• First Top Stories

    Τι είπε στη Βουλή ο Παπαγγελόπουλος για «βιβλία» και «περίεργες» μεταφράσεις

    Δημήτρης Παπαγγελόπουλος

    Δημήτρης Παπαγγελόπουλος


    Παρέμβαση στο θέμα που δημιουργήθηκε με τις διαρροές μαγνητοφωνημένων από την ΕΥΠ τηλεφωνικών συνομιλιών, έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, μιλώντας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. «Πρέπει να δούμε που οδηγεί αυτή η ποινικοποίηση της ελεύθερης μετάφρασης»,  ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του.

    «Αν πάρω τηλέφωνο κάποιον και του πω στείλε μου 5 κιλά λάδι ή 5 κιλά ψάρια μπορεί αυτό να μεταφραστεί σε 5 εκατομμύρια. Βλέπω τώρα ότι τα βιβλία μεταφράζονται σε εκατομμύρια . Δεν πρέπει γίνονται τέτοιες μεταφράσεις. Θα πρέπει να προασπιστούμε το πολιτικό σύστημα να μην γίνεται μετάφραση λέξεων κατά το δοκούν», παρατήρησε με νόημα αναφερόμενος στις διαρροές προϊόντων παρακολουθήσεων της ΕΥΠ, αλλά και τις ερμηνείες που δόθηκαν από συγκεκριμένα δημοσιογραφικά γραφεία.

    «Κασέτες που τρία χρόνια ήταν σε γνώση των αρχών και έχουν αξιολογηθεί εμφανίζονται ξαφνικά. Πρέπει η ηγεσία της Δικαιοσύνης να ερευνήσει τι έγινε και διέρρευσαν με αποτέλεσμα να εμφανίζεται ότι ένας εκδότης μεταφέρει λεφτά σε εφοπλιστή και να μεταφράζεται σε “πάμε να κάνουμε παιχνίδι”», πρόσθεσε ο κ. Παπαγγελόπουλος κάνοντας λόγο για σκευωρία.

    Βουλή καλεί Τσατάνη για ακρόαση

    Ως «κακότεχνη σκευωρία» χαρακτήρισε εξάλλου ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης και την υπόθεση Τσατάνη. Το θέμα ήρθε στη Βουλή μετά την αναφορά που κατέθεσε στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου  η εισαγγελέας εφετών Γεωργία Τσατάνη με τον ισχυρισμό ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος επιχείρησε να παρέμβει στο έργο της προκειμένου να ασκήσει δίωξη στον επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλο.

     

    Απόφαση της Επιτροπής  Θεσμών και Διαφάνειας ήταν τελικά να κληθεί για ακρόαση η εισαγγελέας Εφετών. Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι η εισαγγελέας απέστειλε επιστολή στην Επιτροπή εκθέτοντας το σκεπτικό της περί διάκρισης των εξουσιών σύμφωνα με το οποίο θα πρέπει τα μέλη της επιτροπής να πάνε εκείνα στο γραφείο της.

    Ο πρώην πρόεδρος του ΠαΣοΚ Ευ. Βενιζέλος εξέφρασε την διαφωνία του με το σκεπτικό αυτό ενώ ο βουλευτής της ΝΔ Κ. Τζαβάρας της ΝΔ είπε ότι «δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή μια τέτοια εμμονή όπως της κυρίας Τσατάνη». Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ι. Γκιόλας χαρακτήρισε «ατόπημα» το ενδεχόμενο να μην προσέλθει η κυρία Τσατάνη στην Βουλή, ενώ ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης της ΝΔ Χ. Αθανασίου τόνισε ότι η ίδια «δεν ερμηνεύει καλά τις διατάξεις» και ότι «μόνον οι Πρόεδροι και οι Εισαγγελείς των ανωτάτων δικαστηρίων μπορούν να μην έρθουν στη Βουλή». Ως εκ τούτου «πρέπει να κληθεί», είπε.

    Η πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Τασία Χριστοδουλοπούλου διερωτήθηκε «γιατί η κυρία Τσατάνη χρησιμοποιεί αυτό τον περίεργο λόγο ότι η Δικαιοσύνη προτάσσεται (έναντι της Βουλής);». «Δεν είναι μεμονωμένο αυτό. Πρέπει να το δούμε στην αλυσίδα μιας συμπεριφοράς. Πρέπει να το δούμε γιατί υπάρχουν τέτοιες απόψεις έναντι της Βουλής. Εδώ που φτάσαμε είναι υποχρεωμένη η κυρία Τσατάνη να έρθει εδώ», συμπλήρωσε και τελικά όπως προαναφέρθηκε μετά από ψηφοφορία η Επιτροπή Θεσμών αποφάσισε ομοφώνως να κληθεί η εισαγγελέας.



    ΣΧΟΛΙΑ