• Οικονομία & Επιχειρήσεις

    Γιατί ο Ε. Μυτιληναίος αποφάσισε να χτίσει έναν ευρωπαϊκό όμιλο

    Ευάγγελος Μυτιληναίος ΜΕΤΚΑ Όμιλος Μυτιληναίου

    Ευάγγελος Μυτιληναίος. Επικεφαλής Μυτιληναίος


    Σε νέα εποχή μπαίνει ο όμιλος Μυτιληναίος με την επικείμενη συγχώνευση δια απορρόφησης της ΜΕΤΚΑ, της Αλουμίνιον της Ελλάδος, της Protergia και της Protergia Thermo, που συνιστά έναν δραστικό μετασχηματισμό του ομίλου σε μία ευέλικτη δομή, με πολλά βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα πλεονεκτήματα και με ευρωπαϊκό προφίλ.

    Το είχε άλλωστε προαναγγείλει ο ίδιος ο Ευάγγελος Μυτιληναίος πριν από περίπου δύο μήνες, κατά την παρουσίασή του στον Όμιλο Θεσμικών Επενδυτών. Τότε είχε διαμηνύσει πως ο όμιλος Μυτιληναίου «κλείνει έναν κύκλο», καθώς πλέον η δομή της εταιρείας συμμετοχών «δεν είναι η κατάλληλη». Είχε αιτιολογήσει την αναφορά του αυτή παρατηρώντας ότι η δομή αυτή οδηγεί σε μειωμένα μερίσματα, εγείρει φορολογικά ζητήματα, ενώ δεν βελτιστοποιεί τις αποδόσεις.

    Τώρα λοιπόν γίνεται σαφές τι εννοούσε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος: Όπως διευκρίνισε σε ανακοίνωσή του ο όμιλος Μυτιληναίου, μέσω του εν προκειμένω εταιρικού μετασχηματισμού θα απλοποιήσει τη δομή του ομίλου, ενώ θα καταλήξει σε επιχειρηματικές συνέργειες τόσο σε λειτουργικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Η νέα ευέλικτη δομή θα επωφεληθεί από σημαντική μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους, οικονομίες κλίμακας, βελτιστοποίηση των διαδικασιών προμήθειας, ομογενοποίηση και βελτίωση της αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού, καθώς και από την ανταλλαγή τεχνογνωσίας, εμπειρίας και βέλτιστων πρακτικών μεταξύ των διάφορων τμημάτων της νέας οντότητας, με αποτέλεσμα την επίτευξη λειτουργικών συνεργειών εκτιμώμενης ετήσιας αξίας €20,6 εκ. προ φόρων, οι οποίες θα επιτευχθούν πλήρως έναν χρόνο μετά την ολοκλήρωση του εταιρικού μετασχηματισμού.

    Παράλληλα, το νέο, ευέλικτο και απλοποιημένο σχήμα θα παράσχει ενισχυμένη χρηματοοικονομική ευελιξία, καθιστώντας δυνατή τη διαφοροποίηση των ταμειακών ροών της νέας ενοποιημένης εταιρείας καθώς και την ενδυνάμωση του ισολογισμού της. Με τον τρόπο αυτό θα καταστεί δυνατή η βέλτιστη κατανομή κεφαλαίων σε επενδύσεις που θα προσφέρουν υψηλές αποδόσεις, ενισχυμένες από τη στιβαρή οικονομική ισχύ της νέας εταιρείας.

    Ενδεικτικό των υψηλών προσδοκιών που γεννά η κίνηση του ομίλου Μυτιληναίου είναι άλλωστε το γεγονός ότι στη διαδικασία του εταιρικού ανασχηματισμού της συμμετέχουν οι Lazard, Nomura, Barclays και McKinsey, τέσσερις από τις κορυφαίες εταιρείες συμβούλων στον κόσμο.

    Την ίδια στιγμή, ο αδελφός του Ευάγγελου Μυτιληναίου, Γιάννης, κατόπιν ενδελεχούς έρευνας της αγοράς και προσεκτικού σχεδιασμού της στρατηγικής του, φέρεται ότι αποφάσισε να εκμεταλλευτεί τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά του ξηρού φορτίου και να εισέλθει αποφασιστικά και δυναμικά στη ναυτιλία. Οι πληροφορίες θέλουν τον όμιλο Μυτιληναίου να επεξεργάζεται τη δημιουργία στόλου φορτηγών πλοίων μεταφοράς ξηρού φορτίου μέσω εξαγορών πλοίων – καθώς είναι γεγονός πως οι τιμές των μεταχειρισμένων τη δεδομένη χρονική στιγμή είναι ιδιαίτερα ελκυστικές λόγω των συνθηκών που επικρατούν – που θα διαχειρίζεται η νεοσύστατη ναυτιλιακή M-Maritime Corp., μια θυγατρική εταιρεία του ομίλου.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Γιάννης Μυτιληναίος: Κάνει τη μεγάλη έκπληξη και μπαίνει στη ναυτιλία

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μαζικές εντολές ελέγχου σε χιλιάδες ακίνητα. Μεταβιβάσεις, δωρεές, κληρονομιές στο στόχαστρο μέχρι το τέλος του έτους

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Άντζυ Μητροπούλου: Έχετε καταθέσεις , ΑΦΜ η εταιρία στο εξωτερικό (και στην Βουλγαρία); Πως θα σας πιάσει η εφορία από τις αρχές του 2017



    ΣΧΟΛΙΑ