• Οικονομία & Επιχειρήσεις

    Κέρδη για λίγους και στάση αναμονής στο ΧΑ


    Οι περιορισμένες κινήσεις από τους ελάχιστους εναπομείναντες επενδυτές στο ΧΑ ήταν το κύριο χαρακτηριστικό και της σημερινής, μάλλον αδιάφορης συνεδρίασης του ελληνικού χρηματιστηρίου. Μόλις τέσσερις μετοχές του FTSE 25 έκλεισαν με θετικό πρόσημο, με τον ημερήσιο τζίρο να παραμένει καθηλωμένος στα χαμηλότερα επίπεδα έτους.

    Χωρίς ουσιαστικό ενδιαφέρον, ελλείψει σημαντικών επιχειρηματικών και οικονομικών ειδήσεων, ο γενικός δείκτης πραγματοποιεί περιορισμένου εύρους κινήσεις μεταξύ των 550 και 570 μονάδων. Ισορροπημένη ήταν η συνολική εικόνα της αγοράς, καθώς 34 μετοχές έκλεισαν με θετικό πρόσημο έναντι 44 που υποχώρησαν.

    Χρηματιστηριακοί αναλυτές επισημαίνουν ότι η στάση αναμονής θα συνεχιστεί στην εγχώρια αγορά μέχρι το Σεπτέμβριο που θα ξεκινήσει η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος προσαρμογής, ενώ πιθανόν να υπάρξουν επιλεκτικές κινήσεις μετοχών εταιριών που εμφανίζουν ικανοποιητικά οικονομικά στοιχεία και προχωρούν σε επιχειρηματικές κινήσεις.

    Όσον αφορά του κερδισμένους της σημερινής συνεδρίασης, σύμφωνα με την ψηφιακή πλατφόρμα του mononews.gr, που παρουσιάζει καθημερινά πως διαμορφώνεται η περιουσία των μετόχων των εταιριών που είναι είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών,  οι Prem Watsa (Εurobank), Θ. Φέσσας και Απ. Βακάκης είδαν την αξία των μετοχών τους να αυξάνεται σημαντικά. Αντίθετα, στους χαμένους της ημέρας περιλαμβάνονται οι John Paulson (Πειραιώς, Alpha Bank), Ανδρέας Κανελλόπουλος (Τιτάν) και ο Δημ. Κουτσολιούτσος (FF Group).

    Οι δείκτες

    Ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,86% στις 567,49 μονάδες, ενώ κατέγραψε χαμηλότερη τιμή στις 567,18 μονάδες και υψηλότερη στις 574,22 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 13,6 εκατ. ευρώ.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,89%, στις 1.507,51 μονάδες, ενώ με άνοδο 0,39% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap κλείνοντας στις 714,61 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 1,43% στις 631,21 μονάδες.

    Οι μετοχές

    Στο “κόκκινο” τερμάτισαν οι περισσότερες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ενώ μόνο τέσσερις τίτλοι του FTSE 25 σημείωσαν άνοδο. Ειδικότερα, η Eurobank έκλεισε με κέρδη 1,86%, η Ελλάκτωρ ενισχύθηκε κατά 0,76%, ο ΟΛΠ έκλεισε με κέρδη 0,30% και η Jumbo σημείωσε κέρδη 0,37%. Αμετάβλητες παρέμειναν οι μετοχές των Aegean, ΕΧΑΕ, Βιοχάλκο και ΓΕΚ Τέρνα.

    Στον αντίποδα, τις περισσότερες απώλειες κατέγραψαν οι μετοχές των ΔΕΗ με πτώση 2,86%, Εθνική με απώλειες 2,14% και Alpha Bank που έχασε ποσοστό 2,42%. Με απώλειες άνω του 1% τερμάτισαν οι μετοχές ΟΠΑΠ, Τιτάν, Λάμδα, Motor Oil, Folli Follie και ΕΥΔΑΠ.

    Τα Ελληνικά Πετρέλαια υποχώρησαν κατά 0,26%, η Grivalia έκλεισε με απώλειες 0,28%, η Τέρνα Ενεργειακή σημείωσε πτώση 0,37%, ενώ με απώλειες λιγότερες του 1% έκλεισαν ακόμη οι μετοχές ΟΤΕ, ΜΕΤΚΑ, ΕΕΕ, Μυτιληναίος και Πειραιώς.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/o-grimaldi-etimazete-na-pari-ton-elegcho-tis-finnlines-meta-ti-dimosia-protasi-gia-tin-hellenic-seaways/67932



    ΣΧΟΛΙΑ