• First Top Stories

    Βύρων Πολύδωρας: Ο εκλεκτός του Τσίπρα για πρόεδρος του ΕΣΡ -Οι πρώτες του δηλώσεις (upd)

    • NewsRoom

    Βύρων Πολύδωρας


    Ο Βύρων Πολύδωρας είναι το πρόσωπο που βάζει στο τραπέζι ο Αλέξης Τσίπρας για πρόεδρο του ΕΣΡ σε μία κίνηση αιφνιδιασμού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το πρώην στέλεχος της ΝΔ πέρασε το μεσημέρι του Σαββάτου τις πύλες του Μεγάρου Μαξίμου την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλούσε την κυβέρνηση “να εγκαταλείψει τα επικοινωνιακά παιχνίδια” στο θέμα του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.

    Στις πρώτες του δηλώσεις μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, και τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, ο κ. Πολύδωρας χαρακτήρισε τιμητική την πρόταση της κυβέρνησης να είναι ο ίδιος  υποψήφιος για την προεδρία του ΕΣΡ.

    Όπως υπογράμμισε, καίριο σημείο είναι η συγκρότηση του ΕΣΡ με όλες τις αρμοδιότητες που προβλέπει το Σύνταγμα.

    «Εγώ δεν κάνω επικοινωνιακά παιχνίδια, ούτε είδα τάση για επικοινωνιακά τεχνάσματα, είδα διάθεση συναίνεσης» δήλωσε, απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσο υπάρχει σκοπιμότητα, απαντώντα έτσι εμμέσω πλην σαφώς στην ανακοίνωση της ΝέαςΔημοκρατίας.

    «Δεν πάει άλλο το αδιέξοδο» σημείωσε χαρακτηριστικά, λέγοντας ότι θα έχει συνάντηση με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς.

    Ακολουθεί η ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης:

    “Η Νέα Δημοκρατία είναι σταθερά υπέρ της λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Με όλες τις αρμοδιότητες που προβλέπει το Σύνταγμα και καταργούσε ο νόμος Παππά. 
     
    Επομένως τις επόμενες ημέρες ο νόμος Παππά πρέπει να αντικατασταθεί από νόμο που θα υλοποιεί αυτά που το Σύνταγμα προβλέπει, ώστε αμέσως μετά να συσταθεί το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. 
     
    Η Κυβέρνηση, έστω και μία φορά, ας αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και ας εγκαταλείψει τα επικοινωνιακά παιχνίδια”.

    Νωρίτερα το mononews.gr μετέδιδε:

    Στην αντεπίθεση περνά η κυβέρνηση ενόψει της συνεδρίασης για τη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) και διαμηνύει ότι το πρόσωπο που θα επιλεγεί για να διατελέσει πρόεδρος θα είναι κάποιο που δε θα μπορεί να απορρίψει εύκολα η Νέα Δημοκρατία (ΝΔ).

    Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι “Η συγκρότηση Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης είναι συνταγματική υποχρέωση των κομμάτων. Η διαρκής μέχρι σήμερα άρνηση της ΝΔ να συμβάλει στη συγκρότησή του, αποτελεί θεσμική παρεκτροπή, ιδιαίτερα τώρα, μετά και την απόφαση του ΣτΕ, ότι ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες πρέπει να γίνει αποκλειστικά από το ΕΣΡ”. Όσοι επιμείνουν να αρνούνται να συμβάλλουν στη συγκρότησή του, σημαίνει ότι μπλοκάρουν συνειδητά οποιαδήποτε δυνατότητα να μπει τάξη στην ασυδοσία του τηλεοπτικού τοπίου. Τα κόμματα της κυβερνητικής πλειοψηφίας, έχοντας σαφή πρόθεση τη συναινετική συγκρότηση του ΕΣΡ, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, θα προτείνουν στη διάσκεψη των προέδρων της Δευτέρας, πρόσωπο για τη θέση του προέδρου, το οποίο η ΝΔ δύσκολα θα μπορούσε ένα απορρίψει”.

    Επιπλέον, η κυβέρνηση προσθέτει ότι “Έτσι λοιπόν, τη Δευτέρα ο ελληνικός λαός θα βγάλει τελεσίδικα τα συμπεράσματά του για το αν ο πραγματικός στόχος της ΝΔ είναι η συνταγματική ορθότητα ή η διαρκής θεσμική αυθαιρεσία, με στόχο την οριστική υπονόμευση οποιοδήποτε διαγωνισμού”.

    Σε αυτό το σημείο υπενθυμίζεται ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας το βράδυ της Τετάρτης 26 Οκτωβρίου, αψηφώντας τις πιέσεις και τους εκβιασμούς του Μαξίμου, αποφάσισε κατά πλειοψηφία ότι ο νόμος Παππά είναι αντισυνταγματικός, στο σκέλος της παράκαμψης του ΕΣΡ και της διενέργειας του διαγωνισμού υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, καθιστώντας στην ουσία άκυρο τον διαγωνισμό-παρωδία από τον οποίο προέκυψαν οι τέσσερις προσωρινοί υπερθεματιστές.

    Πρόκειται για μία πραγματικά γενναία απόφαση, αν λάβει κανείς υπ’ όψιν τις συνέπειες που επιφέρει για την κυβέρνηση (τεράστιο πλήγμα στο γόητρό της, απώλεια εσόδων από τα χρήματα που έχουν καταβληθεί και επρόκειτο να καταβληθούν για τις άδειες) και μία απόφαση που αναδεικνύει στην πράξη την ανεξαρτησία της δικαστικής από τη νομοθετική και εκτελεστική εξουσία, όσο κι αν αυτό δεν αρέσει στο Μαξίμου.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ESM: Το Νοέμβριο η συζήτηση για τα βραχυπρόθεσμα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το Der Spiegel κατακεραυνώνει τον Τσίπρα: “Προδότης ή τραγικός ήρωας”;

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μεγάλος διαγωνισμός του mononews.gr με 5 δωροεπιταγές από τα Attica συνολικής αξίας 1000 ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