• First Top Stories

    Theresa May: Αυτό είναι το φετίχ της νέας πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας (upd)

    theresa may

    Μια παλαιότερη επιλογή της Βρετανίδας πρωθυπουργού


    Η Theresa May, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, αναμένεται να ορκιστεί νέα πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου το βράδυ της Τετάρτης 13 Ιουλίου. Ο τωρινός πρωθυπουργός David Cameron ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί το βράδυ της Τετάρτης και θα παραχωρήσει τη θέση του στην υπουργό Εσωτερικών, η οποία θα αναλάβει τα νέα της καθήκοντα πολύ νωρίτερα από το αναμενόμενο.

    Απευθυνόμενος στον κόσμο έξω από το νούμερο 10 της Downing Street, ο Cameron δήλωσε “ευτυχής” που θα τον διαδεχθεί η May και την αποκάλεσε “δυναμική πολιτικό”.

    Η αποχώρηση της Andrea Leadsom από τη διεκδίκηση της ηγεσίας του κυβερνώντος κόμματος των Συντηρητικών προετοίμασε τελικώς το έδαφος για την Theresa May να αναλάβει την ηγεσία των Torries. Ο αξιωματούχος του κόμματος, Graham Brady, επιβεβαίωσε νωρίτερα ότι επεξεργαζόταν σοβαρά το ενδεχόμενο να χρήσει επίσημα την Theresa May ως τη νέα αρχηγό του κόμματος από τη στιγμή που η αντίπαλός της, Andrea Leadsom, αποχώρησε.

    Η νέα Margaret Thatcher του Ηνωμένου Βασιλείου, Theresa May
    Η νέα Margaret Thatcher του Ηνωμένου Βασιλείου, Theresa May

    Ο Brady ηγείται της Επιτροπής 1922, η οποία είναι υπεύθυνη για την επίβλεψη των εκλογών στο εσωτερικό των Torries.

    Όταν η Leadsom ανακοίνωσε την αποχώρησή της από τη διεκδίκηση της ηγεσίας, υπήρξε ένα debate σχετικά με το αν η Επιτροπή θα έπρεπε να θέσει ένα νέο αντίπαλο να ανταγωνιστεί τη May. Όμως, όπως όλα δείχνουν, η Theresa May θα γίνει η επόμενη Margaret Thatcher, δηλαδή, μόλις η δεύτερη γυναίκα πρωθυπουργός στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου!

    Ο Michael Gove και ο Boris Johnson, που ήταν οι πιθανοί διάδοχοι του David Cameron, αποσύρθηκαν νωρίτερα και στήριξαν δημοσίως τη May. “Πρέπει να κινηθούμε γρήγορα και να υποστηρίξουμε την Theresa May και να σιγουρευτούμε ότι μπορεί να αναλάβει. Έχει την πλήρη στήριξή μου για να γίνει η νέα πρωθυπουργός”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Gove.

    Η Andrea Leadsom, από την άλλη, στην επίσημη δήλωσή της είπε:“Ξεκίνησα να διεκδικώ την ηγεσία έχοντας ως κίνητρο να κάνω το καλύτερο για την πατρίδα. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος έδειξε την ξεκάθαρη επιθυμία για αλλαγή. Χρειάζεται μια ισχυρή ηγεσία για να ξεκινήσει τις διαδικασίες της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Theresa May είναι η ιδανική για να αναλάβει να εκτελέσει το Brexit εξασφαλίζοντας το καλύτερο για τους Βρετανούς πολίτες. Πράγμα το οποίο και έχει υποσχεθεί. Έχω καταλήξει πάραυτα ότι το συμφέρον του κράτους μας θα εξυπηρετηθεί καλύτερα από την άμεση ανάθεση ενός πρωθυπουργού που έχει καθολική στήριξη. Έπειτα από αρκετή σκέψη, πιστεύω πως δεν έχω την απαραίτητη στήριξη για να κερδίσω τις εκλογές”.

