• Οικονομία & Επιχειρήσεις

    Έτσι θα “κουρεύουν” τα χρέη οι τράπεζες. Εν αναμονή της ρύθμισης για τα “κόκκινα δάνεια” των επιχειρήσεων

    κούρεμα


    Την νομική ασπίδα για τις αναδιαρθρώσεις περιμένουν οι τράπεζες και μέχρι να νομοθετηθεί, oι τραπεζίτες έχουν «αφήσει κάτω τα μολύβια». Η περίπτωση της Μαρινόπουλος είναι μεμονωμένη και έτρεξε λόγω του συστημικού κινδύνου που θα είχε ένα κανόνι.

    Ειδικά στις περιπτώσεις – και είναι ίσως οι περισσότερες – που μια αναδιάρθωση για να διατηρηθεί η βιωσιμότητα μιας επιχείρισης είναι αναγκαίο να περιλάβει «κούρεμα» στις οφειλές, χωρίς νομοθετική δικλείδα που να προβλέπει νομική κάλυψη των στελεχών που την εγκρίνουν, υπογραφές δεν πέφτουν.

    Πρόκειται για ρύθμιση που προβλέπεται στο μνημόνιο και εκκρεμεί η ψήφισή της όπως και άλλων κρίσιμων νομοθετικών παρεμβάσεων με πιο κύρια την αναθεώρηση του νόμου Δένδια.

    Νομικά γραφεία του εξωτερικού έχουν αναλάβει το έργο της διαμόρφωσης της σχετικής ρύθμισης που είναι δύσκολο αφού, όπως εξηγούν στο mononews τραπεζίτες, χρειάζεται μαεστρία ώστε να καλύπτονται οι αναδιαρθρώσεις χωρίς να είναι τόσο γενική η διατύπωση και να θεωρείται ότι αφήνονται ανεξέλεγκτα τα στελέχη.

    Το ζήτημα αυτό θα πρέπει να οριστικοποιηθεί στο νόμο που θα ψηφιστεί μέχρι τα τέλη του μήνα ή το αργότερο στις αρχές του επόμενου και θα περιλαμβάνει όλα τα εκκρεμή ζητήματα για την ενεργητική διαχείριση των NPLs.

    Η παροχή νομικής κάλυψης για αστικές και ποινικές ευθύνες, οι οποίες ενδέχεται να προκύψουν από αναδιαρθρώσεις δανείων, θα αφορά στελέχη τραπεζών, και κρατικούς λειτουργούς που θα χειριστούν τα σχέδια διάσωσης υπερχρεωμένων επιχειρήσεων καθώς πλέον, με την αναμόρφωση του νόμου Δένδια, η αντιμετώπιση των οφειλών των επιχειρήσεων θα περιλαμβάνει τις οφειλές τους τόσο προς τις τράπεζες, όσο και προς  εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία.

    Η έλλειψη νομικής κάλυψης για τις αναδιαρθρώσεις επιχειρηματικών χρεών προκαλεί την ουσιαστική παράλυση του τραπεζικού συστήματος, καθώς οι τράπεζες απέχουν από αποφάσεις υπό την δαμόκλειο σπάθη του εισαγγελέα.

    Η νομοθετική ρύθμιση αναμένεται να προβλέπει ότι αποφάσεις που ελήφθησαν στο πλαίσιο αναδιαρθρώσεων από στελέχη των τραπεζών ή κρατικούς λειτουργούς, καλή τη πίστη, προς το συμφέρον του πιστωτή και σε συμμόρφωση με τις διαδικασίες που εφαρμόζονται και αντικειμενικά κριτήρια, θα θεωρούνται νόμιμες όσον αφορά την αστική και ποινική ευθύνη.

    Πρόσθετες ασφαλιστικές δικλείδες είναι αυτές που εξετάζουν τα δικηγορικά γραφεία που έχουν αναλάβει το έργο. Των αναδιαρθρώσεων προηγούνται μελέτες που αποτυπώνουν τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων ενώ στην ημερήσια διάταξη θα βρίσκεται η απομάκρυνση διοικήσεων που δεν συμβάλλουν στη λύση.

    Η έννοια του «συνεργάσιμου» αφορά και το μάνατζμεντ που πλέον θα απομακρύνεται με συνοπτικές διαδικασίες όταν μπλοκάρει τις αναγκαίες κινήσεις.

    Στην επικαιροποιημένη μελέτη του ΤΧΣ για τα εμπόδια που πρέπει να αρθούν ώστε να προχωρήσει η ενεργητική διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, τονίζεται ότι η μετατροπή χρέους σε μετοχικό κεφάλαιο θα πρέπει να επιβάλλεται στις μη συνεργάσιμες διοικήσεις των επιχειρήσεων που μπλοκάρουν τις αναδιαρθρώσεις. Το δικαστήριο, κατόπιν αιτήματος του διαδίκου που έχει έννομο συμφέρον, θα κρίνει καταχρηστική την αρνητική ψήφο των διοικήσεων στο σχέδιο αναδιάρθρωσης στο πλαίσιο αυτό.

     ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/giannis-stournaras-o-iptamenos-kentrikos-trapezitis/72763



    ΣΧΟΛΙΑ