• Οικονομία & Επιχειρήσεις

    Το fund KKR (που δραστηριοποιείται και στην Ελλάδα) εξαγοράζει ναυτιλιακά δάνεια 1,5 δισ. δολαρίων

    tanker τανκερ ναυτιλία ναυλαγορά


    Το αμερικανικό fund KKR σε συνεργασία με ένα ακόμη κρατικό επενδυτικό fund -που δεν είναι γνωστό το όνομα του- προχωρούν στην εξαγορά ναυτιλιακών δανείων αξίας 1,5 δισ. δολαρίων από τη γερμανική τράπεζα NordLB.

    Η συμφωνία, η οποία θα περιλαμβάνει τόσο τα εξυπηρετούμενα όσο και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αναμένεται να οριστικοποιηθεί το τέταρτο τρίμηνο του έτους, ενώ οι όροι δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστοί. Τα δάνεια που θα πουληθούν καλύπτουν 100 πλοία.

    Ο Πρόεδρος της NordLB, Dr. Gunter Dunkel, δήλωσε ότι η συμφωνία είναι πολύ σημαντική για την τράπεζα και αποτελεί μέρος του πλάνου της να περιορίσει την έκθεση της στον κλάδο της ναυτιλίας, ο οποίος ταλαιπωρείται από παρατεταμένη ύφεση.

    Παράλληλα, επισήμανε ότι η καταρχήν συμφωνία αποδεικνύει την ικανότητα της τράπεζας να προσελκύσει κεφάλαια από διεθνώς αναγνωρισμένους επενδυτές και ταυτόχρονα βοηθά σε μία σημαντική μείωση της έκθεσης της στον κλάδο της ναυτιλίας.

    “Όταν αυτή η πρωτοποριακή συναλλαγή ολοκληρωθεί, θα συμβάλει κατά πολύ στη μείωση της συνολικής έκθεσης των δανείων του κλάδου ναυτιλίας που έχει η τράπεζα, από 18 δισ. ευρώ σε 12 έως 14 δισ. ευρώ”, ανέφερε ο Dunkel.

    Η KKR και το συνεργαζόμενο fund θα χρησιμοποιήσει το χαρτοφυλάκιο ως μία αρχή για τη δημιουργία μίας εταιρίας διαχείρισης χαρτοφυλακίου ναυτιλιακών δανείων. Η πλατφόρμα θα παρέχει συμβουλές σε επίδοξους επενδυτές για το πώς να διαχειρίζονται χαρτοφυλάκια της ναυτιλίας, ενώ παράλληλα μπορεί να επενδύσει και σε περαιτέρω εξαγορές πακέτων δανείων.

    Σημειώνεται ότι το fund KKR, είναι γνωστό στην Ελλάδα, καθώς τον προηγούμενο Μάιο προχώρησε σε συμφωνία με τις ελληνικές τράπεζες Alpha Bank και Eurobank, για τη διαχείριση των “κόκκινων” επιχειρηματικών δανείων. Βάσει της συμφωνίας, οι τράπεζες δεσμεύονται να αναθέσουν σε μία πλατφόρμα υπό τη διαχείριση της Pillarstone, τη διαχείριση χρηματοδοτήσεων και συμμετοχών τους σε επιλεγμένες ελληνικές επιχειρήσεις.

    Το KKR διαχειρίζεται διεθνώς επενδύσεις σε assets, ενέργειας, υποδομών, ακίνητης περιουσίας, πιστωτικών κεφαλαίων και hedge funds.  Στην πλατφόρμα Pillarstone, αναμένεται να περάσουν δάνεια προς διαχείριση η Alpha Bank, η Eurobank και η Τράπεζα Πειραιώς, ύψους τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ σε πρώτη φάση και με έμφαση σε δάνεια του ξενοδοχειακού τομέα, της βιομηχανίας, καθώς και του retail, με εταιρίες που διαθέτουν παραγωγικές μονάδες εντός και εκτός Ελλάδος.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/deutsche-bank-giati-emfanizete-pio-thetiki-gia-tin-agora-ton-tankers/68620

     

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