    Η Theresa May (αριστερά) και η Andrea Leadsom (δεξιά)
    Η Theresa May (αριστερά) και η Andrea Leadsom (δεξιά)

    Η Leadsom, η οποία μπήκε στην κούρσα ως outsider, έφτασε στη δεύτερη θέση του τελικού γύρου στην εσωκομματική ψηφοφορία και θα ανταγωνιζόταν στα ίσα την Theresa May για την αρχηγεία των Συντηρητικών. Όμως, φάνηκε ότι οι πρόσφατες δηλώσεις της στη συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα “The Times of London”, ότι το γεγονός πως η ίδια είναι μητέρα και η May όχι την κάνει ιδανικότερη υποψήφια για την πρωθυπουργία, λειτούργησαν αρνητικά και αποτέλεσαν αντικείμενο σφοδρής κριτικής εναντίον της και τελικά έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην αποχώρησή της από τη διαδικασία.

    times-leadsom
    Η εφημερίδα “The Times of London”, με τις επίμαχες δηλώσεις της Andrea Leadsom

    Ο Iain Duncan Smith, υπουργός της απερχόμενης κυβέρνησης, δήλωσε στο δίκτυο Sky ότι η αποχώρηση της Leadsom ουσιαστικά σημαίνει ότι η May θα πρέπει να αντικαταστήσει τον Cameron χωρίς καθυστερήσεις. Ο Smith, που παρόλα αυτά είχε στηρίξει τη Leadsom, δήλωσε ότι “Η αλήθεια είναι ότι η διαδικασία πρέπει να γίνει γρήγορα, χωρίς καθυστερήσεις. Η αποχώρησή της (Leadsom) μας ωθεί να κινηθούμε άμεσα”.

    Σε μια σύντομη δήλωσή του, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Michael Gove, είπε επίσης ότι:“Πρέπει να κινηθούμε όσο γίνεται πιο άμεσα για να διασφαλίσουμε ότι η Theresa May μπορεί να αναλάβει. Έχει την πλήρη στήριξη από εμένα για να γίνει η νέα πρωθυπουργός”. Να σημειωθεί ότι ο Gove ηττήθηκε στην κούρσα διαδοχής την προηγούμενη εβδομάδα.

    Το φετίχ με τα παπούτσια

    Η Theresa May, νυν υπουργός Εσωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας και μοναδική πλέον υποψήφια για τη διαδοχή του David Cameron στην ηγεσία των Συντηρητικών, και επομένως και στην πρωθυπουργία της χώρας, έχει και ένα ξεχωριστό φετίχ: τα παπούτσια.

    Το αναλυτικό της προφίλ παρουσίασε σε ρεπορτάζ του το BBC, δίνοντάς μας μια ιδέα για το ποια είναι η γυναίκα που φιλοδοξεί να γίνει η επόμενη Margaret Thatcher και το τι μπορούμε να περιμένουμε από αυτήν.

    Η υπουργός Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, που τον Οκτώβριο κλείνει τα 60 της χρόνια, ήταν από τους πρώτους υποστηρικτές του “εκσυγχρονισμού” του κόμματος, ωστόσο πολλοί τη γνωρίζουν λιγότερο για τις ιδέες της και περισσότερο για το εκκεντρικό της γούστο στα παπούτσια.

    theresa-may-2

    Αν και είναι μία από τις μακροβιότερες υπουργούς Εσωτερικών στην ιστορία της χώρας, έχει δεχθεί έντονες επικρίσεις για την αποτυχία της να περιορίσει τη μετανάστευση σε κάτω από 100.000 ανθρώπους το χρόνο, όπως είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση.

    Η May εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτίς το 1997, ενώ το 1999 ανέλαβε το πόστο της “σκιώδους” υπουργού Παιδείας των Συντηρητικών, που τότε ήταν στην αντιπολίτευση.

    Το 2002 δημιούργησε πολλές έχθρες μέσα στο κόμμα (μάλιστα κάποιες από αυτές κρατούν ακόμα) όταν στο συνέδριο των Συντηρητικών χαρακτήρισε το κόμμα “μοχθηρό”.

    theresa-may-1

    Ευρωσκεπτικίστρια κατά βάση, η May υποστηρίζει σταθερά πως η Μεγάλη Βρετανία πρέπει να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Συνθήκη για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, αν και έχει ξεκαθαρίσει πως αν γίνει πρωθυπουργός δεν θα πράξει κάτι τέτοιο, αφού δεν θα έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία στο θέμα αυτό.

