• First Top Stories

    Τέλος οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ – Πρεμιέρα για τον οικογενειακό γιατρό


    Σε ισχύ τίθενται  από σήμερα οι συμβάσεις του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) με τους οικογενειακούς γιατρούς (ειδικότητες Παθολογίας, Γενικής Ιατρικής και Παιδιατρικής), καθώς  όπως ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού, κος Τάκης Γεωργακόπουλος, χθες έληξαν οι ισχύουσες συμβάσεις με τους περίπου 1700 γιατρούς που μέχρι τώρα εξυπηρετούσαν τους ασφαλισμένους.

    Τα στοιχεία των συμβεβλημένων με τον Οργανισμό ιατρών έχουν αναρτηθεί στην ηλεκτρονική σελίδα της ΗΔΙΚΑ (www.idika.gr) και από εκεί θα μπορούν οι ασφαλισμένοι με τους κωδικούς Taxisnet και τον ΑΜΚΑ να επιλέξουν τον οικογενειακό γιατρό που επιθυμούν καθώς και να προγραμματίζουν τα ραντεβού τους.

    Η αίτηση για οικογενειακό γιατρό μπορεί, επίσης, να υποβληθεί σε οποιαδήποτε δομή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της χώρας, προσκομίζοντας ένα ταυτοποιητικό έγγραφο και τον  ΑΜΚΑ.

    Η εφαρμογή του νέου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) ξεκινά με ελλείψεις, με τον στόχο των 4000 οικογενειακών γιατρών που έχει εξαρχής τεθεί από το υπουργείο Υγείας για να καλύψει τις ανάγκες του πληθυσμού, να εξακολουθεί να φαντάζει ανέφικτος. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι γιατροί που ανταποκρίθηκαν στις προσκλήσεις τόσο για τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) όσο και για τον ΕΟΠΥΥ ( η πρόσκληση παραμένει «ανοιχτή» επ’ αόριστον), συνολικά, μόλις  υπερβαίνουν τους 1000.

    Ο ΕΟΠΥΥ πληροφορεί τους ιατρούς των ειδικοτήτων, των οποίων οι συμβάσεις καταγγέλθηκαν στις 31.07.2018 και επιθυμούν να ενταχθούν στο δίκτυο των συμβεβλημένων Οικογενειακών ιατρών ΕΟΠΥΥ, για παροχή υπηρεσιών στα ιδιωτικά τους ιατρεία, ότι έχει ενεργοποιηθεί η σχετική πλατφόρμα στο http://familydoctors.eopyy.gov.gr , όπου μπορούν να δουν και τις σχετικές λεπτομέρειες της ανοιχτής πρόσκλησης του Οργανισμού.

    Όσον αφορά τους ειδικούς γιατρούς, οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ μέχρι το τέλος του 2018, οι πολίτες θα μπορούν να τους επισκέπτονται κανονικά ενώ εξακολουθεί να ισχύει το πλαφόν των 200 επισκέψεων το μήνα.

    Στο μεταξύ, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ)  καλεί τα συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ μέλη του, να διακόψουν  την παροχή των υπηρεσιών τους, μέχρι την επίσημη διαβεβαίωση ότι οι εκτελεσθείσες ιατρικές επισκέψεις θα αποζημιωθούν.

    «Με το νέο σύστημα είναι υποχρεωτική η παραπομπή από τον οικογενειακό γιατρό στους εξειδικευμένους γιατρούς. Με δεδομένο ότι δεν έχει εξασφαλιστεί, η πληρωμή των συμβεβλημένων  ειδικών γιατρών (πλην οικογενειακών), ο ΙΣΑ καλεί τα μέλη του, να διακόψουν  την παροχή των υπηρεσιών τους, μέχρι την επίσημη διαβεβαίωση ότι οι εκτελεσθείσες ιατρικές επισκέψεις θα αποζημιωθούν», αναφέρει ο ΙΣΑ.

    Αντιδρώντας υποδέχεται το νέο σύστημα και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (ΠΟΣΚΕ), η οποία θεωρεί απαράδεκτη την εσπευσμένη αυτή ενέργεια, υποστηρίζοντας ότι θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στους ασθενείς, αφού οι ΤΟΜΥ – όσες υπάρχουν – λειτουργούν με προσωπικό Ιατρών κάτω του 40% αυτών που χρειάζονται, ενώ για τους συμβεβλημένους έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον κάτω των 500 από τους 3000 που χρειάζοντα συνολικά.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Εγγραφή στον οικογενειακό γιατρό – Αναλυτικές οδηγίες από το υπουργείο Υγείας

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΠΦΥ: Εδώ γιατρός, εκεί γιατρός, πού είναι ο οικογενειακός γιατρός;

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Με «πλαφόν» οι δωρεάν επισκέψεις στον οικογενειακό γιατρό του ΕΟΠΥΥ



    ΣΧΟΛΙΑ