• Οικονομία & Επιχειρήσεις

    Ελλάκτωρ: Το θετικό και το αρνητικό σενάριο της S&P

    • NewsRoom

    Λεωνίδας Μπὀμπολας. Διευθύνων Σύμβουλος Ελλάκτωρ


    Θετικές προοπτικές βλέπει στην εταιρεία Ελλάκτωρ ο οίκος Standard & Poor’s, ο οποίος αναθεώρησε προς το καλύτερο το outlook για τη μετοχή, επιβεβαιώνοντας την αξιολόγηση «Β-/Β».

    Σύμφωνα με την ανάλυση της S&P, η επιβεβαίωση της αξιολόγησης αντανακλά την περαιτέρω βελτίωση του λειτουργικού περιβάλλοντος του ομίλου, καθώς και το γεγονός ότι τα έσοδα από τις κατασκευαστικές δραστηριότητες κατά το α’ εξάμηνο του έτους αυξήθηκαν κατά 26%.

    Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των κατασκευών βαίνει σταθερά μειούμενο από το 2013, όταν κάλυπτε τα έσοδα κατά 3,3 φορές, ενώ ο όμιλος κατάφερε να εξασφαλίσει νέα έργα ύψους 2,4 ευρώ έως τις 30 Ιουνίου (1,7 φορές τα έσοδα) και επιπλέον 240 εκατ. ευρώ που αναμένεται να υπογραφούν.

    Αυτές οι θετικές εξελίξεις υποστηρίζονται από την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, καθώς και από τη μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα.

    Στο βασικό σενάριο, η S&P προβλέπει ότι οι δείκτες του ομίλου Ελλάκτωρ θα ενισχυθούν την περίοδο 2017-2019, λόγω της αύξησης των ταμειακών ροών σε παραχωρήσεις.

    Εκτιμά, επίσης, ότι τα μειωμένα EBITDA στον τομέα των κατασκευών θα αντισταθμιστούν εν μέρει από τη συνεισφορά των αιολικών πάρκων.

    Κατά συνέπεια, η S&P προβλέπει μείωση του χρέους έναντι των EBITDA σε 4,5x-5,0x το 2018-2019, από 6,5x στο τέλος του 2016.

    Το αρνητικό σενάριο θα είναι, σύμφωνα με την S&P, η κατασκευαστική να μην καταφέρει να διατηρήσει τα περιθώρια κέρδους σε ιστορικά επίπεδα ή η επιχείρηση παραχώρησης να εμφανίσει μειωμένες λειτουργικές ταμειακές ροές.

    Επιπλέον, η υψηλή χρηματοοικονομική μόχλευση της Ελλάκτωρ είναι ένας από τους βασικούς περιορισμούς στην αξιολόγησης.

    Ο όμιλος είχε συνολικό χρέος ύψους περίπου 1,43 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2017, το οποίο ευθυγραμμίζεται ευρέως με εκείνο που αναφέρθηκε στο τέλος του έτους 2016.

    Επιπλέον, η χρήση μετρητών υπόκειται σε περιορισμούς.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ziegler Kamil: Ο ΟΠΑΠ θα δημιουργήσει άμεσα τουλάχιστον 5.000 θέσεις εργασίας
    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αλ. Καραβίτης (Syncbnb): «Θέλουμε να γίνουμε No1 πλατφόρμα μίσθωσης ακινήτων στον κόσμο»
    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Στα 602 εκατ. ευρώ η κοινωνική συνεισφορά της Μυτιληναίος



    ΣΧΟΛΙΑ