    Η May, μοναχοκόρη ενός Αγγλικανού εφημέριου, γνώρισε τον σύζυγό της Philip στο πανεπιστήμιο, όπου σπούδαζε Γεωγραφία, και παντρεύτηκαν το 1980, ενώ δεν έχουν αποκτήσει παιδιά. Πριν ξεκινήσει την πολιτική της καριέρα, εργαζόταν στην κεντρική τράπεζα της Βρετανίας.

    Έχει πει για το μέλλον του κόμματος: “Είναι πατριωτικό καθήκον του κόμματός μας να ενωθούμε και να κυβερνήσουμε προς το συμφέρον ολόκληρης της χώρας. Χρειαζόμαστε ένα τολμηρό, νέο θετικό όραμα για το μέλλον της χώρας μας – μίας χώρας που δουλεύει όχι μόνο για λίγους προνομιούχους, αλλά για τον καθένα από μας”. Υποστηρίζει πως ο κόσμος θέλει κάτι παραπάνω από έναν “πρωθυπουργό του Brexit” και έχει υποσχεθεί να ενώσει τους υποστηρικτές της παραμονής και της αποχώρησης από την ΕΕ εντός του κόμματος.

    Η Theresa May με τον David Cameron
    Η Theresa May με τον David Cameron

    Η θέση της για το Brexit: Υποστήριξε την καμπάνια της παραμονής στην ΕΕ, αλλά λέει ότι η ψήφος των Βρετανών πρέπει να γίνει σεβαστή. “Το Brexit σημαίνει Brexit. Παλέψαμε στην καμπάνια, το δημοψήφισμα έγινε, η συμμετοχή ήταν υψηλή και το κοινό έδωσε την ετυμηγορία του. Δεν πρέπει να υπάρξουν απόπειρες παραμονής εντός της ΕΕ, απόπειρες επιστροφής σε αυτήν από την πίσω πόρτα ή ένα δεύτερο δημοψήφισμα”. Υποστηρίζει ακόμα ότι δεν πρέπει να γίνουν εκλογές πριν το 2020, ούτε και “έκτακτος” προϋπολογισμός Brexit.

    Πότε θα ενεργοποιούσε το Άρθρο 50 (για την αποχώρηση από την ΕΕ): Δεν θα πίεζε για την αποχώρηση της Βρετανίας πριν το τέλος του 2016, ώστε να δοθεί χρόνο στη Βρετανία να “οριστικοποιήσει” τη διαπραγματευτική της στάση.

    Τι πιστεύει για την ελεύθερη μετακίνηση στην ΕΕ: “Πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα να επιτρέπεται στις βρετανικές επιχειρήσεις να συναλλάσσονται με την ενιαία αγορά σε αγαθά και υπηρεσίες, αλλά επίσης και να ανακτήσουμε μεγαλύτερο έλεγχο του αριθμού των ανθρώπων που έρχονται εδώ από την Ευρώπη”. Έχει δηλώσει πως το καθεστώς των κατοίκων της Βρετανίας που προέρχονται από χώρες της ΕΕ θα αποτελέσει μέρος των επικείμενων διαπραγματεύσεων για το Brexit, αρνούμενη να εγγυηθεί ότι θα τους επιτραπεί να παραμείνουν στη χώρα, σε αντίθεση με τους αντιπάλους της.

    Ο Guardian έγραψε γι’ αυτήν: “Σε ένα πολιτικό κόμμα που παλεύει να τινάξει από πάνω του την ελιτίστικη, παλιομοδίτικη, σνομπ φήμη του, η May αντιπροσωπεύει ένα διαφορετικό είδος πολιτικού: μία ήρεμη διευθύντρια σε ένα υπουργικό συμβούλιο γεμάτο από υπερενθουσιώδη σχολιαρόπαιδα. […] H άκαμπτη στάση της την έχει φέρει στο επίκεντρο σκληρής κριτικής. Υπάρχουν αυτοί που υποστηρίζουν ότι, αν και φροντίζει να μην μπλεχτεί η ίδια στη σκιώδη διαδικασία των πισώπλατων μαχαιριών, θα στείλει το επιτελείο της να εκδώσει επιθετικές ανακοινώσεις κατά των αντιπάλων της”.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/game-gia-tous-kakoplirotes-trapezes-vgazoun-se-plistiriasmous-2000-akinita/60133

     



    ΣΧΟΛΙΑ