 16% και 14% αντίστοιχα, ενώ οι συνολικές πωλήσεις του κλάδου Διύλισης, Εφοδιασμού και Εμπορίας ανήλθαν στα 3,8 εκατ. τόνους.

    Θετική συνεισφορά είχαν και οι άλλες βασικές δραστηριότητες του Ομίλου. Ο κλάδος Εμπορίας στην Ελλάδα βελτίωσε τα αποτελέσματα του λόγω αυξημένων πωλήσεων, ενώ βελτίωση στις επιδόσεις τους παρουσίασαν και οι θυγατρικές του εξωτερικού, με Συγκρίσιμα Κέρδη EBITDA της Εμπορίας συνολικά στα €46 εκατ. (+5%), ενώ ο κλάδος Πετροχημικών διατήρησε τα Συγκρίσιμα Κέρδη EBITDA στα επίπεδα των €24 εκατ.

    Σε ότι αφορά στα Δημοσιευμένα Αποτελέσματα, σύμφωνα με ΔΠΧΠ, η ανάκαμψη των τιμών αργού πετρελαίου είχε θετική επίπτωση στην αποτίμηση αποθεμάτων, με τα Καθαρά Κέρδη Γ’ Τρίμηνου στα €105 εκατ. (+32%), ενώ τα Καθαρά Κέρδη Εννεάμηνου ανήλθαν στα €273 εκατ. (+49%). Σημαντική βελτίωση καταγράφεται και στη χρηματοοικονομική θέση του Ομίλου με τα χρηματοοικονομικά έξοδα να είναι μειωμένα κατά 22% στο τρίμηνο, λόγω χαμηλότερου δανεισμού και επιτοκίων. Ο Συνολικός Δανεισμός είναι κατά €260 εκ. χαμηλότερος σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ ο Καθαρός Δανεισμός παρέμεινε σταθερός.

    Λαμβάνοντας υπ’ όψη τα ανωτέρω αποτελέσματα και τις προοπτικές του έτους, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε την διανομή προμερίσματος €0,15 ανά μετοχή για την χρήση 2017. Επίσης εκτίμησε ότι αν όλα συνεχιστούν ανοδικά θα επιστρέψουν στα παλιά μερίσματα που αντιστοιχούν σε μερισματικές αποδόσεις με εύρος 5% με 7%.

    Σημαντικές εξελίξεις

    Στον κλάδο Έρευνας και Παραγωγής υδρογονανθράκων, συνεχίζονται οι προγραμματισμένες έρευνες στην παραχώρηση του Πατραϊκού κόλπου, ενώ στις 31 Οκτωβρίου υπεγράφη η Σύμβαση Μίσθωσης με την κοινοπραξία TOTAL – EDISON – ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ για τη θαλάσσια Περιοχή 2, δυτικά της Κέρκυρας. Εντός των επόμενων εβδομάδων αναμένεται η κύρωση των Συμβάσεων Μίσθωσης από το Ελληνικό κοινοβούλιο, τόσο για τη θαλάσσια Περιοχή 2, καθώς και για τις χερσαίες περιοχές Άρτας – Πρέβεζας και ΒΔ Πελοποννήσου, ώστε να ξεκινήσουν αμέσως μετά οι προγραμματισμένες ερευνητικές εργασίες.

    Αναφορικά με τη συμμετοχή στο ΔΕΣΦΑ, είναι σε εξέλιξη η διαδικασία πώλησης για το 66%, που αφορά το 35% της συμμετοχής του Ομίλου και το 31% του Ελληνικού Δημοσίου. Ήδη, βρίσκεται σε εξέλιξη ο οικονομικός και νομικός έλεγχος από τα δύο διεθνή επιχειρηματικά σχήματα που έχουν προκριθεί για συμμετοχή στην επόμενη φάση του διαγωνισμού. Ο Όμιλος ΔΕΠΑ εξακολουθεί να περιλαμβάνεται στις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις των ΕΛΠΕ, σαν συμμετοχή σε συνδεδεμένη επιχείρηση με καθαρή αξία €659 εκατ., ενώ η συμμετοχή του στα αποτελέσματα Εννεάμηνου ανήλθε στα €47 εκατ., με το ΔΕΣΦΑ να σημειώνει σημαντική αύξηση στη κερδοφορία του.

    Επιπλέον κατά τη διάρκεια του Γ’ Τριμήνου ολοκληρώθηκε η κατασκευή για 3 φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής εγκατεστημένης ισχύς 8,6 MW, με τα δυο από αυτά να είναι ήδη σε λειτουργία, ενώ το τρίτο αναμένεται να λειτουργήσει εντός των επομένων ημερών.



    ΣΧΟΛΙΑ