• Οικονομία

    Ανοίγει ξανά η πλατφόρμα για την Επιστρεπτέα 5 – Γιατί απορρίπτονται 4 στις 10 αιτήσεις

    • Βασίλης Τσεκούρας

    Χρήστος Σταικούρας. Υπουργός Οικονομικών


    Το ποσό των 1,5 δις ευρώ αναμένεται να διανείμει στους δικαιούχους, ο 5ος κύκλος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, για τον οποίο έχουν υποβάλει αίτηση πάνω από 730.000 επιχειρήσεις.

    Οι πρώτες πληρωμές εκτιμάται να ξεκινήσουν από την ερχόμενη Τετάρτη και σήμερα το απόγευμα αναμένεται να εκδοθεί η σχετική Υπουργική Απόφαση που θα καθορίζει τους όρους της κρατικής ενίσχυσης. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Υπουργείου Οικονομικών το βράδυ θα ανοίξει η εφαρμογή της ΑΑΔΕ «myBusinessSupport», προκειμένου οι δικαιούχοι να αποδεχθούν τη λήψη της κρατικής ενίσχυσης.

    «Κόβονται» χιλιάδες αιτήσεις

    Την Επιστρεπτέα 5 φαίνεται θα δεν θα λάβει το σύνολο των ενδιαφερόμενων, καθώς από την πρώτη επεξεργασία των στοιχείων φαίνεται πως δεν πληρούν τα κριτήρια και οι 730.000 επιχειρήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες απορρίπτονται σχεδόν 4 στις 10 αιτήσεις, κατεβάζοντας τον αριθμό των δικαιούχων στις 420.000 – 450.000.
    Φαίνεται πως ένας σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων κατέγραψε το επίμαχο διάστημα Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου μικρότερη μείωση τζίρου από το 20% που προβλέπει ο νόμος, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019.

    Επίσης, το σύστημα έχει πετάξει έξω από την κρατική ενίσχυση χιλιάδες επαγγελματίες, οι οποίοι διεκδικούσαν το ελάχιστο ποσό της ενίσχυσης που ανέρχεται στα 1.000 ευρώ. Ο λόγος της απόρριψης είναι ότι δήλωσαν πολύ χαμηλότερο τζίρο, από το ελάχιστο όριο που ορίζει το πλαίσιο της κρατικής ενίσχυσης, δηλαδή τα 300 ευρώ.

    Οι «κερδισμένοι»

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο μαθηματικός τύπος θα πριμοδοτεί τους ΚΑΔ των επαγγελματιών που παραμένουν κλειστοί με κρατική εντολή, όπως εστίαση, καφέ, μπαρ, γυμναστήρια, χιονοδρομικά κέντρα κ.λπ. και θα προηγούνται των υπόλοιπων κλάδων. Αυτό σημαίνει πως επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία, αλλά ο τζίρος τους δεν καταγράφει ισχυρές απώλειες, κινδυνεύουν να χάσουν την κρατική ενίσχυση ή – στην καλύτερη των περιπτώσεων – να εισπράξουν λιγότερα χρήματα από τον 5ο κύκλο.

    Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα έχουν ενισχυθεί 482.271 δικαιούχοι εκ των οποίων, οι 439.200 έλαβαν ο καθένας έως 20.000 ευρώ. Το ποσό που θα διοχετευτεί στην αγορά από τους πέντε κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής θα υπερβεί τα 7 δισ. ευρώ.

    Οι όροι της ενίσχυσης

    Υπενθυμίζεται ότι το 50% της ενίσχυσης που θα λάβουν οι δικαιούχοι δεν θα επιστραφεί ενώ το υπόλοιπο 50% θα ξεκινήσει να αποπληρώνεται από τον 2022 σε 40 μηνιαίες δόσεις. Βασική προϋπόθεση για να λάβει κάποιος την οικονομική ενίσχυση είναι να διατηρήσει τις θέσεις εργασίας έως και το τέλος Ιουνίου 2021.

    Τονίζεται ότι το ποσό αυτό δεν συμψηφίζεται με την ενίσχυση που ενδεχομένως έλαβαν οι δικαιούχοι από προηγούμενο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Ωστόσο, οι ενισχύσεις από προηγούμενο κύκλο του χρηματοδοτικού σχήματος ενσωματώνονται στον αλγόριθμο, βάσει του οποίου θα υπολογιστεί το ύψος της ενίσχυσης από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5.

    Διαβάστε επίσης:

    «Τρύπιο πιθάρι» το Τ.Χ.Σ.- Στα 10 χρόνια λειτουργίας έχει «κάψει» κεφάλαια… 36,9 δισ.

    Άνοιξε η πλατφόρμα για τις δηλώσεις Ε9

    Παράταση στον ειδικό φόρο κατανάλωσης και τον ΦΠΑ για τα αλκοολούχα ποτά



    ΣΧΟΛΙΑ